Kauneus

Kosmetiikan sisältämät mikromuovit aiheuttavat vakavia seurauksia – Näin tunnistat ja vältät

Esimerkiksi kuorintavoiteiden ja hammastahnojen sisältämät mikromuovit päätyvät lopulta vesistöihin vahingoittaen niin eläimiä kuin ihmisiäkin. Miten mikromuovilta voi välttyä?

Teksti:
Johanna Jantunen
Kuvat:
Istock

Lain mukaan muovi täytyy ilmoittaa tuotteen ainesosaluettelossa. Muoveilla on kuitenkin niin monta nimeä, että niitä on vaikea tunnistaa.

Esimerkiksi kuorintavoiteiden ja hammastahnojen sisältämät mikromuovit päätyvät lopulta vesistöihin vahingoittaen niin eläimiä kuin ihmisiäkin. Miten mikromuovilta voi välttyä?

Mikrokokoiset muovikuulat ovat halpaa raaka-ainetta, ja pienet muovihippuset sopivat hyvin muun muassa ihon kuorintaan. Mikromuovin käytöllä on kuitenkin vakavia seurauksia: esimerkiksi kuorintavoiteen tai hiusgeelin sisältämät minimaaliset muovirakeet läpäisevät vedenpuhdistamoiden suodattimet ja mikromuovit päätyvät lopulta meriin.

– Meressä mikromuovit voivat alkaa sitoa itseensä haitallisia aineita, joita vesistöissä on jo valmiina, Suomen ympäristökeskuksen tutkija Outi Setälä sanoo.

Kun meren eliöt päätyvät syömään muovihiukkasia, ne voivat samalla saada melkoisen kemikaalikoktailin elimistöönsä.

– Ihmisiä kiinnostaa usein se, että tuleeko kalaa syödessä syöneeksi myös mikromuoveja. On melko epätodennäköistä, että ihminen saa varsinaisesti mikromuovia lautaselleen, mutta mikromuoveista peräisin olevia kemikaaleja on mahdollista saada. Varsinkin jos muovien määrä merissä vielä kasvaa.

Oman osansa ongelman ratkaisemiseksi voi tehdä välttelemällä mikromuovia sisältävien tuotteiden ostamista ja käyttöä.

Luomukosmetiikkatuotteet ja sertifioidut luonnonkosmetiikkatuotteet eivät sisällä mikromuoveja. Mutta mistä tietää, mistä muista kosmetiikkatuotteista muovia löytyy?

Älypuhelimella mikromuoveja etsimään

Muovit 2
Cosmethics-sovellukseen saa hälytyksen haluamistaan aineista.

Kosmetiikkatuotteista mikromuovia löytyy todennäköisimmin erilaisista kuorinta-aineista. Myös useissa huulipunissa, aurinkorasvoissa ja jopa kasvoseerumeissa voi olla muovia. Muovirakeet voivat olla niin pieniä, ettei niitä näe paljaalla silmällä.

– Kasvo- ja vartalonkuorintatuotteissa kannattaa tarkistaa tuoteseloste, jotta tietää, sisältääkö tuote esimerkiksi polyethylene tai polypropylene -nimisiä muovihippusia, CosmEthics Oy:n perustaja Katariina Rantanen kertoo.

Lain mukaan muovi täytyy ilmoittaa tuotteen ainesosaluettelossa latinankielisellä INCI-nimellä. Vaikka tuoteselostetta kuinka tihrustaisi, ei tavallinen ihminen silti välttämättä ymmärrä tuotteen sisältävän muovia. Erilaisia muovikomponentteja on nimittäin yli viisisataa – harva muistaa sellaista määrää INCI-nimiä ulkoa.

Muovien tunnistaminen on kuitenkin helppoa, jos käyttää tunnistamiseen sopivaa työkalua. Älypuhelimeen ilmaiseksi ladattavissa oleva CosmEthics-sovellus antaa tietoa kosmetiikkatuotteiden koostumuksesta. Kun tuotteen viivakoodin skannaa puhelimella, sovellus kertoo tiedot tuotteen ainesosista. Sovelluksen voi myös säätää varoittamaan tietyistä aineista, kuten muoveista.

– Muovihälytys on yksi sovelluksen suosituimmista ominaisuuksista. Moni ei halua syödä huulipunastaan muovia tai huuhtoa mökkivesistöönsä kuorintavoiteesta muovihippuja.

Kosmetiikkafirmat luopumassa mikromuoveista?

Tavallisten kansalaisten lisäksi myös kosmetiikkateollisuus on pikku hiljaa havahtunut mikromuoviongelmaan.

Joutsenmerkityissä kosmetiikkatuotteissa mikromuovien käyttö kiellettiin vuonna 2013. Vuoden 2015 lokakuussa Cosmetics Europe puolestaan antoi suosituksen, että mikromuovien käyttö tulisi lopettaa poishuuhdeltavissa kosmetiikkatuotteissa. Myös isot kosmetiikkajätit L’Oréal ja Unilever ovat kertoneet luopuvansa mikromuovin käytöstä tuotteissaan.

– Maailma on kuitenkin iso paikka, ja sinne mahtuu monenlaista tuottajaa, Outi Setälä muistuttaa.

Lue myös:

Näin vähennät kemikaalikuormaasi – 10 helppoa vinkkiä

Kärsitkö hiusväriallergiasta? Kokeile luonnollisia hiusvärejä: sitruunaa, kahvia tai tomaattia

Edullisten luonnonkosmetiikkatuotteiden helmet

Näin näytät kauniilta ilman meikkiä – Lue 10 vinkkiä!

X