Mainos Asuntomessut 2020

Perttu Sirviö paljastaa suosikkinsa Asuntomessuilla: ”Tällaista en ole ennen nähnyt”

Remonttipiiskurina tunnettu Perttu Sirviö vieraili Asuntomessuilla Tuusulassa ja kertoo nyt omat suosikkiratkaisunsa. Pertun huomio kiinnittyy erityisesti hyviin teknisiin ratkaisuihin, viihtyisiin tiloihin ja fiksuun suunnitteluun.

Perttu Sirviö nostaa Villa Mikaelin mielenkiintoisimmaksi Asuntomessut 2020 -kohteeksi. ”Tässä on sen verran uusia innovaatioita. En ihmettelisi, jos pohja- ja perustusrakenne olisi maailmanlaajuisestikin ainutlaatuinen.”

Remonttipiiskurina tunnettu Perttu Sirviö vieraili Asuntomessuilla Tuusulassa ja kertoo nyt omat suosikkiratkaisunsa. Pertun huomio kiinnittyy erityisesti hyviin teknisiin ratkaisuihin, viihtyisiin tiloihin ja fiksuun suunnitteluun.

Osta liput Asuntomessuille!

Pertun ehdoton valinta Asuntomessujen 2020 mielenkiintoisimmaksi kohteeksi on numero 6, Villa Mikael.

Tavallinen messukävijä ei välttämättä edes huomaa Villa Mikaelin suurinta innovaatiota – rappujen ja kynnysten puuttumista. Todellinen esteettömyys on saatu aikaan, koska talon lattiapinta on samalla tasolla pihan pinnan kanssa.

Perttu Sirviö nostaa Villa Mikaelin mielenkiintoisimmaksi Asuntomessut 2020 -kohteeksi. ”Tässä on sen verran uusia innovaatioita. En ihmettelisi, jos pohja- ja perustusrakenne olisi maailmanlaajuisestikin ainutlaatuinen.” © Amanda Lehtola

Perttu Sirviö on aidosti innoissaan rakenteesta ja sen vaatimista teknisistä ratkaisuista.

”Sokkeli on kuin kaukalo. Teknisesti tämä on ratkaisuna päinvastainen verrattuna tavanomaiseen, jossa sokkeli nousee maan pinnan tasosta ylöspäin ja lattia on sokkelin yläpinnan tasolla.”

Sirviö arvioi, että rakenneratkaisu voi olla uusi innovaatio jopa maailmanlaajuisesti, ja ainakin Suomessa.

”Aito esteettömyys tulee olemaan tärkeää, koska väestö vanhenee. Näkisin helposti tämän tyyppistä rakenneratkaisua käytettävän esimerkiksi rivitalotyyppisessä palveluasuntokohteessa.”

Rakenne vaatii tietysti muutakin, muun muassa täysin painumatonta pohjaa. Lumien sulamisvesiä varten on oven levyiset linjakaivot joka ulko-oven edessä.

Villa Mikael ja naapuritalo Villa Sanni. © Deko © Deko

Monin tavoin terveellinen talo

Talo lämpiää lattiaputkistossa kulkevan lämpimän ilman avulla, jota tuottaa ilmalämpöpumppu.

”Hyvä ratkaisu kosteusteknisesti, lattiarakenteessa ei ole riskiä vesivahingolle.”

Villa Mikaelin lattian lämmitysputkistoissa ei kulje vettä vaan lämmintä ilmaa. Rakenteeseen on messukävijöitä varten jätetty pieni kurkistusaukko. © Amanda Lehtola

Tärkeä osa esteettömyyttä ovat myös asunnon ovet, jotka ovat ulko-ovia myöten liukuovia: peräti seitsemää eri tyyppiä sähkötoimisista teleskooppiovista mekaanisiin itsestään sulkeutuviin.

Sirviö ihastelee myös oleskelutilan avoimuutta ja yksityiskohdissa näkyvää tarkkaa työn jälkeä. Honkarakenteen Honka Frame -pilaripalkkirakenteessa on talon sisällä vain muutama kantava pystypilari, joka mahdollistaa sisäseinien joustavan sijoittamisen.

© Deko

”Korkean sisäkaton esillä olevat kattopalkit vaimentavat kaikumista yllättävän hyvin. Hyvällä akustiikalla on iso merkitys asumismukavuudelle. Ja lopputulos on erittäin siisti, koska kattopaneeli on asennettu ylhäältä käsin muun kattorakenteen tapaan”, kehuu Sirviö.

Terveellistä asumista tukee myös hengittävä ulkoseinärakenne, joka on toteutettu ekologisella, puupurusta valmistetulla Hunton-eristevilla- ja tuulensuojalevyillä. Ulkopinnassa on Suomen Luonnonmaalien ekologinen maali.

”Jos talon on tarkoitus olla hengittävä, kaiken rakenteessa pitää läpäistä ilmaa ulkomaalia myöten.”

Vinkkejä omaan kotiin

Perttu Sirviön mielestä messuilta saa hyviä vinkkejä oman kodin ja pihan suunnitteluun, asumisratkaisuihin ja yksityiskohtien toteuttamiseen.

”On selvää, että jos ollaan aloittamassa täysin puhtaalta pöydältä, se antaa tuhat kertaa enemmän vaihtoehtoja valittavaksi verrattuna remontointiin.”

