Mainos: Asuntomessut
Mainos | Asuntomessut Asuntomessut 2020

Millainen on toimiva etätyöpiste? Kiinnitä huomiota ainakin näihin asioihin

Yhä useampi tekee töitä ainakin silloin tällöin kotona. Työpiste kannattaa suunnitella huolella, niin työt sujuvat mukavasti myös etätyöpäivinä. Poimi sisustussuunnittelijan vinkit toimivan työpisteen suunitteluun.

Teksti:
Asuntomessut

Tuusulan asuntomessujen kohde 41 Honka Huomen.

Teksti:
Asuntomessut

Yhä useampi tekee töitä ainakin silloin tällöin kotona. Työpiste kannattaa suunnitella huolella, niin työt sujuvat mukavasti myös etätyöpäivinä. Poimi sisustussuunnittelijan vinkit toimivan työpisteen suunitteluun.

Ideoita työpisteen suunnitteluun löydät myös virtuaalisilta Asuntomessuilta. Kurkista messukoteihin ja inspiroidu erilaisista ratkaisuista.

Osallistu virtuaalisille Asuntomessuille!

Sisustussuunnittelija ja trendiasiantuntija Malla Tapion vinkit toimivan etätyöpisteen suunnitteluun:

Hyödynnä pieni tila tehokkaasti

Jos tilat ovat ahtaat, pienen työpisteen voi toteuttaa esimerkiksi makuuhuoneeseen tai oleskelutiloihin. Myös yhdistetty työ- ja vierashuone on usein toimiva ratkaisu. Tila kannattaa suunnitella niin, että työvälineet on helppo nostaa pois näkyvistä päivän päätteeksi. Voit myös hankkia työpisteellesi säilytyskaapin tai -hyllyn työtarvikkeitasi varten.

Työpisteen voi muokata myös esimerkiksi portaiden ylätasanteelle, jolloin tila tulee hyödynnettyä tehokkaasti. Mittatilaustyönä tehty pöytä ja keveä tuoli takaavat sen, että työpiste ei blokkaa portaikossa näkyvyyttä.

Asuntomessukohde 27 A Lammikivitalojen paritalon toinen puoli. © Mirva Kakko / Otavamedia

Etsi rauhallinen työskentelypaikka

Valitse työpisteeksi rauhallinen paikka, jossa liikutaan mahdollisimman vähän. Työpiste ei saisi olla läpikulkupaikka. Ovellinen työhuone sulkee melun ulkopuolelle ja antaa työrauhan.

Asuntomessukohde 30 Jämerä Salmiakki. © Mirva Kakko / Otavamedia

Hyödynnä ulkotila

Esimerkiksi lasitettu parveke voi olla mukava ja valoisa työskentelytila ainakin kesäisin. Infrapunalämmittimet voivat jatkaa ulkona oleskelua pitkälle syksyyn ja varhaiseen kevääseen.

Asuntomessukohde 17 Talo Keuda. © Asuntomessut

Valitse työpisteeseen sopivan korkuinen pöytä

Seisomatyöpisteen voi tehdä myös esimerkiksi hieman normaalipöytää korkeamman lipaston ääreen. Kotiin on tarjolla myös modulaarisia huonekaluja, jotka muokkaantuvat eri käyttötarkoituksiin. Esimerkiksi String-hyllyyn voi asettaa halutessaan irrotettavan työtason.

Asuntomessukohde 8 Dekotalo Ruuti. © Mirva Kakko / Otavamedia

Mieti ergonomiaa

Töitä pitäisi tehdä niin, että olkapäitä ei tarvitse jännittää eivätkä hartiat ja kädet puudu. Sopivan korkuisen pöydän lisäksi on hyvä valita riittävän korkea tuoli, jonka istuimen voi säätää sopivalle korkeudelle ja joka antaa tukea ristiselälle. Jos sinulla ei ole varsinaista työtuolia, voit hankkia esimerkiksi satulaistuimen, jonka voi asentaa tavallisen tuolin päälle.

Hyvä hankinta voi olla myös työpöytä, jonka korkeutta voi säätää, jotta voit vaihdella asentoa tarpeen tullen. Jalkojen tulisi mahtua kunnolla pöydän alle ja jalkojen olla oikeassa kulmassa. Järjestä pöydältä tilaa myös hiirelle, jos työskentelet tietokoneella.

Asuntomessuohde 10 BoKlok.  © Mirva Kakko / Otavamedia

Valaise työpiste hyvin

Työpiste kannattaa sijoittaa paikkaan, johon pääsee mahdollisimman paljon luonnonvaloa. Jos pystyt säätämään kodin valaistusta, työpisteen valaistus on hyvä olla normaalia kotivalaistusta valoisampi. Hyvä työskentelyvalo on noin 4 000-5 000 kelviniä. Kylmä, valkoinen valo parantaa aktiivisuutta.

Yleisvalon lisäksi työpisteessä on hyvä olla irtovalo tai jalkalamppu, jotta saat riittävän kohdevalon. Suuntaa valo niin, ettei käsistäsi tule varjoja kirjoittaessasi.

Jos olet koneella videoneuvottelussa, suuntaa kone ikkunaan päin niin, että luonnonvalo valaisee kasvot. Jos käytät keinovaloa, aseta tietokone valonlähteen ja kasvojesi väliin niin, että valo tulee koneen takaa.

Kannettava tietokone on hyvä nostaa neuvottelun ajaksi hieman korkeammalle, jotta kameran kulma on parempi. Varaa tätä tarkoitusta varten pöydälle joku koroke, vaikkapa kirjoja tai laatikko.

Asuntomessukohde 27 A paritalo Dublion toinen puoli. © Mirva Kakko / Otavamedia

Kiinnitä huomiota akustiikkaan

Melua voi vaimentaa esimerkiksi kuulokkeiden avulla. Myös verhot ja muut tekstiilit vaimentavat ääniä ja kaikua. Jos kotona työskentelee useita ihmisiä, voit hankkia kotiin tekniikkaa sopivan äänimaailman luomiseen. Vaimea taustaääni, kuten soliseva puro, vaimea linnunlaulu tai taustamusiikki voi auttaa sopivan tunnelman luomiseen.

Asuntomessukohde 8 Dekotalo Ruuti. © Mirva Kakko / Otavamedia

Huolehdi raikkaasta ilmasta

Jos kodissa ei ole koneellista ilmanvaihtoa, pidä ikkunaa auki silloin tällöin. Hyvä tuuletus tuo raikasta ilmaa sisään. Nouse työn lomassa välillä jaloittelemaan ja pistäydy välillä ulkona happihyppelyllä.

Muista säilyttää koti kotina, vaikka työskentelisitkin siellä. Kun työt loppuvat, nosta työvälineet pois näkyvistä ja säädä valaistus ja äänimaailma taas kodikkaiksi.

Uusia näkökulmia etätyöhön – osallistu virtuaalisille Asuntomessuille!

X