Liikunta

Testasimme julkkisnaisten suosimaa painonnostoa – ”Tätä taikalajia pitää saada lisää”

Perinteikäs olympialaji painonnosto on noussut suosioon julkkispiireissä. Kokeilimme, tekisivätkö työntö ja tempaus ihmeitä myös ensikertalaiselle.

Teksti:
Hannele Tavi
Kuvat:
Niclas Mäkelä

Tempauksen ensimmäinen vaihe suoritettu onnistuneesti, mutta miten täältä tullaan ylös?

Perinteikäs olympialaji painonnosto on noussut suosioon julkkispiireissä. Kokeilimme, tekisivätkö työntö ja tempaus ihmeitä myös ensikertalaiselle.

Helsinkiläinen Tempaus-Areena on ehtinyt saada hohdokkaan salaseuran maineen. Yrityspomot ja telkkaritähdet ovat kertoneet, kuinka painonnosto on pelastanut heidät erilaisilta vaivoilta ja kuinka täällä Hakaniemen torin alla tehdään raihnaisillekin kehoille ihmeitä. Riisuessani ulkokenkiä yritän tiirailla julkkiksia, mutta treenaajat näyttävät ihan tavallisilta ihmisiltä, toki vähän leveäharteisemmilta.

Painonnosto alkaa keppijumpalla

Kellarissa on jokaiselle alkeiskurssilaiselle oma pieni lava, joka on ympäröity pehmusteilla putoilevien painojen varalta. Tunnin ohjaaja Lassi Kemppainen haastattelee osallistujat pikaisesti: Vammat? Lajitausta? Odotukset?

Mielikuvissani painonnosto on kyrmyniskaisten sankarien laji, jossa nostetaan käsittämättömiä painoja. Aloitamme kuitenkin tunnin pyörittelemällä niveliä. Sen jälkeen haemme puisen kepin, jolla alamme hakea työnnön liikeratoja. Justeeraamme oikean otteen kepistä ja alamme nostaa sitä rinnalle ja lopulta myös pään päälle.

Luulen tekeväni liikkeet symmetrisesti, mutta Lassi panee merkille liikerajoitteet oikeassa kädessäni. Vuosien hiirenkäyttö tuntuu ja näkyy.

Hetken päästä huomaan, että hartiani ovat lämmenneet, ja liikkeet alkavat tuntua mukavammilta. Kun alamme harjoitella kyykkäämistä, joudun ajattelemaan koko liikkeen uusiksi: kantapäiden pitäisi porautua lattiaan, mikä ei tahdo onnistua vanhan nilkkavamman takia.

Lassi kannustaa minua menemään ihan alas, sillä samalla nilkka saa hyvää liikkuvuusharjoittelua. Muutaman toiston jälkeen huomaan, että myös etureiteni saavat melkoista poltetta.

Lue lisää: Tehokas 6 liikkeen keppijumppa saa aineenvaihdunnan liikkeelle ja kehittää lihastasapainoa ja voimaa – katso helpot liikkeet videolta

Painonnosto. Hymyilevä nainen seisoo keppi hartioillaan.
Näyttää keppijumpalta, eikä suotta: kuntoilumuodon juuret ovat painonnostossa.

Painonnosto kehittää liikkuvuutta, lihasvoimaa ja koordinaatiota

Tunnin puolessavälissä vaihdamme kepin viiden kilon rautatankoon. Reisien kipunoinnin lisäksi tunnen, kuinka teen hartioilla, yläselällä ja epäkkäillä töitä.

”Painonnosto kehittää liikkuvuutta, lihasvoimaa ja koordinaatiota. Erityisesti lajissa kehittyvät pakaralihas, etureisi, pohkeet, suora selkälihas ja niska-hartiaseudun lihaksisto”, Lassi kertoo.

”Eikö ole vaarana, että tanko osuu leukaan tai nenään?”

Joudun keskittymään täysillä siihen, että kyynärpääni linjautuvat oikein ja muistan pitää tankoa lukossa etu- ja keskisormella. Kun hyppäämme tasajalkaa, tanko pitäisi työntää suoraan ylös. Ohjaaja huomauttaa, että tankoni seilaa liian kaukana kasvoistani.

”Mutta eikö ole vaarana, että tanko osuu leukaan tai nenään?” utelen pelokkaana.

”On kyllä. Jos tanko ei osu nenään vielä alkeiskurssilla, on se edessä joskus myöhemmin”, Lassi naurahtaa.

Yritän olla ajattelematta murtuneita neniä. Kerään hetken rohkeutta, ja saankin työnnettyä tangon suoraan ylös.

Nainen seisoo musta tanko kädessään. Ilme on vakava.
Vielä jaksaa. Tunnin loputtua keppi on vaihtunut viiden kilon rautatankoon.

Hyvää vastaliikettä istumiselle

Kun tuntia on jäljellä vartti, Lassi kehottaa käymään juomassa. Yritän ottaa muutaman hölkkäaskeleen, mutta reiteni eivät enää tottele. Köpötän juomapulloni luo suorin jaloin ja ajatelen kauhulla viimeistä treeniä. Olisikohan tämä ollut helpompaa nuorempana?

”Painonnostossa ei ole yläikärajaa, jos on osaava valmentaja. Meillä iäkkäämmät treenaajat ovat jo kasikymppisiä. He tekevät treenin viiden kilon painoilla”, Lassi kertoo.

”Muutaman päivän päästä alan saada reiteni takaisin.”

”Työikäisille painonnosto tuo hyvää vastaliikettä istumiselle. Iäkkäämmille ihmisille painonnosto antaa hyviä elinvuosia. Jos vaikka pyllähtää lumihankeen, lihaskuntoharjoittelun ansiosta sieltä voi ponnistaa jaloilla ylös tai sitten käsissä on niin paljon jerkkua, että sieltä saa vedettyä itsensä ylös.”

Seuraavana päivänä oloni on melko raihnainen. Etureiteni ovat niin kipeät, että vessanpöntölle istuessani joudun ottamaan käsillä tukea. Muutaman päivän päästä alan saada reiteni takaisin, mutta samalla huomaan ajattelevani, että tätä taikalajia pitäisi päästä kokeilemaan uudestaan.

Juttu on ilmestynyt Kotilääkärin numerossa 4/2023.

X