Mainos Asuntomessut 2020

Trendien harjalla jyllää nyt trash design: Roska jalostuu kauniiksi käyttöesineeksi tai mieleenpainuvaksi taiteeksi

Kouvolan Asuntomessuilla on useassa kohteessa esillä trash designia eli kierrätystavarasta muokattuja käyttö- ja taide-esineitä. Ne iskostuvat takuuvarmasti mieleen ja tuovat koteihin rouheaa persoonallisuutta. Asuntomessuilla kierrätetään myös muovittomia Kotkamillsin kartongista tehtyjä kertakäyttöastioita. Lue lisää ja osallistu alla myös kisaan!

Kouvolan Asuntomessuilla on alue, missä muovia ei käytetä lainkaan, vaan käytössä ovat kierrätyskartongista valmistetut mukit ja lautaset.

Kouvolan Asuntomessuilla on useassa kohteessa esillä trash designia eli kierrätystavarasta muokattuja käyttö- ja taide-esineitä. Ne iskostuvat takuuvarmasti mieleen ja tuovat koteihin rouheaa persoonallisuutta. Asuntomessuilla kierrätetään myös muovittomia Kotkamillsin kartongista tehtyjä kertakäyttöastioita. Lue lisää ja osallistu alla myös kisaan!

– Trash design on roskasta luotua, kaunista, mieleenpainuvaa, kiinnostavaa ja herättelevää taidetta tai designia. Se voi olla esimerkiksi huonekaluja, esineitä ja asetelmia. Tärkeintä on kuitenkin se, että materiaalit ovat käytettyjä tai suorastaan roskiksesta kaivettuja. Toki suunnitteluprosessiin tarvitaan välillä uusia elementtejä, kuten uutta maalia, nauloja tai muita varaosia, jotka mahdollistavat tuotteen toimivuuden, sisustusarkkitehti Tiina Henttonen selvittää.

Kyse onkin vanhan jalostamisesta uuteen muotoon.

Osta liput Asuntomessuille

– En pyri entisöimään huonekaluja, vaan muutan ne joksikin ennennäkemättömäksi taiteellani. Myös kierrätetylle pohjalle tehty maalaus voi olla trash designia, suunnittelija ja valmistaja Sarianne Solio toteaa.

Asuntomessuilla on esillä trash designia muun muassa Paja-Aukion kohteessa. Petrolinsinisessä terassipöydässä on marokkolaisia kuvioita kuparin ja kullan sävyillä. © TAVATON media

Kansainvälinen ilmiö, jossa Suomi kuuluu edelläkävijöihin

Henttonen on tehnyt useita sisustussuunnitelmia Asuntomessuille käyttäen Solion tapaisten suunnittelijoiden tuotteita.

– Nyt juuri trash design on minusta todella ajankohtaista ja kiinnostavaa. Sen tekeminen ei lisää ympäristön kuormitusta vaan vähentää sitä. Trash design on kansainvälinen ilmiö, jossa Pohjoismaat ja Saksa ovat edelläkävijöitä, Henttonen sanoo.

Tuotteet ovat uniikkeja, vaikka välillä suunnittelija voi löytää isompia eriä materiaalia, josta voi tehdä laajempia sarjoja.

Trash designia löytyy Asuntomessuilta kohteista nro 2 Aironneito, nro 25-27 Kouvolan Virkkulankylä ja nro 28-31 Paja-aukion rivitalot.

– Kaikki työni ovat kuitenkin käsityötä, enkä koskaan onnistu luomaan kahta samanlaista. Asuntomessuilla nähdään petrolinsininen terassipöytä, jossa on marokkolaisia kuvioita kuparin ja kullan sävyillä, ja kultaisilla koppakuoriaisilla koristeltu musta lipasto. Yhdessä kohteessa on puupalasta ja harjanvarsista tehty sohvapöytä, ja toisessa kohteessa terassin kattoa koristavat vanhaan puunoksaan ripustetut kurkiorigamit, Solio kertoo.

Trash designia löytyy Asuntomessuilta kaikista Henttosen suunnittelemista kohteista: Kohde nro 2 Aironneito, nro 25-27 Kouvolan Virkkulankylä ja nro 28-31 Paja-aukion rivitalot.

Kotkamills Oy:n valmistamissa tarjoiluastioissa ja kuluttajapakkauksissa käytetään kartonkia, jossa ei ole lainkaan muovia ja jotka ovat täysin kierrätettäviä. © Kotkamills

Kouvolan Asuntomessuilla käytössä 100 % kierrätettävät kartonkiastiat

Viime aikoina Suomessakin on herätty kertakäyttömuoviroskan aiheuttamiin ongelmiin. Asuntomessuille onkin rajattu muoviton alue, missä muovia ei käytetä lainkaan.

Tavallisesti kartonkimukeissa ja -lautasissa on muovipinnoite, joka estää kartonkia hapertumasta nesteen tai rasvan vaikutuksesta. Kotkalainen Kotkamills Oy valmistaa tarjoiluastioita ja kuluttajapakkauksia varten kartonkia, jossa ei ole lainkaan muovia. Kartongin vesipohjaisen suojakerroksen hiukkaset muodostavat suojaavan kalvon ilman muoveja. Suojakerros on tarkkaan tutkittu puolueettomissa laboratorioissa ja todettu turvalliseksi elintarvikekäyttöön.

Käytetyt astiat kerätään messuilla keräysastiaan ja jauhetaan uudelleen paperimassaksi kierrätyskuitulaitoksella.

– Asuntomessujen muovittomalla alueella ovat käytössä kartongistamme valmistetut mukit ja lautaset. Mukit valmistaa Cukca ja lautaset Mini-Maid. Molemmat yritykset ovat kotimaisia, mikä vähentää kuljetustarvetta. Käytetyt astiat kerätään messuilla aaltopahviseen keräysastiaan, jonka täytyttyä se voidaan sellaisenaan jauhaa uudelleen paperimassaksi kierrätyskuitulaitoksella, Kotkamillsin teknisen asiakaspalvelutiimin ja kotimaan myynnin vastaava Eveliina Lukkarinen kertoo.

Kiertotalous säästää luonnonvaroja ja tuo kustannushyötyjä. Kotkamillsin kartonki onkin suunniteltu 100-prosenttisesti kierrätettäväksi muun kartonki- ja paperijakeen mukana.

– Kartonkimme valmistetaan neitseellisestä pohjoismaisesta puukuidusta, joka voidaan helposti kierrättää jopa seitsemään kertaan esimerkiksi lautasliinoiksi, julisteiksi tai aaltopahviksi. Valmistamme Kotkamillsin tehtaalla kierrätetyistä astioista esimerkiksi laminaattipaperia, Lukkarinen toteaa.

Osallistu kilpailuun ja voita Skoda-laukku!

Vastaa kysymyksiin alla olevalla lomakkeella ja osallistut arvontaan. Voit voittaa 40 litran Skoda-laukun, jossa on olka- ja selkähihnat. Palkinnon arvo on 40 €.

Saman kilpailun löydät myös muista Asuntomessut-artikkeleista.

Osallistu kisaan su 25.8.2019 mennessä. Voittajalle ilmoitetaan henkilökohtaisesti.Vastanneiden nimi- ja osoitetietoja voidaan käyttää ja luovuttaa suoramarkkinointitarkoituksiin henkilötietolain mukaisesti. Lisätietoja Otavamedia Oy:n rekisteriselosteesta.

Osallistumalla arvontaan hyväksyt arvonnan säännöt. Lue arvonnan säännöt tästä!

X