Koti ja sisustus

Vuoden puhujan helpot vinkit: Näin pidät hyvän puheen

Hyvä puhe sisältää tunteita, mutta sen ei tarvitse olla hauska. Lue asiantuntijan 6 hyvää vinkkiä vaikuttavan puheen pitämiseen ja opi mestaripuhujaksi.

Teksti:
Hilppa Wuokko
Kuvat:
123Rf

Jos puheen pitäminen jännittää, jännitystä voi vähentää hengityksen avulla. Hengitä ensin syvälle sisään, pidätä hengitystä vähän aikaa ja puhalla ilma hitaasti ulos.

Hyvä puhe sisältää tunteita, mutta sen ei tarvitse olla hauska. Lue asiantuntijan 6 hyvää vinkkiä vaikuttavan puheen pitämiseen ja opi mestaripuhujaksi.

Millainen on hyvä puhe? Entä miten sellainen suunnitellaan ja pidetään?

Speakersforumin Vuoden puhujaksi valittu, johdon sparraaja ja tekniikan tohtori Helena Åhman paljastaa vinkit, joiden avulla kokematonkin puheenpitäjä uskaltaa astua hyvillä mielin yleisön eteen.

1. Suunnittele puhe tunteiden kautta

Ihan ensimmäiseksi kannattaa miettiä tilanteita ja tapahtumia, joissa puheen kohteena oleva henkilö on herättänyt paljon positiivisia tunteita.

Vaihtoehtoisesti puhetta voi rakentaa miettimällä, millaisen tunteen puheellaan haluaa herättää kuulijoissa.

Tunteita kannattaa käyttää hyväksi myös puheen rakenteessa: mieti, millaisella tunteella aloitetaan, ja millaiseen tunteeseen haluat kuulijoiden jäävän.

Puhetta suunnitellessa kannattaa pohtia myös juhlakalun mieltymyksiä: mistä hän pitää, ja mitä hän kenties haluaisi puheessa mainittavan. Jotta puhe ei olisi pelkkää yleistä kehumista tai faktatietoa, väritä puhetta tosielämän esimerkeillä tai siteeraa vaikka juhlakalua itseään.

– Jos haluat esimerkiksi kehua tuttusi ystävällisyyttä, älä sano ainoastaan, että hän on ystävällinen. Kerro mieluummin tosielämän tilanne, jossa hänen ystävällisyytensä tulee ilmi käytännössä. Lähde omakohtaisuudesta ja siitä, mitä itse olet kokenut, nähnyt ja ehkä kuullut ystäviltä, Åhman vinkkaa.

Lue myös: Kun juhlavalmistelut menivät överiksi – naiset kertovat

2. Hyvän puheen ei tarvitse olla hauska

Vaikuttava puhe jää mieleen ja on kohderyhmälleen ja tilanteeseen sopiva. Monet pitävät hauskoista puheista, mutta jos et ole vitsiniekka, ei sellaiseksi kannata yrittää ryhtyä puhetta pitäessäkään.

– Hyvän puheen ei tarvitse olla hauska. Puheesta tekee vaikuttavan se, että puhe herättää ihmiset ajattelemaan ja tuntemaan. Ainoa vaikuttavan puheen mittari ei ole ihmisten nauru. Jos puhe on esimerkiksi hyvin ajatuksia herättävä, sen vaikuttavuus voi näkyä siinä, että ihmiset keskittyvät kuuntelemaan.

Vitsiä ei siis kannata vääntää väen vängällä, mutta jos hauskuus tulee puheeseen luontevasti, kannattaa Åhmanin mukaan antaa mennä. Jos haluat pitää hauskan puheen, mieti, millaisia hauskoja kokemuksia olet puheen kohteen kanssa kokenut.

Lue myös: Nyt tulevat keski-ikäiset koomikkonaiset – 3 naishumoristia kertoo, mistä hauskuus syntyy

3. Älä korosta puheessa itseäsi

Puhuja on sivuhenkilö. Keskushenkilö on se, jolle puhe pidetään. Vaikka siis kertoisitkin puheessasi omakohtaisista kokemuksistasi, älä niitä kertoessa korosta itseäsi vaan nosta jalustalle ihminen, jolle puhetta pidetään.

– Jännityskin saattaa hieman helpottaa, kun ajattelee, että tämä ei ole minun vaan puheen kohteen hetki olla huomion keskipisteenä.

