Hyvinvointi

Eurooppalaisissa elintarvikkeissa haitallisia kemikaaleja

Teksti:
Wwwf
Kuva: Alamy

WWF:n tuore selvitys osoittaa, että eurooppalaisissa elintarvikkeissa maitotuotteista kalaan ja lihaan on keinotekoisia haitallisia kemikaaleja. Ruoka on siten keskeinen linkki ketjussa, joka kuljettaa kemikaalit elimistöömme. Suojautuminen kemikaalialtistumiselta elämäntapavalinnoin on mahdotonta. Siksi viimeistään nyt on vaikutettava EU-parlamentin jäseniin, jotta loppusuoralla olevan kemikaaliasetusehdotus on tehtävä niin tiukaksi, että se poistaa haitalliset kemikaalit kokonaan pois käytöstä.

WWF kuitenkin pelkää, että EU:n puheenjohtajamaa Suomi pitää kemikaaliasetusehdotuksen eli REACH:n nopeaa hyväksyntää tärkeämpänä kuin ihmisiä suojelevan lopputuloksen aikaansaamista. Myös kemikaalitutkijoiden Cascade-verkosto on antanut lausunnon vahvan REACH:n tarpeesta ja ruoassa olevien kemikaalien riskeistä.

Raportti ”Altistumisketju kemikaaleille: Ravinnon merkitys” valottaa esimerkein, miten kemikaalit kertyvät elintarvikkeisiin ja sitä kautta elimistöömme. Selvityksessä testattiin 27 elintarviketta. Siinä ei kuitenkaan verrata kemikaalipitoisuuksia eri maiden elintarvikkeiden välillä. Näytteistä analysoitiin kemikaaleja kahdeksan keinotekoisen kemikaalin ryhmästä.

Testin eurooppalainen ruokalista

Elintarvikkeet ostettiin Iso-Britanniasta, Suomesta, Ruotsista, Puolasta, Italiasta, Espanjasta ja Kreikasta. Suomesta testattiin grillimakkara ja poronliha, Iso-Britanniasta voi, juusto (2 laatua), pekoni, makkara, kananmuna, maito, oliiviöljy, broilerin rintafilé, kalapuikot, lohi, tonnikala, hunaja, tumma leipä ja appelsiinimehu, Ruotsista säilykesilakka ja jauheliha, Puolasta porsaankyljykset ja raejuusto, Italiasta salami ja caciocotta-juusto, Espanjasta kinkku ja manchego-juusto sekä Kreikasta naudan pihviliha ja kefalotyri-juusto.

Selvitys osoitti, että kaikissa elintarvikkeissa oli haitallisia keinotekoisia kemikaaleja. Esimerkiksi muovin pehmentämiseen käytettyjä ftalaatteja oli oliiviöljyssä, juustoissa ja poron- ja jauhelihassa. Kiellettyjä organokloorisia torjunta-aineita kuten DDT:tä oli kalatuotteissa ja lihassa. Keinotekoisia myskejä ja orgaanisia tinayhdisteitä löytyi kalatuotteista, ja palonestoaineita lihatuotteista ja juustoista.

Kuva: N. Hicks / Alamy
Elintarvikkeet eivät aiheuta sairastumista – haittavaikutuksia tutkittava

Testatut elintarvikkeet eivät aiheuta ihmisten sairastumista. Sen sijaan huolta herättävät ne mahdolliset haittavaikutukset, joita pitkäaikainen altistuminen pienille kemikaalipitoisuuksille aiheuttaa ihmisille. Suurin osa vaikutuksista on vielä tuntemattomia, sillä yleisesti käytössä olevien kemikaalien terveysvaikutuksista ei ole riittävästi edes perustietoa. Tutkijat yhdistävät kuitenkin kemikaalit moniin terveyshaittoihin, kuten lisääntymis- ja muihin hormonitoimintaa häiritseviin ongelmiin, syöpiin ja allergioihin. Erityisessä vaaravyöhykkeessä ovat sikiöt, vauvat ja lapset.

Osa erilaisista kemikaaleista muistuttaa hormoneja, ja ne voivat siten muuttaa omaa hormonitoimintaamme ja saattavat lisätä muun muassa lihavuuden, erilaisten syöpäsairauksien, diabeteksen sekä lisääntymishäiriöiden riskiä. Siksi on tärkeää, että saadaan työkalu näiden kemikaalien vaikutusten kartoittamisessa ja käytön säätelyssä. Myös kuluttajien on saatava tietoa ruoan mahdollisesti haitallisista kemikaaleista.

Se, että haitallisia kemikaaleja löytyi jopa poronlihasta, on osoitus siitä, että kemikaalit kulkeutuvat kaukaisemmillekin alueille eivätkä ihmiset voi suojautua niiltä omilla elämäntapavalinnoillaan. Siksi EU:n valmisteilla olevan kemikaalilainsäädännön on edellytettävä kemikaalivalmistajilta turvallisuustestauksia, niin että käyttöön pääsee vain turvallisia kemikaaleja.

Kemikaalilainsäädännön käsittely tästä eteenpäin

EU:n kemikaalilainsäädäntöä REACH:ia on valmisteltu useita vuosia, ja se yritetään saada hyväksyttyä Suomen puheenjohtajakaudella. Parlamentin ympäristövaliokunta äänestää esityksestä 10. lokakuuta. Sen jälkeen REACH:n esittelijä parlamentista Guido Sacconi käynnistää neuvottelut puheenjohtajamaa Suomen kanssa. Tarkoituksena on, että jo parlamentin täysistuntoon viedään esitys, joka tyydyttää sekä EU-ministereitä että parlamenttia. Tällöin täysistuntokäsittely on lähinnä muodollisuus, samoin sitä seuraava ministerineuvoston kokous. Täysistuntokäsittelyn ajankohdaksi arvellaan marraskuun puoltaväliä.

Vielä voit vaikuttaa: osallistu WWF:n kampanjaan tiukan lainsäädännön varmistamiseksi ja kirjoita suomalaismepeille.
WWF:n raportti oheisaineistoineen on ladattavissa internetissä.

Tervetuloa koko perheen Ekopäivään 7.10.

Puhuttavatko ympäristöasiat ja hyvinvointi teidän perheessänne? Koko perheen Ekopäivästä lauantaina 7.10. klo 11-15 saatte lisää puhtia ja vinkkejä siitä, miten yhteisestä ympäristöstämme huolehtiminen voi olla hauskaa ja miten siihen voi osallistua koko perheen voimin. Tapahtumapaikka on Espoon Steinerkoululla (Olarinniityntie 10).

Tutustu päivän monipuoliseen ohjelmaan internetissä.

Teksti: WWF
Kuvat: Alamy

X