Juoksu

Jee, mä juoksen taas!

12.7.2011 Teksti: Elina Hovinen

Olen aivan innoissani, koska juoksen taas. Juoksu oli mulle pitkään rakkain laji ja kirpaisi todella paljon, kun jouduin jättämään juoksut tauolle pitkäksi aikaa hankalan penikkataudin takia. Sain penikkataudin kesällä 2008, jolloin treenasin maratonille. Veikkaan, että vaiva sai alkunsa siitä, kun ostin uudet lenkkarit ja ajoin ne sisään juoksemalla 26 km. Aluksi en ymmärtänyt, että pohjekipu johtui penikkataudista, vaan luulin että mulla oli vain lihakset jumissa. Sitten kun tajusin, oli jo liian myöhäistä. Maratonista oli turha haaveilla, koska käveleminenkin kävi kipeää. Yritin hoitaa jalkoja kylmä-kuuma-hoidoilla, venyttelemällä ja käymällä hieronnassa, mutta jalat eivät tulleet kuntoon. Penikat vaivasivat pitkään, vaikka pidin piinaavan pitkän juoksutauon. Olin kaiken kaikkiaan 1,5 kuukautta juoksematta. Tuo aika oli kiduttavaa, koska samaan aikaan mulla ei ollut kameraa, koska olin lainannut sen sukulaisille, joilla ei ollut omaa kameraa ja synnytys lähestyi. Tuolloin en vielä innostunut pyöräilystä, mutta löysin spinningin ja rupesin kirjoittamaan ensimmäistä blogia.

Päätin pari viikoa sitten, että osallistun syyskuun puolivälissä Pääkaupunkijuoksuun ja olen päätöksen jälkeen juossut muutaman lenkin. Purjehdusreissulla kävimme juoksemassa kaksi peruskestävyyslenkkiä (sykkeet 70-75 % maksimista). Eilen kävin kokeilemassa uusia kokomustia Asicseja (Gel Cumulus). Juoksin tunnin vähän kovempaa. Oli aivan ihanaa! Juokseminen on niin ihanaa! Lenkille tuli pituutta vähän yli 10 kilometriä. Lenkin jälkeen tein lyhyet palauttavat venytykset ja illalla vielä pitkät vähän huolellisemmat. Venyttely on oleellinen osa juoksuharrastusta. Tai niin se mun kropan kohdalla menee. Salitreeniä, spinnausta ja pyöräilyä pystyn tehdä jäykilläkin lihaksilla, mutta juoksussa suoritus kärsii ja penikkatauti ym. vaivat tulee helpommin.

Pieni hiki

Matka: 10.16 km
Kesto: 59 min
Syke: keski – 155 bpm, max – 174 bpm
Kalorit: 548 kcal

Eilen löysin tieni pitkästä aikaa juoksufoorumille ja etsin sieltä taas juoksuohjelmat. Noudatan nyt puolimaraton läpi -ohjelmaa soveltaen. Juoksen pitkät lenkit ohjelman mukaisesti, mutta muut treenit taidan korvata pyöräilyllä, spinningillä ja salitreenillä. Näin yritän minimoida penikkataudin uusimisen. Peruskunto on nyt jo sillä tasolla, ettei puolimaraton olisi mikään älytön suoritus vaikka nyt heti juostuna, mutta tavoitteet motivoi vähän suunnitelmallisempaan treeniin. Puolimaratonilla ennätysaikani on 1:51 ja haluaisin juosta syyskuussa vähän paremman ajan. Nyt on taas uusi into treenaamiseen!

Mua ihan hirveästi houkuttelisi ruveta treenaamaan maratonille, mutten ole edes ottanut selvää onko syksyllä mitään, johon ehtisin treenata. Toisaalta taas en uskalla edes haaveilla siitä, koska pelkään, että penikkatauti tulee taas takaisin.

Kommentit (7)

20.8. on Helsinki Marathon ja yleensä syyskuussa 25.9. Espoon Rantamaraton ja sitte vielä 9.10. on Vantaan Maraton. Viimesimpään ainakin ehtis hyvin vielä treenata.

t. Venla

Sä menisit maratoninkin läpi varmasti jo nyt, niin kovassa kunnossa olet! Syyskuun 3.pvä on esim. Kuopion maraton, miten olisi? 😉 Voi, toivon niin, että paikat pysyy sulla nyt terveinä eikä penikat enää vaivaa ja saat nauttia juoksuhimosta täysillä!

Täällä myös penikat vaivaa, ja olen juuri viettämässä tuota piinaavaa taukoa!

Syksyllä (lokakuun lopussa) on muun muassa Ahvenanmaan maraton, jonka itse pinkaisin muutamia vuosia sitten. Se on kotoinen tapahtuma, mutta tylsä reitti.

Anu: En mä sentään maratonia nyt juoksisi. 🙂

Elisa: Voi ei! Toivottavasti saat jalat pian kuntoon! Tsemppiä piinaavaan aikaan. Toivottavasti keksit jotain juoksua korvaavaa mukavaa liikuntaa.

Lokakuun loppuun mennessä ehtisin tsägällä treenatakin, mut mut… 😉

Oi kuinka ihanaa lukea juoksemiseen liittyviä juttuja. Itse juoksentelen tänä kesänä puolikkaita ja ehkä kymppiä. Täydestä maratonista en uskalla edes haaveilla vielä moneen vuoteen. Kyllä tuo puolikaskin on tarpeeksi. 😉

Itsekin opin venyttelyn ja oikeanlaisten kenkien merkityksen kantapään kautta, kävin juoksemassa puolikkaan maratonin vain viiden viikon juoksuharrastuksen perusteella 😀 Hulluutta, tiedän.

Jouduin myös olla pidemmän aikaa juoksematta tämän jälkeen, ainakin kuukauden ajan oli kengät eteisessä odottamassa.

Nyt jos tuntuu, että alkaa penikat oirella, niin teen tehovenyttelyä, sekä hieron itse tuota säären etuosaa, rutina vaa käy, mutta ainakin vielä on penikat pysyneet poissa. Voltarenin geeli ja kylmäpussit on myös kova sana.

Anonyymi: Kiitos, kiva kuulla, että juoksupostaukset kolahtaa. Hyviä juoksuja sulle! 🙂

-didi-: Kröhöm, mä taisin juosta myös ekan maratonin vastaavanlaisella juoksukokemuksella. 😀 Hulluutta, ehkä.

Venyttelyä, venyttelyä, venyttelyä. Sitä pitäis taas tehdä. En haluaisi sanoa ääneen, mutta mun oikean jalan säären etuosa on kipeä. Kirpeli!

20.8. on Helsinki Marathon ja yleensä syyskuussa 25.9. Espoon Rantamaraton ja sitte vielä 9.10. on Vantaan Maraton. Viimesimpään ainakin ehtis hyvin vielä treenata.

t. Venla

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *