Juoksu 24.9.2013

Energinen maanantai

Teksti: Elina Hovinen

Pitäisi nähtäväsi useammin juosta maratoneja. Tänään on riittänyt energiaa. Heräsin aamulla seiskalta kirvelevän lyhyiden yöunien jälkeen. Sängystä nouseminen oli taas jännittävä hetki. Pohkeet oli hetken ihan kiviset ja kävely robottimaista, mutta viimeistään työpaikalle pyöräiltyäni jalat olivat jo aika vetreät. 

Päiväkodista hain kiukkupussin, joka heitteli reppua pitkin ojia, kun en luvannut kahta kaveria meille kylään.

Kotona laitoin lapsille ruoan tulemaan ja nukuin sillä välin 15 minuutin päikkärit. Ruoan jälkeen viikkasin ison kasan pyykkiä, järjestelin kämpän, imuroin ja autoin lapsia leipomaan gluteenitonta pannaria. Meidän esikoisella diagnosoitiin keliakia. Diagnoosi vahvistui viime perjantaina, kun saimme kuulla gastroskopialla otettujen näytteiden tulokset. Perheen ruokavalio muuttui sitten heti kerralla. Ei kylläkään kovin radikaalisti. Nyt on hyvä syy jättää pastat ja leivät ostamatta. Opettelen tekemään gluteenitonta leipää ja muita herkkuja, niin eihän tässä mitään. Vähän pitää tsempata, että keksii uusia vaihtoehtoja vanhojen tilalle, mutta en koe tätä mitenään hankalana. Tyttökin otti uutiset tosi hyvin vastaan. Lääkäri ihan ihmetteli, miten hyvin tyttö oli valmistautunut uutiiseen. 🙂 Moni kuulemma tuossa tilanteessa itkee, Vella vain naureskeli.

Illalla vielä lasten iltapala-aikaan lähdin salille. On sitä energiaa! Kävin tekemässä kevyehkösti fyssarin laatiman treenin. Hyvä päivä!

Ainiin! Vaikka pohkeet on ihan jumissa, niin penikat ei oo kipeet! Halleluja!

Kommentit (14)

ISO kiitos! Tulee niin tarpeeseen nämä ohjeet!

Minakin olen keliaakikko ja en kylla jaa mistaan paitsi. Melkein kaikki voi tehda gluteenittomana ja mita ei voi sita ei tarvi.

Ma niin tykkaan kun muillakin on kiukkupusseja, meilla kun niita on valilla viisi ja aiti yrittaa olla silloin kiukuttelematta 🙂 Pahin meilla on 3-vee, joka on meidan kaikkien lellikki ja luulee tietysti saavansa kaikki periksi ja kun ei saakkaan, niin mielta osoitetaan aivan varmana.

Samaa asennetta mäkin haen keliakia-asiaan. Eikä se oikeasti tunnu vaikealta asialta. Toki opittavaa ja sopeutumista on.

Kiukkupussit on jotenkin kaikessa rasittavuudessaan tosi suloisia.

Pahoittelut pikkuisen puolesta, keliakian kanssa pärjää ihan hyvin, mutta ei se aina kivaa ole.

Kiitos! Ei se kyllä varmasti aina kivaa ole ja varmasti tulee vielä niitä itkuja ja harmistuksia, kun koko totuus valkenee. Parasta silti on, että vatsakivut hellittää. Ne alkoi nimittäin olla tosi pahoja.

Hyvä, että lapsi suhtautui noin hyvin keliakiadiagnoosiin 🙂 Eihän se muuta vaadi kuin vähän tarkempana olemista ja gluteenittomia tuotteita on tosiaan niin hyvin jo tarjolla, että jokaiselle löytyy omansa. Pääasia, ettei tarvitse enää kärsiä mahakivuista, se on kamalaa!

Terv. keliaakikko itsekin

Oli kyllä helpotus, mutta olimme onneksi melkein kuukauden ehtineet sulatella asiaa ja yhdessä opetella mitä se tarkoittaa. Mahakipujen hellittäminen on kyllä jotakin niin ihanaa, ettei tuo lapsi varmaan vielä edes tiedä, miten paljon laadukkaampi elämä sillä kohta on. 🙂

15 vuotta sitten gluteenittomia tuotteita oli vähän, mutta nykyään tilanne on aivan toisin. 🙂 On jopa tuoreita saatavilla, eikä pelkästään pakasteita. Jos meillä tehdään esim. makaronilaatikkoa, niin mulle + tytölle tehdään oma, ja muulle perheelle omansa. Gluteenittomat tuotteet kuitenkin maksavat sen verran enemmän, että tehdään meille erikseen.

Vaikka Vella nyt asian ottikin hyvin, niin jossakin kohtaa voi tulla turhautumistakin, kun ei aina onnistu kavereiden kanssa samat jutut. Tsemppiä sinne uuden opetteluun! 🙂

Gluteeniton pasta/makaroni onkin vielä testaamatta. Onneksi noita tuotteita on tosi paljon! Helpottaa elämää hirveästi.

Ihan varmasti turhautumista ja harmia tulee vielä. En usko, että Vella vielä edes kokonaan ymmärtää mitä tämä tarkoittaa ja että sairaus ei mene ikinä pois.

