Elämä

Ilmaista kesätekemistä lasten kanssa

9.7.2015 Teksti: Elina Hovinen

Kaikki vanhemmat varmasti haluavat lapsilleen parasta. Kukapa ei haluaisi tarjota lapsilleen elämyksiä – viedä lapsia eläintarhaan, huvipuistoon, elokuviin, ravintolaan, ulkomaille? Itse olen kipuillut kädestä suuhun -budjettini kanssa, koska minäkin haluaisin tarjota lapsilleni kaikkea siistiä ja ihanaa. Meni hetki kunnes tajusin, että elämyksiä voi tarjota ilman rahaakin. Lapset eivät oikeastaan vaadi mitään ihmeempää, he tarvitsevat rakkautta ja yhdessäoloa. Näitä voi jokainen tarjota lapselleen.

Lasten kanssa voi tehdä monia asioita ihan ilmaiseksi, tai todella pienellä budjetilla. Listaan tähän niitä aktiviteetteja, joita olen itse suosinut viime aikoina.

Urheilupuistot ovat ilmaisia kaikille ja siellä voi koko perhe tehdä monenlaista kivaa. Olemme tehneet tyttöjen kanssa kuntopiirejä koko porukka yhdessä. Lasten kanssa liikkuminen ei saa olla liian vakavaa ja suorittamista. Yhteisissä treeneissä tulee itselläkin heittäydyttyä eri tavalla tekemiseen mukaan.

Metsäretket ovat mitä parhainta kesätekemistä varsinkin tukalan kuumina kesäpäivinä (näitä lisää, kiitos), jolloin korkeat puut varjostavat ja olo on metsässä siedettävämpää kuin paahtavassa auringopaisteessa. Lapsille on elämys paistaa makkaraa ja vaahtokarkkeja nuotiolla ja välillä pulahtaa lampeen.

Pyöräretket. Lapset jaksavat pyöräillä yllättävänkin pitkiä matkoja ja matkaa voi tehdä monessa pienessä pätkässä ja pysähtyä välillä vaikkapa uimaan tai syömään eväitä. Pyöräretken kohde voi olla jokin nähtävyys tai vaikkapa vähän pidemmällä oleva uimaranta.

Kirjasto. Sadepäivinä on kiva lukea yhdessä kirjoja. Itselläni on mukavia lapsuusmuistoja kodin ullakolta, jossa sade ropisi kattoon. Sateenropinaa kuunnellessa luimme kirjoja joko sisaruksille ääneen tai itsekseen. Samassa paikassa kerroimme toisillemme myös kummitusjuttuja.

Leipominen ja ruuanlaitto yhdessä. Itselleni ruuanlaitto on välttämätön paha enkä oikein pidä siitä, mutta sitten kun ruokaa laittaa yhdessä, siitä tulee paljon mukavampaa. Lapset osaavat tehdä hämmästyttävän paljon asioita, kun heidät vaan päästää kokeilemaan eikä välitä sotkusta. On muuten tullut huomattua, että ruoka, jonka laittamiseen lapset ovat osallistuneet, maistuu heille huomattavasti paremmin.

Pallopelit ulkona. Sulkapalloa voi pelata ilman verkkoa ja vaikka ringissä useamman hengen voimin. Keinupallo on hauskaa aikuisellekin ja jalkapalloa voi potkia ilman maaleja ja mitään joukkueita. Koripallokenttiä löytyy koulujen pihoilta ja urheilukentiltä. Jenkkifudista on kiva heitellä, samoin frisbeetä. Kaikki tämä on tosi kivaa, jos sitä tekee ilman mitään kilpailuhenkeä ja ”urheiluasennetta”, vaan ihan vaan hauskan yhdessäolon vuoksi.

Lisäksi on runsaasti erilaisia nähtävyyksiä ja museoita, joihin pääsee ilmaiseksi. Oma kotikaupunkikin voi näyttäytyä ihan eri valossa, kun sinne lähtee vain ihmettelemään eikä shoppailemaan. Päivä turistina omassa kaupungissa? Kuulostaa jännältä, pakko ehkä toteuttaa heti ensi viikolla.

Listatkaa kommenttiboksiin omat hyvät ja halvat kesätekemiset, olisi mahtava kuulla lisää ideoita ja ehkä joitain sellaisia vinkkejä, joita ei mistään lehdestä voi lukea.

Kommentit (14)

🙂

Varsinkin useamman lapsen perheessä raha voi olla tosi tiukilla.

Tohon kirjastokohtaan voisin lisätä, et nykyään kirjastosta saa lainattua monenlaista muutakin kuin kirjoja. Ainakin isoimmissa kirjastoissa on myös hyvät valikoimat dvd-elokuvia ja ainakin täällä Turussa iso valikoima liikuntavälineitä.

