Juoksu

Juokse tyttö juokse! Juokse sinäkin?

7.4.2017 Teksti: Elina Hovinen

*Yhteistyössä Vauhtisammakko

Tiedättekö sen fiiliksen, kun juoksu kulkee? Happi virtaa vapaasti keuhkoihin ja ulos. Jalat tuntuvat vahvoilta ja kimmoisilta. Askel rullaa täydellisesti suoraan vartalon alle. Vauhti on sellainen, että tekniikka pysyy kasassa. Mieli on kirkas ja arkiset huolet ovat pyyhkiytyneet pois mielestä. Linnut laulaa ja asfalttipöly näyttää kauniilta ilta-auringon siivilöimänä. Minä tiedän.

Tähän ihanaan flow-tilaan ei pääse treenaamatta eikä valitettavasti jokainen juoksulenkki tunnu tältä. Parhaimmillaan se on käsittämätöntä vapauden tunnetta ja rintalastan alla hyrisevää riemua, joka tekee mieli päästää ilmoille joko kiihtyvänä vauhtina tai laulamalla ääneen.

Aloitin tämän vuoden juoksutreenit heti vuodenvaihteessa. Olen tehnyt pitkiä ja hitaita matalasykkeisiä lenkkejä, kiihtyviä progressiivisia lenkkejä, jolloin päästään todella epämiellyttäviin tuntemuksiin, kun syke nakuttaa lähes 180. Olen juossut radalla, hallissa ja matolla kevään mittaan kovenevia kilometrin vetoja. Tämän lisäksi meillä on ollut Vauhtisammakon valmennusryhmän treenit kerran viikossa. Näissä treeneissä on hiottu juoksutekniikkaa paremmaksi ja juostu lisää vetoja ja tehty erilaisia juoksijan lihaskuntoharjoituksia. Meidän Vauhtisammakon keskiviikkoryhmä on ollut ihan huippu. Eilen oli viimeinen treenikerta, mutta yleisön pyynnöstä jatkoa taitaa seurata. Harvoin on näin hyvä ja kannustava meininki ennalta tuntemattomien ihmisten kanssa, että täytyyhän sitä vaalia.

Ennen ajattelin, että juoksu on yksinäinen laji ja haluan juosta yksin. Enpä tuolloin tiennyt mitä on juosta porukassa. Toisen kannustavat sanat ja kovakuntoisempi treenikaveri juoksemassa vieressä, saa itsestään aivan yllättäviä ulottuvuuksia. Yhtäkkiä pystynkin juoksemaan kovempaa kuin ajattelin! Voi sitä itsensä ylittämisen riemua! Puhumattakaan miltä tuntuu huomata, että kunto on noussut ja tekniikka parantunut. Bonuksena juoksuryhmistä voi saada seuraa tylsille pitkille lenkeille ja jopa uusia ystäviä.

Toukokuussa alkaa Vauhtisammakon kesäksi juoksukuntoon –juoksukoulut. Saan arpoa teille kolme ilmaista osallistumista juoksukouluun. Ilmoita kommentissa mihin ryhmään haluaisit päästä ja mihin kaupunkiin. Arvonta päättyy sunnuntaina 16.4. Juoksukouluja löytyy Turusta, Raumalta, Tampreelta ja Helsingistä. Juoksukouluja on eri tasoisia ja eri hintaisia, jokaiselle varmasti löytyy oma ryhmä:

ALKAJAT
– lähtötaso: juoksun aloittajalle: 0,5 km yhdenjaksoinen juoksu
– yhteistreenit tiistaisin 17.45-18.45, lähtöpaikkana Eläintarhan kenttä
– 2 omatoimista ryhmäkohtaista harjoitusta joka juoksukouluviikolle
– hinta 65 e (opiskelijat 60e)

KUNTOILIJAT
– lähtötaso: 5 km yhdenjaksoinen juoksu
– yhteistreenit torstaisin 17.45-18.45, lähtöpaikkana Eläintarhan kenttä
– 2 omatoimista ryhmäkohtaista harjoitusta joka juoksukouluviikolle
– hinta 65 e (opiskelijat 60e)

VAUHTIKUNTOILIJAT
– lähtötaso: cooper 2500m ja/tai 5 km alle 30 min
– yhteistreenit tiistaisin 19-20.15, lähtöpaikkana Eläintarhan kenttä
– 2 omatoimista ryhmäkohtaista harjoitusta joka juoksukouluviikolle
– hinta 65 e (opiskelijat 60 e)

KUNTORUPARIT
– lähtötaso: cooper 2600 m ja/ tai 10 km alle 55 min
– yhteistreenit torstaisin 19-20.15, lähtöpaikkana Eläintarhan kenttä
– 2 omatoimista ryhmäkohtaista harjoitusta joka juoksukouluviikolle
– hinta 65 e (opiskelijat 60 e)

KUNTORUPARIT+
– lähtötaso: cooper 2700 m ja/tai 10 km alle 50 min
– yhteistreenit tiistaisin 19-20.15 ja torstaisin 19-20.15, lähtöpaikkana Eläintarhan kenttä
– 2 omatoimista ryhmäkohtaista harjoitusta joka juoksukouluviikolle
– hinta 105 e (opiskelijat 100 e)

Juoksukouluun pääset ilmoittautumaan täältä.