Opiskelu

Entä jos sukupuolia ei olisi?

8.2.2019 Teksti: Elina Hovinen

Teimme viime vuoden lopulla opiskelukaverini Jennin kanssa podcast-jakson, joka oli osa Entä jos -podcastsarjaa. Podcast-jakson tekeminen oli osa radiotyökurssia. Ideoimme jaksojen aiheet pienryhmissä ja näistä ideoista valitsimme koko kurssiryhmän kanssa kiinnostavimmat. Ohjelma täytyi toteuttaa tietyn toimeksiannon mukaan: ohjelma sai kestää 45 minuuttia ja studiossa täytyi olla kaksi vierasta ja ohjelman täytyi sisältää kaksi inserttiä.

Meidän aiheeksemme valikoitui: Entä jos sukupuolia ei olisi? Ihan alunperin aiheemme oli entä jos sukupuolten välinen tasa-arvo toteutuisi? Aihe osoittautui todella vaikeaksi. Mitä tasa-arvo tarkoittaa? Miksi tasa-arvo ei toteudu? Keitä tasa-arvo pitäisi koskettaa? Mistä erilaiset sukupuoliroolit kumpuavat? Miten sukupuoli määritellään? Mitä tarkoittaa sukupuolisensitiivisyys? Entä sukupuolineutraalius? Mitä tapahtuisi, jos sukupuolia ei enää olisi? Tarkoittaisiko se sitä, että seksuaalisuus häviäisi ja suvunjatkaminen loppuisi? Saisiko sitten olla naisellinen?

Kuuntele meidän podcast-jakso, niin saat vastauksia näihin kysymyksiin.

Oma podcast-sarja

Kuva: Eemeli Sarka

Elämäni ensimmäisen suoran radiolähetyksen ja podcastin tekeminen oli ihan hurjan jännittävää. Erityisen jännittävää siitä teki herkkä ja vaikea aihe, jonka äärellä tuli sukellettua syvälle ihmisenä olemiseen. Asiaan perehtyessäni yritin asettua erilaisiin sukupuoli- ja vähemmistörooleihin. Ohjelman tekeminen oli mahtavaa! Opin ihan älyttömästi uutta ja ymmärrys tästä asiasta kasvoi. Meillä oli ihan mahtavat vieraat, kiitos vielä heille!

Suora lähetys ja kaikki ne studion nappulat, ajanhallinta, vuorovaikutus vieraiden kanssa, inserttien ja tunnareiden soittaminen oikeaan aikaan tuntui haastavalta siinä jännityksen tilassa. Jännitin studiossa aluksi ihan hirveästi ja jännitys tietysti kuuluu nauhalla. Kaikesta jännittämisestä huolimatta radion tekeminen oli tosi kivaa. Se oli niin kivaa, että mulla syttyi kipinä puhejournalismiin. Kurssin päätyttyä meille jäi kytemään ajatus omasta podcastista. Heti joululoman jälkeen rupesimme suunnittelemaan omaa podcastia.

Meidän omassa podcastissa haluamme pureutua vielä syvemmälle ihmisyyteen ja ihmisten tarinoihin. Olen usein sanonut, että jokaisella ihmisellä on tarina ja jokaisen ihmisen tarina pitäisi kuulla, että häntä voi ymmärtää. Nyt pääsemme jakamaan ihmisten tarinoita kaikkien kuultavaksi. Kuulolla-podcastissa pureudumme ajatuksia ja tunteita herättäviin aiheisiin vaihtuvan vieraan kanssa. Jokaisessa jaksossa kuulemme elämää muuttaneen ihmisen tarinan tai oivalluksen, jonka avulla haluamme ymmärtää elämää paremmin.

Laita meidät seurantaan Instagramissa ja SoundCloudissa. Ensi viikosta alkaen tulee uusia jaksoja.

Lue myös

Suosittelemme