Terveys

Milloin viimeksi päivitit mökkisi lääkekaapin sisällön? Varaa mökille ainakin nämä 7 asiaa

Mökillä sattuu ja tapahtuu – onneksi usein vain pieniä itse hoidettavia haavereita. Kun mökkiapteekissa on tarvittavat välineet ja valmisteet, lomailla voi turvallisemmin mielin.

Teksti:
Essi Kähkönen
Kuvat:
Istock

Varaudu kesän pieniin haavereihin.

Mökillä sattuu ja tapahtuu – onneksi usein vain pieniä itse hoidettavia haavereita. Kun mökkiapteekissa on tarvittavat välineet ja valmisteet, lomailla voi turvallisemmin mielin.

Mitä hyvä mökkiapteekki pitää sisällään? Proviisori Jonna Antikainen listasi olennaisimmat asiat, jotka mökin lääkekaappiin kannattaa varata.

1. Haavanhoitotuotteet

Mökkiapteekkiin on hyvä varata antiseptinen haavanpuhdistusaine – etenkin silloin, jos mökillä ei ole juoksevaa vettä. Näin vältetään haavan likaantuminen ja tulehtuminen.

Puhdistamisen jälkeen haava on syytä peittää esimerkiksi sidetaitoksella tai laastarilla. Laastareissa on monia erilaisia valmisteita, joista voi valita mieluisimman – yksi pitää vettä hylkivistä tuotteista, toinen taas esimerkiksi joustavista kangaslaastareista.

Mökillä kannattaa olla varalla myös rasva- tai silikoniverkkoa. Sitä laitetaan vuotavan haavan ja sen päälle tulevan sidoksen väliin, jotta sidos ei tartu haavaan kiinni.

2. Pinsetit

Pinsetit kuuluvat joka mökin lääkekaapin vakiovarusteisiin. Niillä saat poistettua esimerkiksi sormeen menneen tikun tai ihoon kiinnittyneen punkin. Pinsetit on hyvä desinfioi­da ennen käyttöä vaikkapa tavallisella käsidesillä.

Punkki irtoaa ihosta parhaiten kapeakärkisillä pinseteillä, kun vedät punkkia hitaasti aivan ihon juuresta suoraan ylöspäin. Kun poistat punkin vuorokauden sisällä ihoon kiinnittymisestä, vältyt todennäköisesti borrelioositartunnalta.

Lue myös: Kuinka todennäköisesti punkin puremasta saa borrelioosin tai puutiaisaivokuumeen? Riskit vaihtelevat suuresti alueittain

3. Hydrokortisonivoide, antihistamiini ja kyypakkaus

Mietoa hydrokortisonivoidetta on hyvä pitää mökillä varalla lievittämään hyttysenpuremien aiheuttamaa kutinaa. Voide auttaa myös auringonpolttamiin.

Jos iho reagoi hyttysenpuremiin nostattamalla isoja paukamia, kannattaa hydrokortisonivoiteen lisäksi käyttää antihistamiinia.

Antihistamiinitabletin voi ottaa esimerkiksi edellisenä iltana, jos tietää lähtevänsä seuraavana päivänä vaikka hyttysiä kuhisevaan metsään.

Kyypakkauksen sisältämä lääke on nimestään huolimatta tarkoitettu lähinnä ampiaisen tai mehiläisen piston aiheuttaman allergisen reaktion omahoitoon. Valmisteen vaikuttava aine on hydrokortisoni, josta ei kyynpuremassa ole apua.

Jos kyy puree, on syytä lähteä viipymättä lääkäriin, mutta samalla tulisi pitää pureman saanut raaja mahdollisimman liikkumattomana.

Lääkäriin pitää lähteä myös siinä tapauksessa, jos ampiaisen tai mehiläisen pistosta aiheutuu voimakasta turvotusta tai hengenahdistusoireita.

4. Rakkolaastarit ja rakonestopuikko

Mökiltä on välillä mukava lähteä viettämään kaupunkipäivää tai patikoimaan hieman pidemmälle mökkiä ympäröiviin maisemiin. Rakko on ikävä yllätys, mutta rakonestopuikolla sitä voi ehkäistä ennalta. Puikko sisältää liukasteainetta ja vähentää ihon hiertymiä.

Rakkojen varalta mökillä kannattaa pitää rakkolaastareita. Ne suojaavat rakkoa tavallista laastaria tehokkaammin ja lievittävät hiertymäalueen kipua. Puhdista rakko varovasti puhtaalla vedellä tai antiseptisella aineella ennen rakkolaastarin kiinnittämistä.

Lue myös: Aurinkoihottuma, turvotus, hiertymät ja rakot – Hoida tyypillisimmät kesävaivat

5. Pikakylmäpakkaus

Kertakäyttöinen pikakylmäpakkaus on heti valmis ensiapu esimerkiksi venähdyksiin ja nyrjähdyksiin. Se on kätevä tapa hoitaa ja lievittää haaverista syntyvää turvotusta ja kipua.

Valmistetta ei tarvitse säilyttää pakkasessa, ja sen voi asettaa suoraan iholle. Nykysuosituksen mukaan kylmää ei kuitenkaan pitäisi käyttää monta kertaa päivässä ja useiden päivien ajan..

6. Särkylääkkeet

Mökillä on tarpeen olla tabletteja erilaisten särkyjen hoitoon. Vatsaystävällisin ja turvallisin vaihtoehto on parasetamoli, joka lievittää esimerkiksi päänsärkyä ja alentaa tarvittaessa myös kuumetta.

Tulehduskipulääkkeet, kuten ibuprofeeni tai ketoprofeeni, lievittävät nekin parasetamolin tapaan monenlaista kipua, mutta samalla ne hoitavat kudoksen tulehdusreaktiota.

Jos et ole varma, millaista kipulääkettä mökille olisi syytä varata, kysy apteekista neuvoa lääkkeen valintaan. Noudata tarkoin pakkauksessa olevia annosteluohjeita.

7. Ripulilääke ja nesteytysjuoma

Mökkireissulla hyvä käsihygienia on a ja o, ja käsiä pesemällä sekä tarvittaessa desinfioimalla pärjää jo pitkälle. Jos ripuli iskee, syynä ovat useimmiten suun kautta ruoansulatus­kanavaan joutuneet virukset ja bakteerit.

Ripulilääkkeellä sekä nesteytysvalmisteilla voi lievittää ripulin pahimpia oireita. Apteekista voi hankkia ripulin hoitoon elektrolyyttejä sisältäviä nesteytysjuomia, joita löytyy muun muassa jauheina sekä poretabletteina.

Nesteytysjuomaa voi nauttia helteisellä säällä muutenkin. Joissakin valmisteissa on mukana maitohappobakteereita.

Varsinaiset ripulilääkkeet toimivat siten, että ne rauhoittavat suolen vilkkautta. Niitä ei kuitenkaan pidä käyttää muutamaa päivää pidempään.

Asiantuntijana proviisori Jonna Antikainen, Yliopiston Apteekki

Juttu on julkaistu Kotilääkärin numerossa 7/2022.

X