Mainos

Turvallisuus on aina ykkösasia talven liukkailla keleillä

Taas on se aika vuodesta, jolloin autoilija on perimmäisten kysymysten äärellä: autoon tarvittaisiin talveksi uudet renkaat, mutta hankkiako alle kehutut kitkat vai uudenkarheat nastat?

Talvirenkaat on vaihdettava alle viimeistään 1.12, ja niitä on käytettävä vähintään helmikuun loppuun.

Taas on se aika vuodesta, jolloin autoilija on perimmäisten kysymysten äärellä: autoon tarvittaisiin talveksi uudet renkaat, mutta hankkiako alle kehutut kitkat vai uudenkarheat nastat?

– Talvirenkaiden valinnassa pitää aina ottaa huomioon, missä autoa ajetaan ja päättää sen mukaan. Ajatko enemmän jäisillä vai lumisilla teillä?, Continentalin tuotepäällikkö Jari Alopaeus vinkkaa.

Kannattaa myös tutustua ammattilehtien rengastesteihin. Niistä saa hyödyllistä tietoa päätöstensä tueksi.

Olosuhteet, kyvyt ja tarpeet ratkaisevat rengasvalinnan

Jari Alopaeus neuvoo ottamaan valinnassa huomioon olosuhteiden lisäksi myös autoilijan kyvyt ja tarpeet.

– Nastarengas on turvallinen valinta talviliikenteeseen missä päin Suomea vain. Itsekin ajan talvisin nastarenkailla. Asun maaseudulla ja joudun usein ajamaan huonokuntoisilla ja toisinaan erittäin liukkailla pikkuteillä. Myös vaimon autossa on nastarenkaat, Alopaeus tunnustaa.

Nastat jäällä paremmat, kitkoilla pidempi käyttöaika

Moni kaupunkiautoilija ajattelee, että taajamien suolatuilla teillä kitkarenkaat riittävät hyvin. Ovathan ne hiljaisen ajoäänensä takia myös miellyttävämmät käytössä. Nastarenkaat ovat hieman äänekkäämmät.

– Mitään nyrkkisääntöä sen suhteen kummat tulisi valita, kitkat tai nastat, ei voi antaa. Ihan pahimmissa jääolosuhteissa tarvitaan kuitenkin nastarengasta raapimaan pitoa tien pintaan. Jäisellä alustalla nastarenkaan jarrutusmatka on lyhyempi ja hallittavuus parempi kuin kitkarenkaan. Kannattaa muistaa, että myös taajamissa esimerkiksi risteykset ja ramppiosuudet voivat olla erittäin liukkaita, Alopaeus huomioi.

Kitkarenkaan pito on hyvä erityisesti lumisella alustalla. Jäisellä tiellä se vaatii kuitenkin ennakoivampaa ajotapaa kun nastarengas. Kitkarenkaiden plussaksi Alopaeus lukee myös sen, että ne voidaan vaihtaa alle hyvissä ajoin syksyllä ennen ensilumia ja niillä voidaan jatkaa ajoa keväällä pidempään. Talven kolkutellessa ovea turvalliset renkaat ovat jo valmiiksi alla ja talvi ei pääse yllättämään.

Muista tarkistaa ilmanpaineet

– Päivittäin kannattaa lisäksi silmämääräisesti varmistaa, että renkaissa on riittävästi ilmaa. Suositeltavaa olisi tarkistaa myös rengaspaineet kuukausittain ja aina lähdettäessä pidemmälle reissulle. Kun ilmanpaineet ovat oikeat, rengas säilyttää muotonsa ja toimii suunnitellusti. Tämä vaikuttaa jarrutusmatkaan, ohjattavuuteen ja renkaan kulumiseen.

Milloin on talvirenkaiden vaihdon aika?

Talvirenkaat on vaihdettava alle viimeistään 1.12, ja niitä on käytettävä vähintään helmikuun loppuun. Nastarenkaita saa käyttää 1.11. alkaen. Kitkarenkaiden vaihtoajankohta ei ole tiukasti määritelty.

Teksti: Maarit Seeling Kuva: Continental

www.continental.fi

X