Terveys

Flunssalääkettä Aasiasta ja troppia torilta – uskaltaako ulkomailta ostaa lääkkeitä? Ota nämä asiat huomioon

Lääkkeiden ostamisessa ulkomailta piilee riskejä, kertoo Fimean asiantuntija. Selvitimme, mitkä asiat kannattaa huomioida, jos ulkomailta hankkii lääkkeitä.

Teksti:
Johanna Jantunen
Kuvat:
Istock

On suositeltavaa ostaa lääkkeet ennemmin apteekista kuin marketista, vaikka se olisikin sallittua, koska apteekeissa henkilökunnalta saa apua.

Lääkkeiden ostamisessa ulkomailta piilee riskejä, kertoo Fimean asiantuntija. Selvitimme, mitkä asiat kannattaa huomioida, jos ulkomailta hankkii lääkkeitä.

Yksi hankkii tujua flunssalääkettä Thaimaasta ja toinen ostaa käsikauppalääkkeet ulkomailta halvemman hinnan vuoksi. Mutta onko lääkkeiden hankkiminen kotimaan rajojen ulkopuolelta turvallista?

– On ja ei. Tämä riippuu monesta asiasta, yliproviisori Sami Paaskoski Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimealta kertoo.

Lääkkeiden ostamisessa ulkomailta on Paaskosken mukaan tiettyjä riskejä. Listasimme asiat, jotka kannattaa ainakin ottaa huomioon, jos ulkomailta hankkii lääkkeitä.

1. Hanki lääkkeitä vain tarpeeseen

Mikäli sairaus tai jokin ärhäkkä vaiva ulkomaanmatkan aikana iskee, kannattaa ennemmin kääntyä lääkärin puoleen kuin lähteä itse etsimään sopivia lääkkeitä apteekista. Omatoiminen diagnosointi ja omatoiminen lääkkeiden määrääminen on aina riski.

– Ihminen ei välttämättä tiedosta omaa tilannettaan ja asianmukainen hoito voi pitkittyä. Väärästä diagnoosista ja väärästä lääkkeestä voi vain tulla ylimääräistä haittaa.

2. Osta itsehoitolääkkeet mieluiten apteekista

Jos matkalla ilmaantuu tavallista flunssaa tai päänsärkyä, lääkärissä käyntiä ei välttämättä vaadita, sillä itsehoitolääkkeet voivat tuoda avun ongelmaan.

Paaskoski suosittelee hankkimaan ulkomailla lääkkeet apteekista, vaikka joissain maissa, kuten Britanniassa, Ruotsissa ja Tanskassa, myydään itsehoitolääkkeitä ihan laillisesti myös marketeissa.

– Itäisemmän Euroopan maissa ja Aasiassa lääkkeitä puolestaan voidaan myydä turuilla ja toreilla, ja tilanne on toisenlainen. Lähtökohtaisesti sanoisin, että itsehoitoon liittyvissä lääkehankinnoissa kannattaa kääntyä apteekin puoleen. Apteekista saa tarvittaessa henkilökunnalta apua ja neuvoja oikeiden lääkkeiden valitsemiseen.

Omat reseptilääkkeet ja mahdollisesti matkalla tarvittavat muut lääkkeet kannattaa kuitenkin mieluiten ottaa mukaan jo kotimaasta. Näin vältytään lääkeväärennöksiltä, joita on hankala edes ammattilaisen silmämääräisesti tunnistaa.

– Lääkeväärennösten esiintyvyys vaihtelee maittain. Riskin suuruus riippuu hyvin pitkälti siitä, missä maailmankolkassa sattuu olemaan liikenteessä ja myös siitä, mistä lääkkeensä hankkii.

3. Suhtaudu troppeihin harkiten

Vaikka ystävä olisi kehunut aasialaista flunssalääkettä toimivaksi, sen sisältöä ja turvallisuutta on maallikon hankala itse arvioida. Siksi sen ostamista kannattaa harkita.

– Maailmalta löytyy paljon lääkkeitä, joissa on hyvin mielenkiintoisiakin yhdistelmiä. Yhdistelmät eivät välttämättä ole ihan tarkoituksenmukaisia tai ne voivat sisältää sellaisia vaikuttavia aineita, joilla on haittavaikutuksia.

4. Huomioi maahantuontiin liittyvät rajoitukset

Lääkkeitä voi tuoda ulkomailta vain omaan käyttöönsä eli kukaan ei voi toimia toisen henkilön asiamiehenä. Lääkkeitä ei myöskään voi tuoda ulkomailta edes omaan käyttöönsä rajattomasti.

– Yleisesti ottaen lääkkeitä voi tuoda Euroopan talousalueelta korkeintaan vuoden käyttöä vastaavan määrän omissa matkatavaroissaan ja Euroopan talousalueen ulkopuolelta korkeintaan kolmen kuukauden käyttöä vastaavan määrän.

Rajoitukset myös vaihtelevat sen mukaan, onko kyseessä reseptilääke vai ilman reseptiä saatava lääke.

– Maahantuonnin rajoituksissa mennään sen mukaan, mikä tilanne olisi Suomessa. Eli jos lääkettä saisi Suomessa ilman reseptiä, mennään niiden rajoitusten mukaan, ja jos taas lääke edellyttää Suomessa reseptiä, mennään reseptilääkerajoitusten mukaan.

Reseptilääkkeistä pitää myös olla tuontihetkellä mukana resepti tai lääkärintodistus, josta nähdään, että lääke on määrätty henkilön oman sairauden hoitoon.

– Erikseen ovat sitten vielä rajoitukset niille lääkkeille, jotka laissa luokitellaan huumausaineeksi katsottaviksi lääkevalmisteiksi. Niitä tyypillisimmin ovat voimakkaat kipulääkkeet, jotkut rauhoittavat lääkkeet ja jotkut nukahtamislääkkeet. Niissä on erilliset määrärajoitukset ja jossain tilanteissa lääkkeistä tarvitaan myös erillisiä dokumentteja.

X