Muoti

Pitäisikö meidän pukeutua paremmin? Asiantuntijat ovat asiasta eri mieltä

Suomalaiset ovat tyylittömiä, ja se on ongelma. Tätä mieltä on Riitta Lindegren. Rosa Meriläinen on aivan päinvastaista mieltä.

Teksti:
Riina-Maria Metso
Kuvat:
Jarmo Wright, Sara Pihlaja/Otavamedia

Kirjailija Rosa Meriläinen (vas.) ja päätoimittaja emerita Riitta Lindegren eivät ole samaa mieltä suomalaisten pukeutumistyylistä.

Suomalaiset ovat tyylittömiä, ja se on ongelma. Tätä mieltä on Riitta Lindegren. Rosa Meriläinen on aivan päinvastaista mieltä.

Pitäisikö suomalaisten pukeutua paremmin?

Riitta Lindegren: Joidenkin suomalaisten kannattaisi kohentaa ulkoista olemustaan. Suomessa on myös hyvin pukeutuvia ihmisiä, mutta vaatteisiin ja asusteisiin käytetään muihin eurooppalaisiin verrattuna vähän rahaa, ja se näkyy. Suomalaiset ostavat kyllä paljon vaatteita, mutta halvat materiaalit harvoin istuvat hyvin päällä.

Rosa Meriläinen: Ei. Jos ihmisellä on päällään vaatteet, joista itse pitää ja ne toimivat toivotulla tavalla, ei sen paremmin voi olla pukeutunut. Tarkoituksemme maailmassa ei ole tuottaa toisille ihmisille esteettisiä elämyksiä.

Millainen on suomalainen tyyli?

RL: Mukavuudenhaluinen ja käytännönläheinen. Ranskalainen nainen ei koskaan kävelisi keskikaupungilla kumisaappaissa kuten suomalainen. Etenkin kansainvälisillä lentokentillä suomalaisen ryhmän tunnistaa jo kaukaa. Esimerkiksi hupullisia, ylisuuria talvitakkeja eivät käytä enää kuin suomalaiset naiset.

RM: Kirjo on laaja. Kotikaupunkini Tampere on oikea alakulttuurien mekka, jonka kaduilla kävelee vastaan jos jonkinlaista maakuntagoottia. Jos lehtiä selaillessa tulee sellainen olo, että ulkonäköpaineet ahdistavat, asiat asettuvat mittasuhteisiinsa, kun menee Tammelantorille.

Mikä suomalaisten tyylissä on pielessä?

RL: Se, että talvella peitetään mahdollisimman paljon ja kesällä paljastetaan kaikki sekin, mikä kannattaisi pitää piilossa. Liian pienet vaatteet rannalla tai lenkkivaatteet keskustan kaduilla ovat suomalaisia tyylimokia. Suomalaisen miehen tunnistaa usein huonoista kengistä.

RM: Se, että kodin ulkopuolella kaikki eivät pukeudu vaatteisiin, joissa olisi rento ja hyvä olla. Siitä kertoo käsite ”oloasu”. Myös heikko seksuaalinen itsetunto ja puutteessa eläminen viestivät siitä, että omasta ruumiista ei nautita. Sitä yritetään piilottaa esimerkiksi pukeutumalla juuri samalla tavalla kuin kaikki muut.

Entä mikä parasta?

RL: Puhtaus. Vaatteita tosin pestään vähän liikaakin, ja ne myös näyttävät siltä.

RM: Käytännöllisyys. Suomalaiset naiset käyttävät kenkiä, joilla pystyy kävelemään ja juoksemaan. Pipokin on hyvä keksintö.

Onko liioittelua leimata suomalaiset tyylittömiksi?

RL: Meitä ei leimata tyylittömiksi mutta ei myöskään tunneta tyylikkyydestä toisin kuin nykyään jopa venäläiset. Suomalaiset ovat yleensä kaikissa mahdollisissa tilastoissa maailman kärkipaikoilla, mutta ulkonäköön ja tyylikkyyteen satsaamisessa olemme varmasti keskiviivan alapuolella. Ruotsissa on ollut pukeutumiskulttuuria 800 vuotta kauemmin kuin meillä, ja se näkyy.

RM: Kyllä. Ihmisten alemmuudentunto purkautuu joskus niin, että he haluavat haukkua toisia ihmisiä esimerkiksi ulkonäön perusteella. Kun ympärillä on paljon vihapuhetta ja piikittelyä, pitää nähdä vaivaa sen eteen, että oppisi katsomaan toisia ihmisiä lempeästi. Lempeys on tärkeämpää kuin hyvin istuva puku.

