Mainos: Kaupallinen yhteistyö Asuntomessut
Mainos | Kaupallinen yhteistyö Asuntomessut Asuntomessut 2020

Asuntomessut synnyttivät modernin sisustuslehden: Deko haistaa uudet trendit ensimmäisenä

Suomen Asuntomessujen ja Otavamedian yhteistyöllä oli merkittävä vaikutus Deko-lehden syntymiseen 15 vuotta sitten. Samassa yhteydessä myös TM Rakennusmaailmasta tuli itsenäinen lehti.

Kuvassa ensimmäisen Deko-lehden säväyttävä kansi numerosta 1/2004. 

Suomen Asuntomessujen ja Otavamedian yhteistyöllä oli merkittävä vaikutus Deko-lehden syntymiseen 15 vuotta sitten. Samassa yhteydessä myös TM Rakennusmaailmasta tuli itsenäinen lehti.

Asuntomessukäyntiä suunnittelevan katse alkaa haravoida kaupan lehtihyllyjä viimeistään heinäkuun alussa – jokohan Asuntomessujen viralliset messuluettelot ovat taas ilmestyneet? Deko- ja TM Rakennusmaailma -lehtien heinäkuun tuplapaksut numerot esittelivät tänä vuonna Kouvolan Asuntomessukohteet kattavasti.

 

 Deko-lehti  erottautui heti modernilla, raikkaalla otteellaan.

Dekon ensimmäisen julkaisuvuoden 2004 messuluettelo esitteli Heinolan Asuntomessukohteet. Samaan aikaan myös aiemmin Tekniikan Maailman erikoisnumerona ilmestyneestä TM Rakennusmaailmasta tuli itsenäinen lehti.

Dekon ensimmäisen julkaisuvuoden 2004 messuluettelo © Otavamedia arkisto

Työnjako muotoutui luontevasti: Dekon sisustusluettelo esittelee kaikki sisustetut kohteet, julkaisee niiden kalustetut pohjapiirrokset sekä sisustusyritysten yhteystiedot. TM Rakennusmaailman taloluettelo esittelee kaikki messukohteet, julkaisee kohteiden pohjapiirrokset sekä rakentamisen yhteystiedot. Lisäksi molemmissa lehdissä on aiheeseen, messuihin ja messupaikkakuntaan liittyviä artikkeleita.

Rakentamisen ja sisustamisen trendit on helppo bongata messuilla

Paitsi ennakkofiilistelyyn, messuluettelot sopivat mainiosti myös Asuntomessuilla käynnin suunnitteluun.

Rakentamisen ja sisustamisen trendit näkyvät nimenomaan Asuntomessuilla, toteavat messuluetteloita pitkään tehneet Dekon toimittaja Jenni Juurinen ja TM Rakennusmaailman tuottaja Ann-Mari Lehtonen, joka oli myös mukana perustamassa Deko-lehteä ja on ollut tuottamassa messuoppaita siitä lähtien.

– Kouvolan Asuntomessuilla näkyvät talojen kokojen pieneneminen ja ekologisen rakentamisen nousutrendi. Ja myös yleinen rakentamisen volyymin lasku. Viime vuosina messukohteiden sisustuksissa ovat ilahduttavasti korostuneet paikallisuus ja paikalliset yrittäjät, Ann-Mari Lehtonen sanoo.

– Kun tulin Dekoon vuonna 2007 teimme messuluetteloihin artikkeleita nimekkäiden suunnittelijoiden suunnittelemista kohteista. Nyt sitä on vähemmän, ja esittelemme asukkaiden itse palkkaamien sisustussuunnittelijoiden sisustuksia, kertoo Jenni Juurinen.

Uusimmat sisustustrendit näkyvät hyvin Asuntomessukohteissa, etenkin keittiöissä. Kuva vuodelta 2018 Porista Haltiatar-kohteesta.  © Otavamedia arkisto

Esillä innovatiivista arkkitehtuuria, uusia materiaaleja ja korjausrakentamista

Vuosien varrella messuilla on esitelty monipuolista, innovatiivista arkkitehtuuria ja materiaaleja. Tässä Kannustalo Seinäjoen Asuntomessuilta vuodelta 2016. © Otavamedia arkisto

Vuosien varrella messuilla on esitelty paljon ja monipuolista, innovatiivista arkkitehtuuria ja materiaaleja.

