Mainos: Asuntomessut
Mainos | Asuntomessut Asuntomessut 2020

8 vierailemisen arvoista kulttuurikohdetta Tuusulassa - oletko jo käynyt?

Tuusulassa riittää tekemistä kulttuurin ystävälle! Vieraile Asuntomessujen yhteydessä Tuusulanjärven Rantatien varrelta löytyvissä kulttuurikohteissa. Bongaatko Aleksis Kiven kuolinmökin tai Sibeliuksen entisen asunnon?

Lottamuseo, Rantatie 39, Tuusula.

Tuusulassa riittää tekemistä kulttuurin ystävälle! Vieraile Asuntomessujen yhteydessä Tuusulanjärven Rantatien varrelta löytyvissä kulttuurikohteissa. Bongaatko Aleksis Kiven kuolinmökin tai Sibeliuksen entisen asunnon?

Tuusulanjärvi
Tuusulanjärven ranta © Tuusulan kunta, Antti Kallio

Asuntomessut järjestetään Tuusulassa elokuussa 3. – 30.8. Messualue rakentuu Tuusulan Rykmentinpuistoon, josta on noin kahden kilometrin matka Tuusulanjärven Rantatielle. Vietä inspiraation täyteinen messupäivä ja vieraile tämän jälkeen Tuusulanjärven Rantatiellä.

Noin neljän kilometrin pituisen Rantatien varrelta löydät useita mielenkiintoisia kulttuurikohteita ja voit bongata kuuluisten taiteilijoiden entisiä koteja. Tuusulanjärven itärannalla on asunut monia merkittäviä taiteilijoita, kuten taidemaalari Pekka Halonen, säveltäjämestari Jean Sibelius ja runoilija J. H. Erkko.

Rantatie vie sinut tutustumaan 1800- ja 1900-lukujen vaihteen huvila-arkkitehtuuriin, kulttuurihistorian merkkihenkilöiden elinpiiriin ja nykypäivän kulttuuriin. Rantatie nimettiin vuonna 1982 museotieksi, sillä tiellä on merkittävä historiallinen tausta. Museotie on myös Asuntomessujen oheiskohde.

Tuusulan Rantatien kyltti
Tuusulan Rantatien kyltti © Tuusulan kunta, Antti Kallio

Sopisiko joku seuraavista myös sinun messumatkallesi?

Osta liput Asuntomessuille!

Krapi

Aivan Rantatien alkupäässä on hotelli- ja ravintola-alan perheyritys Krapi, jotka tunnetaan hyvästä ruoasta ja kauniista maalaismiljööstä. Ohjelmakeskus Pajassa järjestetään musiikki- ja teatteriklubeja, tänä kesänä tapahtumat järjestetään puistokonsertteina. Osoite: Rantatie 2, Tuusula.

Erkkola

Runoilija ja kulttuurivaikuttaja J.H.Erkon vuonna 1902 valmistunut tunnelmallinen taiteilijakoti sijaitsee seuraavana kuljettaessa Rantatietä pohjoiseen. Esillä on myös Tuusulan museon kuvataidetta, ja tänä kesänä näyttely Muumeja ja maalauksia – Tove Janssonin maailma. Museo on avoinna kesäkaudella tiistaista sunnuntaihin klo 11–18.

Erkkola
Erkkola, Rantatie 25, Tuusula. © Tuusulan kunta, Antti Kallio

Aleksis Kiven kuolinmökki

Erkkolan vieressä sijaitsee kansalliskirjailija Aleksis Kiven kuolinmökki, Syvälahden torppa, jossa Kivi vietti viimeiset kuukautensa veljensä perheen hoivissa vuonna 1897. Vaatimaton räätälin mökki kertoo, miltä Tuusulan Rantatien tavallisen väen asumukset näyttivät ennen huvila-asutuksen ja taiteilijayhteisön syntyä. Erkkolan pääsylippu sisältää pääsyn myös tähän kohteeseen, joka on avoinna tiistaista sunnuntaihin klo 11-18.

Aleksis Kiven kuolinmökki
© Tuusulan kunta, Antti Kallio

Lottamuseo

Lottamuseo esittelee Lotta Svärd -säätiön historiaa ja tutkii naisten vapaaehtoista työtä. Museon näyttelyt levittyvät pihallekin, tänä kesänä ulkoalueella on näyttely Sairasjunan matkassa. Lottamuseo ja Lottakanttiini ovat avoinna tiistaista sunnuntaihin klo 9-18.

Lottamuseo
Lottamuseo, Rantatie 39, Tuusula. © Tuusulan kunta, Antti Kallio

Halosenniemi

Taidemaalari Pekka Halosen vuonna 1902 valmistunut taiteilijakoti toimii taidemuseona, joka esittelee Halosen oman taiteen lisäksi hänen aikalaistensa töitä. Kansallisromanttiseen tyyliin rakennettu talo on entisöity alkuperäiseen asuunsa, samoin kuin kokonaisuuteen kuuluva Maija ja Pekka Halosen puutarha.

Halosenniemi
Halosenniemi, Halosenniementie 4-6, Tuusula © Tuusulan kunta, Kari Kohvakka

Ainola

Vuonna 1904 valmistunut huvila oli Jean ja Aino Sibeliuksen ja heidän perheensä koti 65 vuoden ajan. Alkuperäisessä asussa säilytetty kotimuseo vie aikamatkalle viime vuosisadalle. Kokonaisuuteen kuuluvat myös ulkorakennukset sekä Aino Sibeliuksen suunnittelema iso koriste- ja hyötypuutarha. Avoinna tiistaista sunnuntaihin klo 10-17. Osoite: Ainolankatu, Järvenpää.

Ahola

Tuusulanjärven taiteilijayhteisön alku oli kirjailija Juhani Ahon ja hänen puolisonsa taidemaalari Venny Soldan-Brofeldtin muutto Tuusulanjärven rannalle vuonna 1897. Ahola on kulttuurikohde ja museo, jonka kesän 2020 näyttelyt ovat: Kaunista ja käytännöllistä – Venny Soldan-Brofeldt kodin suunnittelijana sekä 16.8. saakka Maalattu Aholassa – Kaisu Sirviän maalauksia ja grafiikkaa. Avoinna keskiviikosta sunnuntaihin klo 10-17. Osoite: Sibeliuksenväylä 57, Järvenpää.

+1 Auringonsilta-taideteos

9-metrinen valaiseva auringonkukka on Rykmentinpuiston maamerkki. Taiteilijaprofessori Pekka Jylhältä tilattu ympäristötaideteos on ensimmäinen osa koko alueen kattavaa taideohjelmaa. Kukan 24 valaisinta saavat voimansa auringolta. Teoksen asennusvaiheisiin voi tutustua Rykmentinpuiston internet-sivuilla, Tuusulan kunnan Facebook-sivuilla tai Tuusulan museon YouTube-kanavalla.

 

Auringonsilta-taideteos
Auringonsilta-taideteos, Rykmentinpuistotie, Tuusula. © Tarja Kärkkäinen

Osta liput Asuntomessuille!

X