Matkailu 12.4.2007

USA:n itärannikon nähtävyydet houkuttavat

Teksti: Vinkkipankki

Times SquareYhdysvaltojen itärannikko on todella mukava kohde käydä, ja siellä voi viettää aikaansa lähes miten tahansa. Itse kävin siellä heinäkuussa 2000. Aika monia kohteita jäi positiivisesti mieleeni. Tärkeimmät kohdeosavaltioistani olivat naapurukset Connecticut ja Massachusetts.

Kätevimmin paikalle pääsee lentämällä Finnairin tai Americanin suoralla lennolla Vantaalta New Yorkin Kennedyn lentokentälle ja jatkamalla sen jälkeen eteenpäin Hertzin autolla. Kansainvälinen ajokortti on ehdottomasti tarpeen, ja sen on oltava Geneven sopimuksen 1949 mukaisella lomakkeella ja englanninkielinen. Sen lisäksi on oltava mukana suomalainen ajokortti.

Tuolta matkaltani jäi mieleeni useita kohteita, joita voin suositella. Ensinnäkin Massachusettsin osavaltion Springfield, joka on noin parin tunnin päässä osavaltiopääkaupunki Bostonin länsipuolella, on kaikkien koripallon ystävien ehdoton must, koska siellä James Naismith kehitti nykyaikaisen koripallon, ja siellä on tästä aiheesta kertova näyttely.

Toinen mielenkiintoinen kohde on Sturbridge, jossa on käsityöläismuseo, erityisen suositeltava siellä käyntipäivä on heinäkuun neljäs, jolloin siellä joka vuosi luetaan syytteet entistä diktaattorikuningas Yrjö III:ta vastaan, ja ne ovat juuri ne syytteet, jotka aiheuttivat Yhdysvaltain eron brittiläisestä imperiumista vuonna 1776. Englantilaisvallasta on enää jäljellä vain entisen siirtomaaisännän kieli.

Knightien taloBostonin kaupunki on erityisen suositeltava erityisesti takavuosien poikabändi NKOTB:n faneille samoin kuin Wahlbergin kolmen näyttelijäveljeksen faneille. Se on nimittäin tämän bändin ja tämän näyttelijäsuvun kotipaikka. Kävin matkani aikana useissa heihin tavalla tai toisella liittyvissä kohteissa. Siihen aikaan, kun olin tuolla matkalla juuri saapunut Connecticutiin, oli näistä veljeksistä nuorimman, Mark Wahlbergin, tähdittämä Meren raivo (The Perfect Storm) -niminen elokuva juuri saanut Yhdysvaltain ensi-iltansa, ja Suomen ensi-iltaa saatiin vielä kuusi viikkoa tämän jälkeen odottaa. Totta kai käytin hyväkseni sen että olin Connecticutissa, joten olen luultavasti ensimmäinen tuon elokuvan koskaan nähnyt suomalainen. Ehdin jopa palata takaisin Suomeen hyvissä ajoin ennen sen täkäläistä ensi-iltaa. Kuvan talo kuului aikanaan Knightin perheelle. NKOTB-poikabändin jäsenistä kaksi varttui tässä talossa, nimittäin Knightin veljekset Jordan ja Jonathan.

MysticConnecticutin puolella ainakin Mystic Seaport merenkulkumuseoineen ja akvaarioineen on käymisen arvoinenpaikka. Connecticutin ja Rhode Islandin rajalla, juuri ja juuri Connecticutin puolella, sijaitseva Mystic Seaport on innoittanut elokuvaohjaaja Steven Spielbergiä, joka kuvasi siellä elokuvan nimeltä Amistad. Myös Connecticut-joki museohöyryrautateineen ja maailman suurin pelikasino nimeltään Foxwoods lähellä Mysticiä ovat mielenkiintoisia kohteita.

