Liikunta

Maastopyöräily on loistavaa treeniä luonnossa: kehittää lihaksia, koordinaatiota ja tasapainoa

Maastopyöräily käy intervallitreenistä: se kehittää monia eri lihaksia, tasapainoa sekä saa hengästymään. Testasimme ajoa maastopyöräilyvastaavan Tiina Riikosen johdolla.

Teksti:
Johanna Jantunen
Kuvat:
Niclas Mäkelä

Maastossa pyöräileminen kehittää lihaksia ja tasapainoa monella tapaa.

Maastopyöräily käy intervallitreenistä: se kehittää monia eri lihaksia, tasapainoa sekä saa hengästymään. Testasimme ajoa maastopyöräilyvastaavan Tiina Riikosen johdolla.

Linnut laulavat ja metsä tuoksuu ihanan raikkaalta, mutta en ehdi ajatella kuin seuraavan juuren ylitystä ja sitä seuraavan kiven väistämistä. Olen Helsingin Paloheinän metsäpoluilla tutustumassa maastopyöräilyyn Suomen Ladun maastopyöräilyvastaavan Tiina Riikosen opastuksella.

Ennen metsään lähtöä olemme käyneet läpi maastopyöräilyn tärkeimmät turvallisuusohjeet. Kypärä pitää olla tukevasti päässä, tehokkaita levyjarruja ei saa painaa liian nopeasti ja katse pitää suunnata eteenpäin, jotta tilanteita voidaan ennakoida. Lisäksi painopistettä täytyy vaihdella maaston muotojen mukaan.

Tavallisella pyörällä poljen lähes päivittäin, mutta maastopyörän satulassa olen ensimmäistä kertaa. Oloni on hieman epävarma. Pääsenkö todella pyörällä kaikkien juurakoiden ja kumpareiden yli?

– Nyt vain rohkeasti vauhtia, Tiina huikkaa, kun edessä on jyrkkä ylämäki.

Maastopyöräily harrastuksena
Johanna kaatui kerran, mutta se vain nauratti. Pyöräily on helpompaa, kun vauhtia on riittävästi.

Maastossa ei tarvitse kaahata täysillä eteenpäin, mutta pyöräily on helpompaa, kun vauhtia on riittävästi. Opin tämän kantapään kautta, kun ajan liian hitaasti ison juuren yli ja pyöräni kaatuu sivulle. Kaatuminen ei onneksi satu vaan lähinnä naurattaa. Toinen jalkani jää pyörän alle, mutta saan pysäytettyä kaatumisen ottamalla kädellä tukea maasta.

Pienet kaatumiset ja kolhut toisaalta kuuluvat lajin luonteeseen. Huokaisen silti helpotuksesta, kun pääsemme tasaisemmalle polulle.

– Aloittelevalle maastopyöräilijälle sopisi parhaiten pehmeä neulaspolku, Tiina kertoo.

Pyöräily alkaa onneksi sujua koko ajan paremmin. Vastaan tulevien pitkospuiden ylitys tuntuu hauskalta ja uskallan lisätä ajooni nopeutta. On ihanaa, ettei tarvitse varoa autoja tai pysähtyä ruuhkaisiin risteyksiin.

Maastopyöräily harrastuksena
Maastopyöräily kehittää muun muassa tasapainoa.

Pyöräilyyn pitää kuitenkin koko ajan keskittyä täysillä. Voikohan pyöräily parantaa keskittymiskykyäni?

– Kyllä, sen lisäksi maastopyöräily kehittää koordinaatiota, tasapainoa ja monia eri lihaksia.

Huomaan myös hengästyväni: maastopyöräily käy intervallitreenistä.

Kun lenkki on ohi, oloni on väsynyt mutta rentoutunut. Metsän rauha on tehnyt selvästi hyvää. Parasta maastopyöräilyssä taitaakin olla se, että pyörällä pääsee liikkumaan luonnossa.

Suomen Ladun ja latuyhdistysten ilmainen Maastopyöräily tutuksi -kiertue kestää elokuun loppuun. Maastopyöriä vuokrattavissa 30–50e/vrk mm. hiihtokeskuksista.

suomenlatu.fi/maastopyoraily

Lue myös:

Kyllästyttääkö ahtaassa altaassa kauhominen? Kokeile avovesiuintia järvessä!

Testissä sisäpyöräily

Älä jätä venyttelyä seuraavaan päivään! 7 tärkeää venytystä koko keholle

10 liikkeen kuntosaliohjelma: reidet, pakarat ja keskivartalo timmiksi

Tanssillinen trendilaji barre vahvistaa kehoa ja parantaa ryhtiä – kävimme testaamassa

X