Onko tyylittömyys merkki hyvästä itsetunnosta?

RL: Ei. Ennemmin se kertoo siitä, että kaikki eivät välitä siitä, mitä laittavat päällensä. Tyylitaju on samanlainen lahja kuin laulutaito. Kaikilla ei sitä ole, mutta sen voi opetella. Suomessa ei missään opeteta tyylikästä pukeutumista eikä pukeutuminen ole osa kulttuuria kuten monissa vanhoissa sivistysmaissa. Korrekti pukeutuminen liittyy hyvään käytökseen. Meiltä puuttuu tietynlainen käyttäytymissivistys.

RM: Voi olla. Jos on hyvä itseluottamus, näyttää hyvältä missä tahansa vaatteessa. Tyylittömyys voi olla myös merkki siitä, että tyylikysymykset eivät ole kyseiselle ihmiselle kovin tärkeitä. Hän saattaa nauttia tyylinikkarointia enemmän jostain ihan muusta.

Mitä seurauksia tyylittömyydellä on?

RL: Jos suomalaiset näkisivät enemmän vaivaa pukeutumisensa eteen, meillä saattaisi edelleen olla yhtä kukoistava vaatetusteollisuus kuin 30 vuotta sitten. Silloin Suomi oli melkein muotimaa. Nykyään tärkein ostokriteeri on hinta, joten valmistajien on vaikeaa kilpailla halpamaiden kanssa. Suomessa hyvä pukeutuminen ja muoti ymmärretään edelleen väärin. Sitä ei pidetä tärkeänä. Siksikin olemme sivussa muotibisneksestä toisin kuin Italia, Ranska ja jopa Ruotsi ja Tanska.

RM: Jos tyylittömyys on sitä, ettei keskity ulkonäköönsä ja murehdi muiden mielipiteitä, sehän tarkoittaa sitä, että ihminen on vapaa ja osaa keskittyä olennaiseen.

Onko suomalaisilla pukeutumisetiketti hallussa?

RL: Ei. Etiketti ei kuulu meillä yleissivistävään opetukseen. Juhlapukeutuminen oli pitkään kokonaan kateissa, mutta on nyt palautunut. Etenkin nuoremmat satsaavat juhla-asuihin. Nykyään ei oikeastaan voi ylipukeutua. Muoti on niin moninaista, että hurjimmallekin tyylille voi aina keksiä selityksen. Alipukeutuminen juhliin on aina epäkohteliasta.

RM: Kyllä, erityisesti vanhuksilla. Jaksan aina ihmetellä, mistä ne koltut on bongattu, ja yritän löytää vastaavia kirpputoreilta. Etiketistä poikkeaminen ei ole mielestäni vakavaa. On kohteliasta yrittää sovittautua toivottuun etikettiin, mutta hyvä yritys riittää.

Kaunistaako vaatimattomuus?

RL: Ei todellakaan. Vääränlainen vaatimattomuus ja nöyristely eivät ole missään asiassa hyväksi. Suomalaiset pelkäävät turhaan pukeutuvansa liian hienosti. Jokainen on itsensä paras käyntikortti, joten ulkonäöstään kannattaa tehdä paras mahdollinen.

RM: Ei. Ei ole mitään syytä oppia olemaan näkymätön. Usein ihailen ihmisten kauniita vaatteita ja omaperäisiä tyylejä. Pukeutuminen on parhaimmillaan itseilmaisun muoto.

Minkä tyylimokan teit viimeksi?

RL: Mokia tulee, ja ne kannattaa äkkiä unohtaa. Viimeisin hutihankintani oli hihaton hellemekko, johon ihastuin kovasti. Vasta kotona tajusin, että koska se on hihaton, minunhan pitää käyttää sen päällä jotain vaatetta. Idea meni siinä, joten mekko päätyi kierrätykseen.

RM: En ole riittävän tietoinen tyylistä, että hoksaisin tekeväni tyylimokia. Klassikkoni on, että hameen takahelma jää vessareissulla sukkahousujen sisään.

Lue myös:

Menikö KonMari-villitys liian pitkälle? Karsimmeko jo liikaa tavaraa?

Näin saat hyvän omantunnon vaatekaapin helposti ja edullisesti

Oletko säilyttänyt lakanat väärin? Näin peset ja hoidat liinavaatteet

X