Maksullisiin museoihin on usein päiviä taitiettyjä kellonaikoja jolloin sinne pääsee ilmaiseksi.

Hyvä lisäys, tosin mä yritän välttää videoiden katselua, lukemista tulee tehtyä niin paljon vähemmän ainakin meidän perheessä.

Joka kuukauden ensimmäisenä torstaina taitaa päästä ilmaiseksi ainakin luonnontieteelliseen museoon. 🙂

Geokätköily on nykyisin aika suosittua ja voi olla lapsista jännää esimerkiksi kiipeillä kätköjen perässä.

Kotieläinpuistot ovat usein ilmaisia ja osassa pystyy myös suorittamaan passeja, jonka jälkeen pääsee eläimiä hoitamaan.

Koulujen ja jopa päiväkotien pihoja kannattaa myös hyödyntää! Löytyy vaikka mitä kiipeilytelinettä, hämähäkkikeinoa ynnä muuta missä olla.

Hyviä vinkkejä! Geokätköilyä ei ollakaan vielä kokeiltu. Se voisi olla hauskaa. 🙂

Lomaa takana kolme viikkoa ja monenlaista ollaan ehditty tekemään: pyöräretkiä kirjastoon, rannalle ja leikkipuistoon, päiväretki Karhunkierrokselle (korvessa asumisesta jotain hyötyä) ja perinteisiä pihaleikkejä. Yhdessä olemme hyppineet mm. hyppynarua. Siitä tytär on ollut ihan innoissaan. Minulla siis 9-vuotias kv-tyttö. Tämä on ollut siinä mielessä mahtava kesä, että ensimmäistä kertaa olemme voineet tehdä pyöräretkiä yhdessä (molemmat pyöräilevät).

Isompien lasten kanssa voi tehdä jo niin paljon kaikenlaista. Se on tosi ihanaa itsellekin. Ihan parasta.

Vähän pienemmälle riittää jo se kun pakkaa eväät ja lähtee lähimpään leikkipuistoon piknikille. Sitä tulee harrastettua parhaimmillaan useampana päivänä viikossa! Hyviä vinkkejä oli. Kirjastossa käytiin just hakemassa nelivuotiaalle äänikirjoja mökkimatkalle 🙂

Ihan totta. Lapset oikeasti ovat aika vähään tyytyväisiä, ellei heitä opeta liian hyvälle.

Kyllä näin kesällä jotenkin korostuu vielä, että miten ristuksen paljon huvitukset maksaa. Vesipuistoreissu 150 euroa, huvipuisto samoin, parin tunnin melominen 80 euroa. Eihän se nyt tolkuttomasti ole jos kerran vuodessa parissa kohteessa käy, mutta äkkiä noista kasautuu jo paljon. Ja Suomen ravintolahinnoista en edes aloita…

Sanopa muuta! Mun budjetille nuo hinnat ovat ihan kohtuuttomia ja tosiaan korkeintaan kerran kesässä vastaavan hintaluokan aktiviteetteja voi kuvitella kustantavansa kaikille kolmelle, mutta sitten vain pitäisi osata päättää mikä se on.

Lautapelit! Korttipelit! =)
Meidän perheessä on paljon innokkaita pelaajia. Aikuisten kesken käy usein jopa niin, että kukaan viitsi mihinkään illalla lähteä, kun ollaan ihan koukussa johonkin peliin. 😉 Hyvällä säällä piknik-liina pihalle ja peli siihen. =)

Samaan sarjaan menee meillä myös pihapeleistä Mölkky ja Kroketti. Perinteinen tikkataulukin kiinnostaa. =)

Mölkky on siitä hyvä, että se sopii monenikäisille pelaajille. Siinä ei tarvitse osata muuta kuin heittää. Pistelaskunkin voi hoitaa vaikka isommat pelaajat ja samalla pääsee pienemmätkin treenaamaan vähän päässälaskua. =)

Hyviä vinkkejä, kiitos!

Pitäisikin kaivella taas lautapelit ja korttipelit esille. Erityisesti syksyn tullen niitä olisi kiva pelata leffojen katselun sijaan.

Ai niin, pitää vielä täsmentää sen verran, että itselläni ei ole lapsia, mutta siskoillani kyllä. (Eli ne aikuiset jotka eivät malta lopettaa jotain lautapeliään, ovat tässä tapauksessa lapsettomia.)

Niin ja sekin piti vielä sanoa, että tosi hyvä aihe blogipostaukselle! Hyvä että puhutaan siitäkin ettei todellakaan kaikilla ole varaa laittaa isoja summia rahaa kesähuvituksiin.

🙂

Varsinkin useamman lapsen perheessä raha voi olla tosi tiukilla.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *