Koti ja sisustus

Tiesitkö? Näin usein lakanat oikeasti pitäisi vaihtaa

Pahimmillaan likaiset lakanat ovat terveysriski, ja sängystä voi alkaa majailla jopa ötököitä. Mutta kuinka usein lakanat täytyy vaihtaa, jotta sänky pysyy puhtaana? Asiantuntija kertoo.

Teksti:
Iina Alanko
Kuvat:
Istock

Jotta lakanat pysyvät kauniina, niitä täytyy pestä riittävän usein. Liian likainen sänky on pahimmillaan jopa terveysriski.

Pahimmillaan likaiset lakanat ovat terveysriski, ja sängystä voi alkaa majailla jopa ötököitä. Mutta kuinka usein lakanat täytyy vaihtaa, jotta sänky pysyy puhtaana? Asiantuntija kertoo.

Kuinka usein lakanat täytyy oikeasti vaihtaa? Marttaliiton kehittämispäällikkö Teija Jerkun mukaan siihen ei ole olemassa yhtä oikeaa vastausta.

– Puhtauskäsityksiä on monia. Aika pitkälle oma mukavuus kertoo, milloin lakanat pitää vaihtaa. Joku haluaa vaihtaa ne viikottain, mutta se on harvoin tarpeellista.  Perussääntönä on, että tyynyliinat kannattaa vaihtaa viikon tai parin välein, lakanoita hieman harvemmin.

Vaihtoväliin vaikuttavat esimerkiksi se, hikoileeko nukkuja paljon, käyttääkö hän paljon vartalovoiteita, tai nukkuuko hän nakuna vai yöpaita päällä. Lakanat kannattaa vaihtaa kuitenkin viimeistään silloin, kun ne alkavat näyttää ja tuntua likaisilta tai haista tunkkaisilta.

– Allergisen kannattaa vaihtaa lakanat useammin. Esimerkiksi siitepölyaikaan hiuksiin tarttuu helposti siitepölyä, joka jää tyynyliinaan ja lakanoihin.

Lue myös Kotiliedestä: Hiki pinnassa yöllä? Testasimme viileyttä lupaavat peitot, lakanat, tyynyt ja patjat – yllättäjäksi nousi uudenlainen lakanakangas

Kuinka usein lakanat täytyy vaihtaa? Liian likaiset lakanat ovat terveysriski

Missä ajassa likaisista lakanoista tulee terveysriski?

– Sitä on vaikea sanoa. Ihmisen iholta erittyy lakanoihin hilsettä, rasvaa ja hikeä. Jos lakanoita ei vaihda koskaan, jossain vaiheessa ne alkavat olla terveysriski. Pahimmassa tapauksessa kotiin alkaa tulla kutsumattomia ötököitä, Jerkku sanoo.

– Makuuhuoneeseen kertyy helposti pölyä, koska siellä käsitellään paljon  tekstiilejä, usein muitakin kuin vuodevaatteita. Pelkkä pölykin sisältää ainesosia, jotka voivat vaikuttaa häiritsevästi hengitysteihin ja nukkumisen laatuunkin. Pöly ja lika vaikuttavat myös huoneilman laatuun tekemällä siitä tunkkaista.

Kuinka usein lakanat täytyy vaihtaa, jos käyttää päiväpeittoa? Päiväpeitto pidentää lakanoiden vaihtamisväliä

Pitäisikö päiväpeittoa käyttää?

– Päiväpeittoa on hyvä  käyttää, jos sängyssä tehdään muutakin kuin nukutaan: maataan, istutaan, syödään, tai jos kotieläimet viihtyvät sen pehmeydessä, Jerkku sanoo.

– Nykyisin on olemassa paljon kauniita lakanoita, ja siksi moni ei halua käyttää päiväpeittoa. Jos päiväpeittoa ei ole, sänkyyn kulkeutuu enemmän roskaa, likaa ja  pölyä. Käyttämällä päiväpeittoa lakanoita joutuu vaihtamaan harvemmin, Jerkku neuvoo.

Kannattaako sänky pedata heti heräämisen jälkeen vai myöhemmin?

– Sänky on parempi pedata vasta aamupesun ja -palan jälkeen. Näin yön aikaina sänkyyn kertynyt kosteus ehtii haihtumaan pois, Jerkku neuvoo.

 Myös tyynyjä ja peittoja kuuluu pestä

Millaisia lakanoita kannattaa käyttää?

– Kannattaa ostaa sellaisia vuodevaatteita, täkkejä ja tyynyjä, jotka voi pestä 60 asteessa. Hiki ja rasva lähtevät silloin lakanoista paremmin kuin alhaisemmissa lämpötiloissa, Jerkku sanoo.

Nainen venyttelee sängyssä. Kysymykseen, kuinka usein lakanat täytyy vaihtaa, ei ole yhtä oikeaa vastausta.
Se, kuinka usein lakanat täytyy vaihtaa, riippuu paljon yksilön puhtauskäsityksestä. Perussääntönä on, että tyynyliinat kannattaa vaihtaa viikon tai parin välein, lakanoita hieman harvemmin.

Peittoja pitäisi pestä ainakin kerran vuodessa, tyynyjä pari kertaa. Tyynyä likaantumista voi estää pitämällä kahta tyynyliinaa päällekkäin.

Miten silittäminen tai mankelointi vaikuttaa lakanoihin?

– Se tekee lakanoista pehmeämmät ja sileämmät, ja sileät lakanat menevät ehkä pienempään tilaan kaapissa. Lakanoiden vaihtoväliin silittäminen tai mankelointi ei kuitenkaan vaikuta.

Lue myös:

Näin peset ja hoidat liinavaatteet oikein

Näin saat keittiön rosteripinnat kiiltämään – 5 helppoa ja edullista ratkaisua

Pesetkö kainalot yleensä suihkugeelillä? Ei ehkä kannattaisi

Likainen tiskiallas voi olla kodin pahin bakteeripesä – ruokasooda ja etikka auttavat pitämään altaan säihkyvän puhtaana

X