Kiitos tsempeistä!

Toivottavasti gluteenittoman ruuan omaksuminen sujuu ongelmitta. Toki voi olla vähän hankalaa noin nuorelle, mut hyvä että asian vastaanotto oli noin hyvä! 🙂

Täytyy vielä onnitella sua tosta huippusuorituksesta maratonilla! Oon kyllä kokoajan lukenu kaikki postaukset, vaikka en ookaan pitkään aikaan kommentoinu mitään. Terästä oot kyllä, huh. Tässä sen taas näkee, että monipuolinen treeni todellakin on monessa asiassa hyödyksi 🙂 Vaikka hyväksi juoksijaksi tullaa juoksemalla, niin kyllä ne oheislajitkin on vähintään yhtä tärkeitä. Tosi ilonen oon sun puolesta!!
Ainiin, sitä piti vielä kysymäni, että osaatko yhtään arvioida paljonko noi zeropointin kompressiosäärystimet maksaa? Jälleenmyyjät löysin jo googlettamalla, mut hinnoista ei ollu mitään mainintaa.

Onnea ja hyvää syksyä!

Kiva kun kommentoit! Yks päivä mietinkin, että missäköhän sä luuraat. 🙂

Toisaalta 10-vuotias ymmärtää itse jo paljon, joten on helpompaa kuin esim. päiväkoti-ikäisen kanssa. 🙂

Mä oon sun kanssa samaa mieltä, että ei tuota tulosta silti pelkällä juoksulla tehty. Niin ainakin haluan uskoa, että muullakin treenillä oli oma osansa tässä.

Zeropointin säärystimillä on hintaa n. 27 euroa.

Kiitos, hyvää syksyä sinullekin!

Hei tulipa mieleen tuosta keliakiadiagnoosista yksi gluteeniton leipä mikä sopii myös urheilevan ihmisen elämäntyyliin: RAEJUUSTOSÄMPYLÄT! Monestihan nuo gluteenittomat tuotteet ovat ihan älyttömän hiilarisia ja niissä on paljon sokeria..

Laitan reseptin vaikkei sinua kiinnostaisikaan, joku muuuhan voi tästä innostua. 🙂

RAEJUUSTOSÄMPYLÄT
(reseptistä tulee n. 25 kpl smpylöitä)

0,5l maitoa tai vettä
50g hiivaa
1,5 tl suolaa
1 tlk (200g) raejuustoa
2 rkl öljyä
4dl tattarijauhoa
n. 8 dl gluteenitonta jauhoseosta
(kuminaa)
voiteluun maitoa
pinnnalle auringonkukansiemeniä.

1. Lämmitä neste kädenlämpöiseksi ja liuota siihen hiiva
2. Lisää suola, raejuusto, öljy ja halutessaasi kumina.Alusta taikinaan jauhot.
3. Leivo taikinasta sämpylöitä ja anna kohota kunnolla.
4. Voitele kohonneet sämpylät maidolla, ripottele pinnalle auringonkukansiemeniä ja paista sämpylöitä 225 asteessa noin 20 minuuttia. 🙂

Kannattaa kokeilla! 🙂

Kiva kun tyttö otti niin diagnoosin niin kevyesti.. minulle tämä diagnoosi on ainakin tuonut vain terveemmät elintavat (=vähemmän prosessoituja valmistuotteita, enemmän puhtaita raaka-aineita!).

Kiitos tosi paljon ohjeesta! Juuri tällaisia mä kaipaan!

Moikka!

Gluteeniton ruokavalio on ollu lapsuuden perheessä koko ikäni.. voisin laittaa sulle hyvän sämpylä ohjeen ja maistuu omasta mielestäni ainakin hyville 🙂

1l vettä
1-2 hiivaa
1dl öljyä
4tl suolaa
ripaus sokeria
1 1/2 pussia perunahiutaleita
7dl tattarijauhoja
5dl glut jauhoja

kaikki sekasin ja uuni 225°c n 15-20 min…

glut perunarieska

2 1/2dl perunasosetta
1tl suolaa
1 muna
3 1/4 dl tattarijauhj.
1 1/2 dl glut jauhoja

250°c 15-20min

Mantelileivät

2 munaa vatkataan
2rkl rahkaa lisät. Tai turkkilaista jug.
2tl fiberhuskia
2tl leivinjauhetta
1 1/2dl mantelijauhoja
3rkl kauralesettä
1rkl seesamin seiemeniä
150g juustoraastetta

225°c kunnes saavat kauniin värin

suklaaporkkanapiirakka
200g voita
1tl suolaa
2.5dl vettä
2rkl kaakaota
——sulata kattilassa——-
5dl jauhoja
5dl sokeria
2tl soodaa
2tl vaniljasokeria
—–sekoita ja sekoita joukkoon myös sulatettu osio—-
Lisää lopuksi
2munaa
2dl piimää/turkkilaista jogurttia/kermaviiliä
1 porkkana

200°C N 1/2 tuntia

täyte
100g voita
paketti tomusokeria
kahvia
kaakaota
kanelia
1 keltuainen

tässä muutama ohje…. 🙂

ISO kiitos! Tulee niin tarpeeseen nämä ohjeet!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *