Kauneus

Kutinaa ja ihottumaa! Onko minulla atooppinen iho?

Mistä tietää, onko iho atooppinen? Entä miten sitä pitäisi hoitaa? Kokosimme 10 yleistä luuloa atooppisesta ihottumasta. Lue, ovatko väitteet totta vai tarua!

Teksti:
Oili Urmas
Kuvat:
123Rf

Mistä tietää, onko iho atooppinen? Entä miten sitä pitäisi hoitaa? Kokosimme 10 yleistä luuloa atooppisesta ihottumasta. Lue, ovatko väitteet totta vai tarua!

1. Ihoni on kuiva ja punoittaa. Minulla on siis atooppinen iho.

Pelkkä ihon kuivuus ei ole atooppisen ihon merkki. Atooppisessa ihottumassa eli ekseemassa iho myös kutiaa. Silloin sitä tulee raavittua ja se tulehtuu helposti.

Ihon päivittäinen kosteuttaminen on hoidon kulmakiviä. Voiteet estävät veden haihtumista ja sitovat vettä ihoon. Ne myös vähentävät kutinaa ja hilseilyä.

2. Talvella atooppinen iho kutisee enemmän kuin kesällä.

Pakkasilma kuivattaa ihoa. Lisäksi liian kuiva ja lämmin sisäilma voi pahentaa atooppisen ihon oireita. Kotona sopiva lämpötila on noin 22 astetta ja makuuhuoneessa pitäisi olla vielä viileämpää.

Villasta ja akryylista valmistetut vaatteet voivat aiheuttaa kutinaa, jos ne ovat suoraan ihoa vasten. Myös märät käsineet ja jalkoja hautovat kengät voivat ärsyttää ihoa.

3. Kesällä atooppinen ihoni on paremmassa kunnossa, sillä aurinko hoitaa sitä.

Auringonvalo auttaa yhdeksällä kymmenestä. UV-säteily rauhoittaa ihotulehdusta ja vähentää kutinaa. Tästä johtuen monen atoopikon iho on hyvässä kunnossa kesällä.

4. Välttelen suihkussa käymistä, koska vesi kuivattaa ihoa entisestään.

Pesemistä tai uimista ei tarvitse välttää. Pääsääntönä on, että mitä enemmän on ihottumaa, sitä enemmän tarvitaan pesua. Veden mukana irtoavat ruvet, joissa on ihottumaa pahentavia bakteereita.

Käytä pesun yhteydessä saippuan sijaan perusrasvaa, suihkuöljyä tai kylpyöljyä – ne eivät kuivata ihoa. Pese iho varovasti taputellen. Pesun jälkeen taputtele iho pyyhkeellä kuivaksi ja rasvaa mahdollisimman nopeasti.

Saunominenkaan ei kuivata ihoa, mutta vältä liian kuumia löylyjä, jotta ihoa ei alkaisi kuumottaa.

5. Voiteet ovat niin rasvaisia, että käytän niitä vain vähän kerralla.

Yleensä ongelmana on, että voiteita käytetään liian vähän. Voidetta pitäisi levittää iholle reilu kerros kerran tai kaksi päivässä. Jos voide alkaa viikkojen tai kuukausien mittaan ärsyttää ihoa, se on hyvä vaihtaa toiseen.

Kosteusvoidetta kannattaa vaihdella ihon kunnon mukaan. Jos voide on liian vetistä, se kirvelee iholla. Sopiva voide löytyy yleensä kokeilemalla. Mitä kuivempi iho, sen rasvaisempi voide tarvitaan. Kesällä voi yleensä käyttää kevyempää kosteusvoidetta, koska iho voi paremmin.

Lue myös: Lapsen kuiva iho ja sen hoitaminen, Kaksplus.fi

6. Levitän kaikki voiteet samalla kertaa iholle, jotta rasvaus hoituu kerralla kuntoon.

Kun iholla on tulehdus, sitä hoidetaan yleensä kortisonivoiteella perusvoiteen lisäksi.

Kortisonivoidetta ei pidä käyttää samaan aikaan perusvoiteen kanssa. Pidä parin tunnin tauko perusvoiteen levityksen jälkeen ennen kortisonivoiteen levittämistä. Käytä perusvoidetta koko vartalolle ja lääkevoidetta ihottumakohtiin.

7. Atooppinen ihoni on ollut jo pitkään hyvässä kunnossa, joten voin lopettaa sen hoitamisen.

Atooppinen iho ei varsinaisesti parane, vaikka se pysyisikin pitkiä aikoja hyvässä kunnossa. Atoopikko voi jossakin vaiheessa väsyä jatkuvaan rasvaamiseen, mutta ihoa pitää hoitaa. Perusvoiteen käytöstä kannattaa tehdä päivittäinen rutiini.

8. Kun minulla on stressiä, myös atooppinen ihottumani puhkeaa.

Ihottuma voi puhjeta ilman selkeää syytäkin, mutta stressillä on vaikutusta ihon kuntoon.

9. En voi käyttää kosmetiikkaa atooppisen ihoni vuoksi.

Meikkiä ja kosmetiikkaa voi käyttää, mutta kannattaa valita hajusteettomia tuotteita. Ne eivät yleensä ärsytä ihoa.

10. Atooppisen ihon lisäksi minulla on heinänuha. Nämä asiat liittyvät toisiinsa.

Suurella osalla atooppista ekseemaa sairastavista on myös allerginen nuha ja joillakin on myös astma. Ruoka-aineallergiat voivat pahentaa atooppista ekseemaa.

Lue myös: Atoopikon ihottumakierre voi olla kolikkoihottumaa

Asiantuntijana erikoistuva ihotautilääkäri Erja Lehto HUSin Iho- ja allergiasairaalasta. Lähteinä käytetty myös Allergia- ja astmaliiton atooppisen ihon hoito-opasta, Atopialiiton atooppisen ihon hoitoa käsitteleviä artikkeleita sekä Duodecimin Terveyskirjaston artikkelia Aikuisten atooppinen ekseema eli atooppinen ihottuma.

Julkaistu Annassa 3/2016.

X