– Rakennusteollisuus haluaa vastata haasteisiin. Messuilla on esitelty esimerkiksi kennotiiltä ja clt-rakenteita, ja puurakentamisen nousu on näkynyt yleisemminkin. Kouvolassa korostuu myös korjausrakentaminen. Se alkoi jo Porissa, jossa yleisö valitsi messujen parhaaksi kohteeksi nimenomaan korjausrakentamiskohteen, Lehtonen toteaa.

– Sekin on tärkeää, että messuilla on monimuotoista asumista, pientalojen lisäksi päiväkoteja ja palvelutaloja, rivi- ja kerrostaloasuntoja.

Ristomatti Ratia suunnitteli Hämeenlinnan Asuntomessuille vuonna 2007 Vaajatalojen kohteen sisustuksen. Helena Karihtala suunnitteli Wienerbergerin kohteen sisustuksen.

Sisustustrendit näkyvät erityisesti kalliimmissa asuintiloissa

Pihasuunnittelu kiinnostaa edelleen. Kuva vuodelta 2012 Tampereen Asuntomessuilta Villa Harmonysta. © Otavamedia arkisto

Uusimmat sisustustrendit näkyvät aina hyvin asuntomessukohteissa, erityisesti kodin kalliimmissa tiloissa kuten keittiöissä, kylpyhuoneissa ja saunoissa.

– Trendit näkyvät myös pintamateriaaleissa kuten laatoissa, sekä kiintokalusteissa. Sen sijaan oleskelutilat sisustetaan useimmissa messukodeissa aika maltillisesti, Juurinen sanoo.

Moni Asuntomessujen kävijä kiinnittää huomiota myös pihasuunnitteluun ja -rakentamiseen sekä ulkotilojen sisustamiseen. Molemmissa messuluetteloissa on artikkeli pihasuunnittelusta.

Messuluettelosta inspiraatiota ja hyödyllisiä tuotetietoja

Virallisten messuluetteloiden teko käynnistetään hyvissä ajoin edellisenä syksynä ja ne tehdään usean tahon yhteistyönä. Asuntomessuorganisaation ja järjestävän kaupungin lisäksi tarvitaan myös rakentajien, talotehtaiden ja näytteilleasettajien panosta.

Asuntomessujen oheiskohteiden lisäksi Dekoon tehdään artikkeli messujen isäntäkaupungin tarjonnasta, esimerkiksi sisustusliikkeistä. TM Rakennusmaailma puolestaan tarjoaa järjestävälle kaupungille mahdollisuuden esitellä tapahtumiaan.

Tekijöilleen messunumerot ovat työllistäviä, tarkkuutta vaativia, mutta mieluisia tehtäviä.

Haltiatar-talon olohuone vuoden 2018 Asuntomessuilta Porista. © OTAVAMEDIA ARKISTO

 – Joka vuosi sitä yllättyy, messukohteiden sisustuksissa on aina jotain uutta ja hienoa. Aina löytyy myös oma suosikki, sanoo Jenni Juurinen.

Ann-Mari Lehtonen haluaa nähdä messukohteet omin silmin joka vuosi, vaikka onkin työskennellyt niiden parissa jo hyvän tovin.

– Toivon, että messuluettelot inspiroisivat menemään Asuntomessuille. Pyrimme tekemään niistä mahdollisimman täydelliset paketit messukävijöille. Niitä myös säilytetään, koska niistä löytyvät tuotetiedot. Jos vaikka myöhemmin muistaa kohteen hienon kylpyhuonekalusteen, voi tarkistaa kuka sitä valmistaa

Helena Karihtalan haastattelu vuodelta 2007.© Otavamedia arkisto
Ristomatti Ratian haastattelu vuodelta 2007. © Otavamedia arkisto

 

X