Mainos Asuntomessut 2020

Viherkatto ja ripaus kosovolaisuutta - esittelyssä kaksi vastuullisesti rakennettua taloa

Tuusulan Rykmentinpuistoon on valmistunut upea asuinalue osana Asuntomessuja. Asuinalueesta on rakennettu monin tavoin kestävä ja messukotien vastuulliset valinnat näkyvät niin rakennusmateriaaleissa kuin energiaratkaisuissa. 

Villa Illyria Asuntomessuilla Tuusulassa.

Tuusulan Rykmentinpuistoon on valmistunut upea asuinalue osana Asuntomessuja. Asuinalueesta on rakennettu monin tavoin kestävä ja messukotien vastuulliset valinnat näkyvät niin rakennusmateriaaleissa kuin energiaratkaisuissa. 

Tutustu kahteen uniikkiin messukotiin, Villa Ormaxiin sekä Villa Illyriaan, ja niiden vastuullisiin rakennusratkaisuihin.

Lisäinspiraatiota vastuullisesta asumisesta ja rakentamisesta löydät Asuntomessuilta Tuusulasta 3. – 30.8.

Osta liput Asuntomessuille!

Viherkattoinen hirsitalo Villa Ormax

Hirsitalo Villa Ormax on kaunis ja ajaton. Talon sisustus on trendikkäästi tumma ja elegantti, kuitenkin skandiaavista makua noudatellen. Elegantin yleisilmeen viimeistelevät mustat teräksiset pinnakaideportaat.

Talon rakentamisessa myös vastuullisuus on huomioitu monin tavoin.

Villa Ormax Asuntomessuilla Tuusulassa. © Hans Koistinen

Talon katoksi on valittu Ormax EVO –betonitiilikatto, joka tasaa rakennuksen lämmönvaihtelua ja vaimentaa tehokkaasti ulkoa tulevia ääniä. Näin kodissa on ihanan rauhallinen tunnelma, eikä ulkomaailman äänet ja sateen ropina häiritse sisällä oleskelua.

“Betonitiilikaton hiilijalanjälki on selkeästi pienempi kuin esimerkiksi peltikatolla. Tiilikaton elinkaari on pitkä, ja materiaali on sataprosenttisesti kierrätettävä”, sanoo Area Manager Teemu Talvia BMI Groupilta.

Katon huoltaminen on helppoa. Nykyaikaisilla, ympäristöystävällisillä BMI Ormax -huoltotuotteilla katon käyttöikää voi pidentää entisestään puhdistamalla ja tarvittaessa pinnoittamalla. Kotimainen tiilikatto on myös avainlipputuote, joka on valmistettu Orimattilan Pennalassa yhdessä Euroopan moderneimmista kattotiilitehtaista.

”Talon katossa olevaan Ormax EVO -kattoon on myös mahdollista integroida aurinkopaneelit hyödyntämään uusiutuvaa aurinkoenergiaa. Tämä ekologinen energiantuotanto säästää myös sähkölaskussa jopa 250-500 euroa vuodessa, järjestelmän koosta riippuen”, Talvia vinkkaa.

Oman ilmeikkään lisänsä talon ulkoasuun tuo viherkatto talon autokatoksessa ja kattolipassa. Viherkatto toimii samalla hiilinieluna, parantaa lämmöneristystä ja puhdistaa ilmaa. Merkittävää on myös, että noin kaksi kolmasosaa hulevedestä sitoutuu viherkattoon.

Viherkatto tuo viihtyvyyttä kaupunkiympäristöön ja vaimentaa melua. Lisäksi se suojaa alla olevaa bitumikattorakennetta.

Merkittävä vastuullisuusteko on myös talon rakennusmateriaali, täysin uusiutuva hirsimateriaali.

“Talon hiilijalanjälki sen valmistuksen ja koko elinkaaren aikana on pyritty saamaan mahdollisimman pieneksi. Hirsimateriaali sitoo tehokkaasti siihen sitoutuneen hiilidioksidin koko sen pitkän käyttöiän ajan, jopa satoja vuosia”, kertoo Talvia.

Villa Ormax

Parasta hirsitalossa on varmasti raikas sisäilma, joka tekee oleskelusta miellyttävää ja takaa hyvät unet. Hirsitalo parantaa tutkitusti sisäilman laatua ja tasaa sisäilman kosteutta.