Lue myös: Miksi jotkut herättävät sinussa vahvoja tunteita puolesta ja vastaan – Tämän se sinusta paljastaa

4. Vähennä jännitystä hengittämällä

Jos et ole kokenut puhuja, sinua saattaa jännittää ja voit huomaamattasi hengittää hieman pinnallisesti jo ennen puhetta. Sen seurauksena aivot saavat vähemmän happea, ja hartiat nousevat helposti korviin.

– Tämän takia omaa oloa kannattaa tunnustella jo ennen puheen pitämistä. Hengitä rauhallisesti ja laske hartiat. Usein ihmiset sanovat, että jännitys tuntuu vatsanpohjassa. Se johtuu kiertäjähermosta, jonka saa rauhoitettua esimerkiksi tekemällä hetken rauhallisesti tätä hengitysharjoitusta: hengitä ensin syvälle sisään, pidätä hengitystäsi vähän aikaa ja puhalla ilma hitaasti ulos. Uloshengityksen tulisi kestää pidempään kuin sisäänhengityksen.

Kun vuorosi koittaa, kävele puhujan paikalle mahdollisimman rennosti ja rauhallisesti. Muista: sinulla ei ole kiire.

Mieti aloitus jo etukäteen ja varaa mukaasi muistiinpanot, joihin olet kirjoittanut muutamia avainsanoja. Niitä ei välttämättä tarvitse käyttää, mutta ne kannattaa ottaa mukaan tueksi ja turvaksi. Vaikka olisit kokematon puheenpitäjä, ei puhetta kannata lukea suoraan paperilta. Puhekieli toimii puheissa kirjoitettua kieltä paremmin.

– Vaikuttavan puheen ei tarvitse olla virallisen kuuloinen. Mieti, mikä on sekä tilanteeseen että itsellesi sopiva puhetapa.

Lue myös: Kärsitkö esiintymisjännityksestä? Lue vuorovaikutuskouluttajan vinkit!

5. Puhu riittävän lyhyesti

Tämän varmasti jokainen monia juhlapuheita kuullut tietää: yksi yleisimmistä mokista on pitää aivan liian pitkä puhe.

– En usko, että liian lyhyttä puhetta on olemassakaan. Jos olet ainoa puhuja, voit kuitenkin puhua hieman pidempään kuin silloin, jos lisäksesi on neljä muuta puhujaa.

6. Anna tunteiden näkyä

Hyvä uutinen jännittäjille ja liikutuksen kyyneleiden nieleskelijöille: puhetta pitäessa niin jännityksen kuin liikutuksenkin tunteet saavat näkyä.

– Suomessa on vähän sellainen hassu ajatus, että tunteiden näyttäminen olisi jotenkin huono juttu. Jos jostain tunteesta yrittää päästä nopeasti eroon tai kieltää sen, se tarraa aina vain tiukemmin kiinni. Tämän takia kaikkein tärkein asia on sanoa itselleen, että tunteiden tunteminen ja näkyminen on ihan ok myös puheen aikana.

Halutessaan voi sanoa puhetta pitäessä ääneen, millaisen tunnetilan jokin kerrottu asia aiheuttaa. Voit todeta esimerkiksi, että ”niin kuin huomaatte, tämä on sellainen asia, joka jopa liikuttaa”. Ei haittaa mitään, jos puheeseen tulee taukoa. Tärkeintä on se, miten itse suhtaudut asiaan.

– Olin ystäväni kirjan julkistamistilaisuudessa, jossa hän liikuttui puhetta pitäessään, koska hän mainitsi yhden hänelle läheisen, kuolleen ihmisen. Liikututtuaan hän vain sanoi, että ”anteeksi, ihan pieni hetki”. Sitten hän kääntyi hetkeksi poispäin. Takaisin kääntyessään hän sanoi, että ”nyt tuli tällainen liikutuksen tunne”. Kukaan ei siitä ajatellut mitään sen kummempaa – oikeastaan päinvastoin. Sehän vain kertoi, että ihminen, josta hän puhui, oli ollut hänelle hyvin tärkeä.

Entä pitääkö puheen pitämisen jälkeen kätellä vai halata ihmistä, jolle puhe on osoitettu? Eri juhlissa on erilaiset etiketit. Jos et ole varma, mikä on sopivaa, Åhman neuvoo jättämään tilaa spontaaniudelle ja menemään oman fiiliksen ja tilannetajun mukaan.

– Jos tuntuu siltä, että haluat halata sitä, jolle olet puheen pitänyt, halaa häntä.

Lue myös: Mitä tarkoittaa tumma puku kutsussa? Tunne nämä 5 tärkeintä pukukoodia

Lue myös: Näytä tunteesi! 10 helppoa tapaa ilmaista rakkautta

X