Hyvinvointi

Aina kiire? 10 varmaa keinoa, joilla saat lisää aikaa arkeen

Oletko aina kiireinen, vaikka teet useita töitä yhtä aikaa? Kiireen tunne voi johtua juuri tästä. Saat arkeesi lisää aikaa ja seesteisyyttä, kun keskityt yhteen asiaan kerrallaan. Hyödynnä luppohetket, mutta sano rohkeasti ei asioille, jotka eivät ole tärkeitä.

Teksti:
Janica Brander
Kuvat:
Istock

Ajanhallintataitojen salaisuus on ymmärtää, miten paljon eri asioihin kannattaa käyttää energiaa.

Oletko aina kiireinen, vaikka teet useita töitä yhtä aikaa? Kiireen tunne voi johtua juuri tästä. Saat arkeesi lisää aikaa ja seesteisyyttä, kun keskityt yhteen asiaan kerrallaan. Hyödynnä luppohetket, mutta sano rohkeasti ei asioille, jotka eivät ole tärkeitä.

Kiireen tunteessa ei ole aina kyse siitä, että tekemistä olisi liikaa. Kiire syntyy usein keskittymiskyvyn puutteesta ja siitä, ettemme osaa hyödyntää parin minuutin joutohetkiä. Kun opit organisoimaan arkesi tehokkaammin ja paneudut tekemisiisi, kiire ja kaoottisuus vähentyvät huomattavasti.

1. Älä vatvo töitä mielessäsi, vaan tee tehtävälista

Jos murehdit jatkuvasti tekemättömiä töitä, uuvut ennen kuin aloitat yhtäkään. Tehtävälista on hyvä keino siivota mieli ja priorisoida työt. Kirjaa tärkeimmät velvoitteet listan alkuun ja vähemmän tärkeät loppuun. Näet konkreettisesti, kuinka paljon tekemistä sinulla todellisuudessa on, ja miten merkityksellisistä asioista on kyse.

Yliviivaa töitä sitä mukaan, kun saat ne tehtyä. Kun töiden määrä listassa vähentyy, myös mielesi alkaa uskoa, että saat asioita valmiiksi. Tämä vähentää kiireen ja kaaoksen tunnetta.

2. Tee päivittäin kolme tärkeää asiaa

Valitse joka aamu kolme tärkeää asiaa, jotka sinun on hoidettava. Älä lykkää näitä töitä, mutta älä yritä tehdä niiden lisäksi tusinaa muuta asiaa. Kolmen velvollisuuden metodin avulla opit ajanhallintaa. Teet päivittäin asioita, jotka pitävät arkesi kasassa, mutta opit sanomaan ei vähemmän tärkeille töille.

Pakollisien velvollisuuksien jälkeen voit käyttää loppupäivän asioihin, joista yleensä tingit kiireen vuoksi, esimerkiksi liikuntaan ja ystävien tapaamiseen.

Lue myös: Työskentele tehokkaammin – 8 käytännön vinkkiä

3. Aseta aikarajoja itsellesi ja muille

Tärkeitä päätöksiä ei kannata tehdä hätäisesti. Liika perusteellisuus aiheuttaa kuitenkin kiirettä. Oli kyseessä sitten asunnon tai lomamatkan ostaminen, aiheesta ei kannata kerätä loputtomasti informaatiota. Toimintasi hidastuu, jos yrität huomioida aina kaikki mahdolliset näkökulmat.

Aseta itsellesi aikarajoja, joiden puitteissa työ on saatava valmiiksi tai päätös on tehtävä. Kun varaat hotellihuonetta, päätä, että varaus on tehtävä vartissa. Älä selaile käyttäjäarvosteluita jälkikäteen, vaan luota omaan arvostelukykyysi.

Aseta aikarajoja myös muille. Ilmoita palavereissa, kuinka paljon sinulla on aikaa. Päätökset syntyvät yllättävän sutjakkaasti, kun deadline puskee päälle.

Lue myös: Vaikea valita? Näillä 7 vinkillä helpotat ja nopeutat päätöksentekoa

4. Laske vaatimustasoasi

Perfektionistit kärsivät usein kroonisesta kiireestä. Ajanhallintataitojen salaisuus on ymmärtää, miten paljon eri asioihin kannattaa käyttää energiaa.

Monet työt ja arkiaskareet voi hoitaa vähemmällä vaivalla, eivätkä seuraukset ole katastrofaaliset. Imurointi ja pölyjen pyyhkiminen riittää pitämään kodin perussiistinä, eikä lattioita tarvitse pestä viikottain.

Töissäkin perushyvä taso riittää usein täydellisyyden sijaan. Tarjoa ensin kahdeksikon arvoista suoritusta. Hio se kympiksi vain, jos esimiehesi pyytää parannuksia.

Lue myös: Täydellisyyden tavoittelu voi tehdä onnettomaksi – opi olemaan armollinen itsellesi

5. Keskity siihen, mitä teet nyt

Useiden asioiden tekeminen yhtä aikaa on harvoin tehokasta, ja multitaskaaminen voi aiheuttaa vain sählinkiä. Jos uusi ärsyke keskeyttää sinut vähän väliä, et saa mitään aikaan.