“Hirsi on myös luotettava ja turvallinen, homogeeninen runkomateriaali, jonka käyttö tukee myös suomalaista metsäteollisuutta ja suomalaista työtä”, Talvia muistuttaa.

Hiilineutraali kivitalo Villa Illyria

Kun Illyriaa alettiin suunnitella, haluttiin luoda tilava, linjakas ja käytännöllinen koti nelihenkiselle perheelle. Vankassa kivitalossa on huomioitu myös vähähiilinen rakentaminen, kierrätettävät materiaalit, niiden uusiokäyttö sekä ihmisen hyvinvointi.

Villa Illyria Asuntomessuilla Tuusulassa.

Talon sisustukseen haluttiin mukaan ripaus kosovolaisuutta. Perheen äidin veli toi Kosovosta tiiliharkkoja isoisän rakentamasta talosta, joka tuhoutui sodassa yli 20 vuotta sitten. Nämä tiilet otettiin osaksi sisustusta, ja muistuttavat asukkaista kotimaasta.

Talo lllyriasta haluttiin kestävä ja pitkäikäinen. Siksi kaikki rakennusmateriaalit on valittu vastuullisuutta tarkasti punniten. Rakennusmateriaaleja pyritään hyödyntämään mahdollisimman tehokkaasti myös niiden käyttöiän päätyttyä.

Talon materiaaleissa käytettyjen Saint-Gobain-tuotteiden ympäristövaikutukset on laskettu tarkasti koko niiden elinkaaren ajalta. Saint-Gobain on julkaissut tuotteistaan yli tuhat EPD-ympäristöselostetta, mikä on enemmän kuin millään muulla alan toimijalla maailmassa.

”Tuotteiden hiilijalanjälki tiedetään tarkasti, ja ne ovat puolueettomien vertailujen perusteella markkinoiden vähähiilisimpiä”, toteaa vastuullisuuspäällikkö Anne Kaiser Saint-Gobain Finland Oy:stä.

Tuotteiden hiilijalanjälkeä pienentää merkittävästi myös se, että Saint-Gobain käyttää uusiutuvaa sähköä kaikissa tuotantolaitoksissaan. Lisäksi se pyrkii käyttämään mahdollisimman paljon kierrätysmateriaaleja tuotteiden valmistukseen.

“Villa Illyrian perustuksissa ja sokkelissa on käytetty Leca®-tuotteita, kuten Leca®-soraa ja -harkkoja, joiden valmistamisessa käytetään kierrätyspolttoaineita. Myös talon ulkoseinä ja väliseinät ovat Leca®-harkkoa.”, kertoo Kaiser.

”Lisäksi talon alapohjassa on hyödynnetty Weberin tuotteita, joiden valmistuksessa on käytetty kierrätettyjä raaka-aineita sekä valmistuksessa sivutuotteiksi jääneitä sivuvirtoja. Esimerkiksi pumpattavien lattiatasotteiden hiilijalanjälki on jopa 36 prosenttia aiempaa pienempi”, Kaiser jatkaa.

Muun muassa talon kattorakenteissa on käytetetty Gyproc-kipsilevyä, jonka raaka-aineesta 20 prosenttia on kierrätyskipsiä. Lisäksi rakennuksessa käytetyn ISOVER-lasivillan raaka-aineesta jopa 80-prosenttia on kierrätyslasia.

Lasivilla on myös materiaalina kevyempää kuin esimerkiksi kivivilla, joten sitä kuluu kivivillaa vähemmän ja hiilipäästöt ovat pienemmät

Yksi nousevista trendeistä on hyvän akustiikan arvostaminen. Talon äänieristyksessä on käytetty Ecophon-akustiikkatuotteita, jotka varmistavat miellyttävän ääniympäristön. Ecophon-akustiikkalevyt on valmistettu kierrätysmateriaalista valmistetusta lasivillasta.

Yksitasoisessa talossa on avara, yksinkertainen pohjaratkaisu, ja moderni ulkoasu. Kaikessa suunnittelussa on huomioitu mukavuus, käytännöllisyys ja kestävyys.

Kun rakentamisvaiheen valintoja on mietitty huolella, asukkaat voivat keskittyä siihen tärkeimpään: modernista ja avarasta kodistaan nauttimiseen.

Osta liput Asuntomessuille!

 

 

X