Valittavaa riittää silti remontoijallekin. Asuntomessuilta saa hyviä vinkkejä oman kodin kohentamiseen, jota monet innostuivatkin tekemään keväällä koronan myötä.

Omatoimisen remontoijan pahin kompastuskivi on löytää oikea tuote oikeaan paikkaan. Kannattaa kysyä neuvoja asiantuntijoilta. – Ettei muutaman vuoden päästä jouduta korjaamaan ja tekemään uudestaan.

Lammi-kivitalon kylpyhuoneen vesitiivis ja kaunis seinäpinta on toteutettu hartsigeeli-pinnoitteella. Seitsemän kerrosta ja paksuus yhteensä noin millimetri. © Amanda Lehtola

Kaikki irti pienestä tontista

Sirviö kiinnittää välittömästi huomiota hyvään tontin käytön suunnittelun kohteessa 15, Kastelli Kuori. Autokatos ja varastorakennus pyöräkatoksineen on sijoitettu tontille niin, että ne muodostavat yhdessä talon kanssa suojaavan sisäpihan ja sisääntulon.

Sisäpihalla on tilaa peruuttaa ja kääntää auto katoksesta, jotta keulan saa pihaliittymää kohti. Perinteiseen tapaan pihalla on jalankulkuportti erikseen.

”On järkevää tilankäyttöä eriyttää auton säilytys- ja varastorakennus, jolloin muodostuu suojaisa sisäpiha”, arvioi Perttu Sirviö. © Amanda Lehtola

”Takapiha on helppohoitoinen, on oleskeluterassia, muurikivillä kohotettuja ja tontin rajalla katettuja alueita kasveille. Ei ole leikattavaa nurmikkoa, vaan sorapintaa ja kivettyjä alueita. Varastorakennuksen takana on suojainen alue vaikka lasten harrastuksille, donkkauskorille tai viljelylaatikoille.”

”Tämä takapiha pysyy helposti siistinä ja eri toiminnoille on osoitettu omat paikkansa.” © Amanda Lehtola

Myös kylpyhuoneessa ja teknisessä tilassa on huomioitu käytännöllisyys.

”Hyvä idea sijoittaa linjakaivot pesuhuone-saunatilan keskilinjalle. Helppo tehdä kaadot molemmista huoneista käytettäessä isoakin lattialaattaa”, hoksauttaa Sirviö Kastelli Kuori -kohteen kylpyhuoneessa. © Amanda Lehtola
Kohteen 15 tekniseen tilaan on asennettu laitteet tehtaalla. Kastellin Coppi on tuotu valmiina elementtinä rakennuspaikalle, ja vain kytketty käyttöön. ”Eipä tarvitse asentajien pyöriä toistensa tiellä rakennusaikana.” © Amanda Lehtola

Kattoterassi ja Suomen talvi – miksi ei?

Muutamassa asuntomessukohteessa huomiota kiinnittää myös isokokoinen kattoterassi, kuten Lammi-Kivitalojen Duplio-paritalossa, kohde 27.

”Suojainen iso kattoterassi lisää viihtyisyyttä ja ulkotilojen käyttöä. Näissä osataan jo tehdä rakenteetkin oikein, terassilaudoituksen alla on vedenkestävä rakenne ja vesi johdetaan ränneihin ja salaojiin.”

Viihtyisäksi sisustetulla kattoterassilla on kesällä tunnelma kuin etelän lomalla. Oikein tehdyt rakenteet varmistavat, että terassi kestää myös Suomen talvet. © Amanda Lehtola

Kivitalo on Sirviön mielestä hyvä valinta, vaikka se onkin yleensä puurakenteista taloa kalliimpi.

”Rakenne ei ole niin herkkä mahdollisille kosteusvaurioille. Jos sellainen syntyy, se on ainakin helpommin kuivattavissa.”

Dupliossa Sirviö kiinnittää huomiota akustoivien elementtien taitavaan käyttöön.

”Fiksua käyttää akustoivaa taidetta sisustuksessa, koska kaikuminen on ongelma, joka on hoidettava kivirakenteisessa talossa.”

”Tässä on toteutettu akustointi hienosti taiteen keinoin. Kaikuminen on huomioitava silloin, kun on kivirakenteisia suuria seinäpintoja.” © Amanda Lehtola

Mustan ja puun liitto

Kohteessa 23, Villa Ormax, Sirviön katse kiinnittyy liuskekivi-pärepintaan, jota on käytetty paitsi aidan pintana, myös sisääntulokatoksessa.

”Tosi hieno, tällaista en ole ennen nähnyt.”

Kattopäreiden tapaan ladottu liuskekivilaatta yllätti kohteessa 23. © Amanda Lehtola

Järeästä, painumattomalla hirsirakenteella tehty talo miellyttää miehen silmää muutenkin.

”Neliöitä ei ole paljon, mutta ne on käytetty hyvin. Pidän avoimista ratkaisuista ja sisustuksen mustan ja puun yhdistelmästä. Ulkoakin musta talo on upea. Hyvä, että uskalletaan poiketa valko-harmaasta yleislinjasta.”

Villa Ormaxin sisustuksessa käytetty luonnonvärisen puun ja mustan liitto miellyttää Perttu Sirviön silmää. © Amanda Lehtola

Osta liput Asuntomessuille!

X