Terveys

Masennus ei parane tsemppaamalla – 5 lausetta, joista on masentuneelle oikeasti apua

Keskity positiivisiin asioihin, liiku ja muista, että jollain menee aina huonommin. Tällaiset tsemppauslauseet eivät auta masentunutta, päinvastoin. Listasimme huonot neuvot, joita masentunut ei kaipaa sekä lohduttavat sanat, joista on apua.

Teksti:
Janica Brander
Kuvat:
Istock

Masentunut kaipaa usein kuuntelijaa, ei neuvojaa.

Keskity positiivisiin asioihin, liiku ja muista, että jollain menee aina huonommin. Tällaiset tsemppauslauseet eivät auta masentunutta, päinvastoin. Listasimme huonot neuvot, joita masentunut ei kaipaa sekä lohduttavat sanat, joista on apua.

Vaivaako masennus? Yritä asennoitua positiivisesti ja päätä, että voitat masennuksen. Hanki kiva harrastus ja laita päivärytmisi kuntoon, se auttoi minuakin.

Masentunutta lohdutetaan joskus neuvoilla, jotka ärsyttävät ja jopa pahentavat masennusta. Läheinen voi kuitenkin olla hämillään. Mitä masentuneelle pitäisi sanoa, jotta tämän olo ei pahene?

Listasimme lauseet, joita masentuneelle ei kannata sanoa sekä sanat, joista on todellista apua:

Ei näin: Tee niin kuin neuvon ja piristyt
Vaan näin: Puhu tunteistasi ja kerro, miten voin auttaa

Masennus vaikuttaa monella tavalla toimintakykyyn.

Jo pelkkä sängystä nouseminen voi olla vaikeaa, eikä aivojaan voi vain napsauttaa positiiviseen asentoon. Masentunut kaipaa lohduttajaa ja kuuntelijaa, ei näsäviisasta neuvojaa.

Kömpelöt neuvot voivat pahentaa masentuneen oloa. Hän voi tuntea olevansa hölmö ja toivoton tapaus. Miksi en piristy, jos se muka on noin helppoa? Pahimmillaan opastaminen on vain neuvojan egon kiillottamista. Vaikka olisit saanut itse apua vinkeistäsi, et tiedä, miten toinen kokee asiat, eivätkä neuvosi välttämättä auta häntä.

Älä siis viisastele, vaan rohkaise toista puhumaan. Kuuntele häntä ja salli hänen tunteensa. Kysy, miten voit auttaa. Se, että käyt masentuneen luona siivoamassa, auttaa enemmän kuin neuvo arkirutiinien noudattamisesta.

Lue myös: Vaikea masennus raastaa parisuhdetta

Ei näin: Jollain toisella menee vielä huonommin
Vaan näin: Ymmärrän, että sinusta tuntuu pahalta

Huonoin tapa piristää masentunutta on muistuttaa, että monella muulla menee paljon huonommin.

Vaikka masentuneen ongelmat olisivat sinulle pieniä, ne ovat hänelle todellisia, sillä koemme asiat eri tavalla. Depression vähättely voi saada ihmisen häpeämään masennustaan. Tällöin paha olo ja itseviha syventyvät.

Älä vetoa nälkää näkeviin lapsiin tai siihen, että ennen muinoin elämä oli raskaampaa. Älä myöskään sano, että sinulla on ollut vaikeampaa. Sano, että on täysin ymmärrettävää, että hänestä tuntuu pahalta. Yritä myös aidosti ymmärtää syitä hänen masennuksensa taustalla.

Luo toivoa muistuttamalla lempeästi, että tilanne ei ole lopullinen. On luonnollista, että vastoinkäymiset satuttavat, mutta ne eivät kestä ikuisesti. Masennuksesta on mahdollista toipua ammattiavun ja läheisten avulla.

Keskustele: Olen köyhä ja työtön enkä ymmärrä ystävieni masennuksen syitä

Ei näin: Kiinnitä huomiosi positiivisiin asioihin
Vaan näin: Sinun ei tarvitse olla pirteä

Masennuksen taustalla on usein monia kuormittavia asioita, jotka ruokkivat toisiaan. Työttömyys voi masentaa ja sekoittaa päivärytmin. Lykkääntynyt päivärytmi taas vie energiaa työnhaulta ja sosiaalisuudelta, mikä masentaa entisestään.

Mitä syvempää ja laajempaa masennus on, sitä hyödyttömämpää on neuvoa toista keskittymään elämän positiivisiin puoliin. Kukaan ei ole huvikseen negatiivinen. Masentunut olisi optimistinen, jos hän pystyisi siihen.

Älä vaadi masentuneelta pirtsakkuutta. Ole ymmärtäväinen, jos hänen toipumisessaan tulee takapakkia. Ihminen jaksaa muuttaa ajattelu- ja reagointitapaansa vasta, kun hän on saanut vahvistua rauhassa, eikä hän koe syyllisyyttä tunteistaan.

Keskustele: Miten voin auttaa masentunutta ystävääni?

Ei näin: Sinun pitää muuttaa asennettasi
Vaan näin: Masennus ei ole sinun vikasi

Omaa asennetta korostavan ajattelun kääntöpuoli on armottomuus. Asennetyyppi voi kuvitella, että masennuksesta parantuminen on vain tahdon asia.

Todellisuudessa masennus on paljon monimutkaisempi sairaus. Esimerkiksi elämänmuutokset, henkilöhistoria, geenit ja ympäristö altistavat depressiolle. Masennus muuttaa tutkitusti myös aivotoimintaa. Sairautta ei paranneta positiivisilla iskulauseilla, ja asennetyöskentelyä tulisi tehdä ammattilaisen kanssa.

Yritä ymmärtää, että asiat, joita sinä kestät, voivat murtaa toisen. Muistuta masentuneelle, ettei depressio ole hänen vikansa tai heikkoutta. Jopa 15 prosenttia suomalaisista sairastaa joskus masennusta. Heidän joukossaan on myös peruspositiivisia, itsevarmoja ihmisiä.

Lue myös: Masennuksen piilevät merkit – tunnista läheisen masennus

Ei näin: Hanki joku kiva harrastus
Vaan näin: Saanko auttaa hankkimaan apua?

Lähde lenkille, tapaa ihmisiä, kokeile valohoitoa tai joogaa. Tällaiset vinkit voivat helpottaa oloa hetkellisesti, mutta ne eivät paranna masennusta. Mitä huonommassa kunnossa ihminen on, sitä naivimpia kikkakolmoset ovat.

Läheisten ei tarvitse parantaa masentunutta, mutta häntä pitäisi auttaa hankkimaan apua. Esimerkiksi työterveys, sosiaalitoimi, kunnan mielenterveystoimisto, neuvola tai kirkko voivat ohjata masentuneen oikean avun piiriin. Neuvoja saa myös Suomen Mielenterveysseuran SOS-kriisikeskuksesta.

Soita tarvittaessa masentuneen puolesta lääkäriin ja vie hänet sinne. Vaikka et osaisi auttaa masentunutta, teet suuren palveluksen varmistaessasi, että joku toinen auttaa häntä.

Lue myös: Mitä tehdä, kun kumppani ei suostu hakemaan apua masennukseen?

Lähteet: Masennusinfo, Psychology Today, Suomen mielenterveysseura

X