Juoksu

Enää kolme viikkoa kisaan – juoksuohjelma puolimaratonille

19.5.2019 Teksti: Elina Hovinen

Kisa lähestyy kovaa vauhtia. Mua jännittää lähestyvä puolimaraton. En osaa yhtään arvioida mikä mun kunto tällä hetkellä on. Tunnen, että en ole vielä ihan entiselläni, mutta kunto on toki hurjasti kohonnut vuoden alusta.

Palasin juoksun pariin viime joulukuussa pitkän juoksutauon jälkeen. Edelliset tavoitteelliset juoksuharjoitukset tein vuoden 2017 alussa ja harjoitukset päättyivät tuolloin ennen kun kausi oli ehtinyt edes alkaa. Kesällä 2016 alkanut takareiden oireilu paheni koventuneiden juoksutreenien myötä ja toipuminen veikin sitten odotettua pidemmän ajan.

Tuolloin myös henkinen kuorma oli ehtinyt kasautua pitkään – takana oli avioero, uusperhe, kaksi uutta työpaikkaa ja lopulta sairastuin vielä burnoutiin. Toipuminen kesti pitkään. Siihen meni kaiken kaikkiaan kaksi vuotta. Tuona aikana kaikki treenaaminen oli minimissä. Keho ei kestänyt oikein mitään muuta kuin todella kevyttä liikuntaa.

Tänä keväänä olen iloinnut siitä, että kroppa on pysynyt terveenä ja alan vähitellen tuntea itseni jälleen itseksi, vaikka arvomaailmani ja suhtautumiseni liikkumiseen on muuttunut hurjasti.

Juoksutiimini jäsen Noora kirjoitti ihanasti Instagram-päivitykseensä: ”Elina on pystynyt luomaan ja ylläpitämään ryhmässä fiilistä, joka ehkä välittyy näidenkin kuvien kautta. Juostaan mitä juostaan, mutta hyvä fiilis on tärkein. Ja siitä me ollaan osattu nauttia. Yhdessä. Kiitos naiset, ja vaikka joku saavuttaa tavoitteeet, toinen epäonnistuu, kolmas ei pääse edes lähtemään, niin matka on tärkein. Ja hymyn kautta! Liikkeen lisäksi nauru näyttäis tekevän ihmiselle hyvää.”

Hyvä olo ja liikunnan ilo on minulle nykyään treenaamisessa tärkeintä, vaikka toki tavoitteet motivoivat ja itsensä ylittäminen on aina yhtä mahtavaa.

Liikunnan ilo on näiden naisten kanssa helppoa. Aivan ihana porukka!

21. viikon juoksuohjelma puolimaratonille

Maanantai

Alkuverryttely: 10–15 minuuttia kevyttä hölkkää + liikkuvuusharjoitteet
Kiihtyvät vedot: 4 x 5 minuuttia, 90 sekunnin kävelypalautukset
Juokse ensimmäinen veto vähän alle kisavauhdin ja viimeinen veto kovempaa kuin kisavauhti.
Loppuverryttely: 10–15 minuuttia kevyttä hölkkää

Keskiviikko

30-60 minuuttia kevyttä aerobista liikuntaa pk-sykealueella. Lopuksi voi tehdä pari sykettä kohottavaa vetoa ja tehdä siihen päälle kolme kierrosta viime viikon puistonpenkkijumppaa.

Lauantai

Yhteislenkin sijaan juostaan Helsinki Half Marathonin reittikatselmus. Ilmoittaudu mukaan täällä. Nähdään siellä!

* * *

#endorfiinikoukussaRUN-FB-ryhmään pääset liittymään tästä
Aikaisempien viikkojen juoksuohjelmat

*Juoksutiimimme asut on sponsoroinut Björn Borg ja kuvat ovat otettu Njie Run -treeneistä.

Lue myös

Suosittelemme