Terveys

Mitä tapahtuu, jos hammaskiveä ei poisteta? Hammaslääkäri kertoo 6 kiinnostavaa faktaa hammaskiven vaikutuksista terveyteen

Hammaskivi on äärimmäisen hyvä tartunta-alusta erilaisille suun bakteereille. Jos hammaskiveä ei poisteta, sitä myös kertyy ajan saatossa koko ajan enemmän. Otimme selvää, mitä jokaisen kuuluisi tietää hammaskivestä.

Teksti:
Roosa Roivainen
Kuvat:
Istock

Toisilla hammaskivi aiheuttaa suun tulehduksia herkemmin kuin toisilla.

Hammaskivi on äärimmäisen hyvä tartunta-alusta erilaisille suun bakteereille. Jos hammaskiveä ei poisteta, sitä myös kertyy ajan saatossa koko ajan enemmän. Otimme selvää, mitä jokaisen kuuluisi tietää hammaskivestä.

Anna julkaisee uudestaan suosittuja juttuja. Tämä artikkeli julkaistiin alun perin 23.3.2021.

Mistä hammaskivi johtuu? Onko se lopulta niin kovin vaarallista? Kysyimme Pihlajalinnan ien- ja kiinnityskudossairauksien erikoishammaslääkäri Aleksi Kurthilta kuusi kysymystä hammaskivestä ja sen poistosta.

1. Miten hammaskivi syntyy?

”Hammaskivi on hampaan pinnalla olevaa, pääosin epäorgaanista materiaalia. Se syntyy, kun hampaiden pinnalle jää plakkia, joka kovettuu syljen mineraalien vaikutuksesta hammaskiveksi.

Me hammaslääkärit jaamme hammaskiven vielä kahteen eri ryhmään: ikenen yläpuoliseen hammaskiveen ja ikenen alapuoliseen hammaskiveen. Ikenen yläpuolinen hammaskivi näkyy yläposkihampaiden poskenpuolisella pinnalla kellertävänä tai harmahtavana materiaalina. Toinen tyypillinen paikka sille on alaetuhampaiden kielenpuolinen pinta. Ikenen alapuolinen hammaskivi on taas ientaskuissa ja on väriltään tummempaa.

Ientaskuissa oleva hammaskivi on isompi ongelma, koska potilas ei voi nähdä sitä itse eikä sitä voi harjata puhtaaksi bakteereista niin kuin ikenen yläpuolella olevaa hammaskiveä.”

2. Kuinka usein hammaskiveä tulisi poistaa?

”Yleistä ohjetta sille, kuinka usein hammaskiveä tulisi puhdistuttaa, on mahdotonta antaa. Hammaskiven poisto on potilaskohtaista. Hoitoväliä määritettäessä otetaan huomioon aikaisemmat suun sairaudet ja hoitokeinot sekä suun tämänhetkinen terveydentila.”

3. Mitä tapahtuu, jos hammaskivi jää poistamatta? 

”Jos hammaskiveä ei poisteta, sitä kertyy ajan saatossa enemmän ja enemmän. Se on äärimmäisen hyvä tartunta-alusta erilaisille suun bakteereille.

Kun hammaskiveä alkaa syntyä ienrajaan ja ientaskuihin, sinne alkaa kertyä myös bakteereita sisältävää plakkia, joka voi aiheuttaa tulehduksia ikeniin ja hampaita ympäröiviin kiinnityskudoksiin.”

Hammaskivi kertyy ajan saatossa. Sitä voi ehkäistä hyvällä suuhygienilla. Kuvassa nainen hammaslangan kanssa.
Hampaiden harjaamisen lisäksi on hyvä muistaa hammasvälien puhdistaminen.

5. Pidetäänkö hammaskiveä vaarallisena?

”Hammaskivi ei itsessään aiheuta suun sairauksia. Tietyillä potilailla puolestaan jo vähäinen plakki, joko hammaskiven kanssa tai ilman sitä, voi aiheuttaa voimakkaan tulehdusreaktion.

Toisilla tulehdusta ei taas tule, vaikka hammaskiveä kertyisi kuinka paljon. Ero riippuu yksilön immunologisesta vasteesta.”

Lue myös Kotiliedestä: Hampaiden valkaisu ruokasoodalla, kannattaako sitä kokeilla? Suuhygienisti vastaa

6. Miten hammaskiven muodostumista voi ehkäistä?

”Hammaskiven muodostumista voi ehkäistä hyvällä suuhygienialla. Hammasvälien puhdistaminen päivittäin itselleen sopivalla välineellä, kuten hammaslangalla tai hammasväliharjalla, on kullanarvoisessa asemassa kaksi kertaa päivässä tapahtuvan hampaiden harjauksen lisäksi.”

Lue myös: Jopa 90 prosenttia ei käytä hammaslankaa niin kuin pitäisi – voi aiheuttaa vakavia terveysongelmia

X