Loman kruunasi kuitenkin viimeisenä paluulentoa edeltävänä päivänä Cape Codin vesijettisafari. En ollut koskaan aiemmin ohjannut sellaista vekotinta, mutta Provincetownissa mainostettiin, että Commercial Streetin varrella olevalla Flyte Boat Rentalsilla olisi edullisesti mahdollisuus käyttää vesijettiä. Löysin pikkukaupungissa kyseisen kadun hyvin äkkiä, olihan se koko kaupungin pääkatu, ja sen jälkeen ei muuta kuin laiturille kysymään hintaa. Eikä ollut hinnalla pilattu, ja ajelu oli todella sen arvoinen.

Pari Hard Rock Cafén -ketjun toimipistettäkin jäi matkan ajalta mieleen, toinen New Yorkissa silloin 57. kadulla sijainnut mutta myöhemmin kuulemma 43. kadulle muuttanut paikka ja toinen Bostonissa Clarendon Streetillä, joka on kolmas niin sanotuista aakkoskaduista, jotka kulkevat pääkatu Boylston Streetin poikki keskustasta poispäin laskettuna aakkosjärjestyksessä.

Duck TourBostonista jäi NKOTB:n ja HRC:n lisäksi mieleen erityisesti myös kävelyreitti The Freedom Trail ja Prudentialin ostoskeskuksesta lähtevä Bostonin Ankan Kiertoajelu (Boston Duck Tour). Tuo ”ankka” on avobussin ja veneen yhdistelmä. Silloin, kun se toimii bussina, sitä ohjaa bussinkuljettaja, mutta silloin kun se toimii veneenä, ruoriin tarttuvatkin matkustajat. Lisäksi Bostonista jäi lähtemättömästi mieleeni myös Boston Red Soxin ja New York Metsin välinen hyvin tiukka baseball-ottelu Fenway Parkissa. Soxit olivat viimeisen yhdeksännen sisävuoronsa alussa häviöllä, mutta niin vähän, että kyseisen vuoron kaksi kunnaria ratkaisivat pelin Soxien voitoksi.

Suomen ja Yhdysvaltain kansallisurheilulajien väliset erot ovat loppujen lopuksi erittäin pienet. Suomessa pelikentän juoksurata on N-muotoinen, kun taas Yhdysvalloissa se on säännöllinen neliö. Syöttö tapahtuu Suomessa pystysuoraan, mutta Yhdysvalloissa vaakasuoraan, eli siellä tarvitaan ulkovuorossa olevasta joukkueesta kotipesälle sekä lukkari että sieppari, kun Suomessa yksi pelaaja hoitaa näiden molempien tehtäviä. Yhdysvalloissa on yhä edelleen yhdeksän vuoroparin järjestelmä, josta Suomessa siirryttiin kahden nelivuoroparisen erän järjestelmään jokin aika sitten.

New YorkMassachusettsissa tulin vierailleeksi myös kohteessa nimeltä Six Flags. Sen vastine täällä Helsingissä on Linnanmäen ja Espoon puolella sijaitsevan Serenan yhteissumma.

Lapsiperheille sopivankin tästä matkasta saa, mutta silloin autonajajan on kuitenkin oltava aikuinen, jolla on asianmukainen ajokortti, ja vesijetinkin käyttö saattaa edellyttää aikuista. Erityisesti lapsiperheille sopivia kohteita tältä matkalta ovat Six Flags, Bostonin Ankka ja Fenway Parkin baseball-ottelut. Tosin mentäessä katsomaan baseballia on varauduttava siihen että todennäköisin ottelun päättymisaika on keskiyön tietämissä paikallista aikaa. Lisäksi pääsylippujen saatavuus baseball-otteluihin on epävarmaa, mutta vaikka lippukassan taululla näkyisikin loppuunmyyty-merkki (=sold out), kannattaa silti kysyä hajapaikkoja. Lapsiperheille sopivia kohteita ovat myös Mysticissä Connecticutissa sijaitseva meriakvaario ja Connecticut-joki museorautateineen.

Teksti ja kuvat: NKOTB:n fani yhä tänäänkin

Kommentit (0)

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi