Hyvinvointi

Luonto hoitaa flunssan

Teksti:
Anna.fi

Flunssakausi on jo ovella. Näillä eväillä voit vahvistaa vastustuskykyäsi.

Luonto hoitaa flunssan

Kropan kyky vastustaa sairauksia on monen tekijän summa, eikä vähäisin niistä ole se mitä menee suusta sisään. Sekä aliravitsemus että runsas ylipaino heikentävät yleiskuntoa ja sitä kautta myös kehon kykyä puolustautua tartuntoja vastaan, korkea verensokeri puolestaan lisää jo itsessään erilaisten tulehdusten riskiä. Kulinaristinen nautiskelu on tietenkin hyvän mielen asia joka osaltaan edistää hyvinvointia, mutta terveellinen tasapaino pysyy pitämällä makeat herkut kohtuudessa ja lisäämällä lautaselle vaikkapa vehnänorasta. Ja päälle kupillinen vihreää teetä!

1. Levät

Mikä ihana tekosyy syödä sushia! Monet ravinnoksi käyttökelpoiset merilevät  - myös sushissa yleisesti käytetty nori – ovat todellista superruokaa. Ne sisältävät suuret määrät tärkeitä ravintoaineita, vitamiineja, proteiinia sekä runsaasti klorofylliä eli lehtivihreää, ja nämä tehoaineet yhteisvoimin buustaavat immuunijärjestelmän toimintaa. Varsinaisina terveyslevinä tunnetaan erityisesti chlorella- ja spirulina-levät, joita löytyy erilaisina valmisteina myös luontaispuotien hyllystä. Spirulinan on muun muassa todettu hillitsevän virusten lisääntymistä, chlorella puolestaan sisältää kaikista kasvikunnan tuotteista eniten lehtivihreää.

2. Vehnänoras

Vehnänorasta on helppo kasvatella omalla ikkunalaudalla vaikka ympäri vuoden, vähemmän viitseliäs voi poimia puskan koriinsa marketin hevi-osastolta. Oraisiin tiivistyy kasvin koko kasvuvoima, ja vehnänoras onkin täynnä vitamiineja, hivenaineita ja terveellisiä entsyymejä. Lisäksi se sisältää levien tapaan suuret määrät lehtivihreää, joka on hyödyksi myös ihmiselimistön energia-aineenvaihdunnalle. Vehnänorasta voi lisätä pieneksi silputtuna vaikkapa salaattiin, keittoon tai voileivän päälle, mutta parhaiten siitä saa tehot irti mehuksi puristamalla.

3. Auringonhattu

Purppurakukkainen auringonhattu, joka tunnetaan myös nimellä punahattu, on varsinainen flunssataistelun veteraani. Sen sisältämät ainesosat vahvistavat elimistön omaa immuunijärjestelmää aktivoimalla puolustussolujen toimintaa, lisäksi auringonhattu-uute hillitsee haitallisten bakteereiden ja virusten kasvua sekä kohottaa lievästi elimistön lämpötilaa. Rohdosperinteessä auringonhattua on käytetty myös erilaisten särkyjen ja kolotusten hoitoon, joten se saattaa helpottaa myös viruspöpöjen hyökkäykseen usein liittyvää päänsärkyä ja lihaskipuja. Tartunnan uhatessa tai flunssan ensimmäisten oireiden ilmetessä auringonhattu-uutetta nautitaan kuuriluonteisesti, jolloin se voi lyhentää taudin kestoa tai jopa ehkäistä sen puhkeamisen.

4. Vihreä tee

Voiko flunssasta edes puhua mainitsematta teetä? Kuuma juoma rentouttaa, lämmittää ja lohduttaa, ja vihreä tee on tutkimuksissakin todettu monin tavoin terveelliseksi. Flunssa-aikaan vihreästä teestä on erityisesti hyötyä sen runsaan antioksidanttipitoisuuden ja pöpöjä tuhoavien vaikutusten vuoksi. Myös monilla muilla teelaaduilla on samankaltaisia terveysvaikutuksia, esimerkiksi valkoinen tee sisältää vähintään yhtä runsaasti antioksidantteja kuin vihreä tee. Ne molemmat onkin tehty samasta Camellia sinensis -kasvista, samoin kuin musta tee sekä oolong-tee. Varsinaiset erot näiden teelaatujen välillä piilevät niiden valmistusmenetelmissä.

Ehkä miellyttävintä tässä ”lääkkeessä” on sen tuoma monipuolinen aistinautinto. Koleana päivänä nautittu kuuma, tuoksuva tee isosta mukista rauhoittaa mukavasti. Vihreän teen voi halutessaan maustaa esimerkiksi tirauksella sitruunamehua, lorauksella hunajaa tai suikaleella tuoretta inkivääriä. Myös ne tekevät teestä entistä terveellisempää.

Lähteitä ja lisätietoja:
Diabetes.fi
Elävä ravinto
Seaweed for health
Green footsteps

Teeblogeja ja muuta lukemista:
Vihreä tee
Teemaistaja
Mattcha’s blog

Pirjo Suvilehto: Vihreä tee – terveyttä ja hyvinvointia. Atena 2007.
Helena Petäistö: Tee teematka! Tammi 2008.

Asiantuntijana dosentti Yvonne Holm, Farmaseuttisen biologian osasto, Helsingin yliopisto.

Teksti: Anu Holopainen

X