Kaikki tekeminen on nautinnollisempaa ja tuloksellisempaa, kun keskityt. Hyväksy se, että voit tehdä yhden päivän aikana rajallisesti asioita. Syvenny päivän töihin sen sijaan, että murehdit kiirettäsi ja stressaat tulevia velvoitteita etukäteen.

Lue myös: Tarvitsetko aivohuollon? Näin voit parantaa keskittymiskykyäsi

6. Rajoita sähköpostin ja somen selaamista

Sähköpostiin ja sosiaalisen median tarkistamiseen koukuttuu helposti. Jos käytät jokaisesta työtunnistasi vartin tähän, peräti kaksi tuntia työpäivästäsi kuluu surffailuun.

Tarkista sähköpostisi ja tärkeimmät somekanavasi vain 2–3 kertaa päivässä. Älä vastaa kaikkiin viesteihin, vaan mieti, mitkä vaativat reagointiasi.

Jos netin käytön rajoittaminen tuntuu vaikealta, kuvittele, että jokainen sinulle lähetetty viesti vastaa koputusta työhuoneesi oveen. Aina, kun vastaat sähköpostiin tai livahdat Facebookiin, päästät muut ihmiset hälisemään työhuoneeseesi. Ihmisillä on hyvästä syystä vastaanotto- ja puhelinaikoja. Aseta siis itsellesi virtuaaliset vastaanottoajat.

7. Tallenna tv-ohjelmat

Television katselu ei rentouta, jos ohjelmat syövät aikaa iltatoimiltasi. Älä kanavasurffaile rutiininomaisesti, vaan mieti, mitä televisio-ohjelmia haluat katsoa. Nauhoita ohjelmat, jotta voit kelata mainosten yli. Tunnin ohjelmasta mainoksia voi olla reilusti yli vartti.

Jos katsot ohjelman televisiosta tai nettipalvelusta, jonka mainoksia ei voi ohittaa, hyödynnä mainoskatkot. Jumppaa niiden aikana, tyhjennä pesukone, käy suihkussa tai pidä pieni meditaatiohetki.

8. Hyödynnä parin minuutin joutohetket

Päivään kertyy paljon parin minuutin pätkiä, joiden aikana ei kannata aloittaa mitään työlästä, mutta jotka voi hyödyntää.

Joutohetket voi käyttää virkistäytymiseen, joka vähentää kiireen tunnetta. Kanna laukussasi kirjaa tai lataa puhelimeesi podcasteja, joilla voit viihdyttää itseäsi jonoissa ja bussimatkoilla.

Jos sinulla ei ole aikaa liikuntaan, käytä luppoaika vartin tehotreeniin. Muutama minuutti punnerruksia tai kyykkyjä tuntuu lihaksissa, kun teet liikkeet kunnolla. Jos iltasi kuluvat lasten harrastuskuskina, treenaa, kun lapset ovat harjoituksissa. Ehdit tehdä hyvän juoksu- tai sauvakävelylenkin sen sijaan, että istuskelisit penkillä odottamassa.

Lue myös: Vanhempi, näin saat omaa aikaa – 10 vinkkiä

9. Yhdistele kevyitä fyysisiä ja henkisiä töitä

Luovassa ajatustyössä kannattaa keskittyä yhteen asiaan kerrallaan. Yksinkertaisempia aivotöitä voi kuitenkin yhdistää fyysiseen puuhasteluun ilman, että keskittymiskykysi häiriintyy.

Palaverit voi hoitaa kävelylenkillä, rennot ideariihet jopa kuntosalilla. Voit puhua vähemmän tärkeitä puheluita samalla, kun siivoat tai ulkoilutat koiraa.

Muista kuitenkin, että multitaskatessa henkinen työ ei saa olla kuormittavaa, eikä fyysinen puuha rankkaa tai vaarallista. Stressaavia työpuheluita ei kannata hoitaa samalla, kun korjaat kattoa.

10. Luovu turhista ihmissuhteista

Osa ihmissuhteista antaa energiaa, osa imee sitä. Mitä etäisemmästä ihmisestä on kyse, sitä vähemmän energiasieppoon kannattaa käyttää aikaa. Hankalat ihmissuhteet syövät aikaasi ja keskittymiskykyäsi myös tapaamisen jälkeen, jos jäät pohtimaan toisen ikäviä sanoja.

Ihmissuhteet kannattaa jaotella tärkeään lähipiiriin, kavereihin ja hyvänpäivän tuttuihin. Kiireisessä elämänvaiheessa kannattaa satsata läheisimpiin ihmisiin. Vaali suhteita kaikkein rakkaimpiisi sen sijaan, että lähtisit kahvittelemaan jokaisen vanhan koulukaverisi kanssa.

Lue myös: Kun ystävä on energiavaras

Lähteet: Lifehack, Oprah

Lue myös:

Aina kiire aamuisin? Nämä 10 aamurutiinia helpottavat arkeasi

Helpota arkeasi: tee nämä asiat aina sunnuntaisin

Oma elämä haltuun – hyvästi kiire, tervetuloa ajanhallinta

X