Juoksu

Juoksukaverit ja niiden tossut

11.4.2017 Teksti: Elina Hovinen

Ensin aioin kirjoittaa postauksen omista lenkkarisuosikeistani ja perustella kaikkien yli kymmenen tossuparin olemassaolon merkitystä, koska jokaiselle on tietenkin ihan oma tehtävänsä. Teen sen myöhemmin, mutta nyt päästän juoksukaverini ääneen. He esittelevät omat lempilenkkarit ja kommentit lempikengistä.

Janne Hietala, on poluilla peto, mutta oikeasti varsin lempeä tyyppi. Tämä kaveri viipottaa käsittämätöntä vauhtia ja käsittämättömiä matkoja pitkin tuntureita, vuoria ja polkuja. Janne valmensi Suunto Salomon Teamia pari vuotta takaperin, kun treenasimme Vaarojen maratonille. Yllättäen polkujuoksumiehen lempikenkä on polkujuoksukenkä. Jannen lempikenkä on Salomonin S-Lab Sense Ultra.

Mun lempikenkä on tänä keväänä uudistunut Salomon S-Lab Sense Ultra. Minun suhteellisen kapeaan jalkaani polkujuoksuun tarkoitettu kenkä istui kuin sukka heti ensikokeilulla ja todelliseen testiin popot pääsee toukokuun lopulla Karhunkierroksen 53 km matkalla. Sense Ultra on jonkin verran S-Lab Senseä vaimennetumpi, joten se soveltuu loistavasti pidempien matkojen juoksuun. Parasta kengässä on mukavuus vielä useiden tuntien juoksemisen jälkeen sekä pitävä pohjan kuviointi ja materiaali, joka on tuttu muistakin Salomonin S-Lab -sarjan kengistä. Sense Ultra on hyvän kivisuojauksen ansiosta loistava valinta vuoristopoluille tai esimerkiksi Lapin kivikoihin. Näillä kengillä on odotettavissa useita treenikilometrejä kesän aikana. Hyviä juoksukelejä ja -lenkkejä kaikille, poluilla nähdään!

Laura Enroth, eli Juoksujalkaa-blogin Laura on yksi mun juoksuidoleista. Laura on juossut useita maratoneja ja puolimaratoneja ja on ehtinyt testata lukemattomat määrät erilaisia juoksukenkiä. Tällä hetkellä tämä ihana nainen viettää äitiyslomaa ja palailee parhaillaan takaisin juoksutreenien pariin. Laura juoksee pääasiassa kadulla ja hän valitsi lempikengikseen On Runningin Clodflow -tossut.

Nämä kevyet ja silti riittävän vaimennetut On Running Cloudflow -juoksukengät ovat nousseet ykkössuosikeikseni kevään aikana aloittaessani taas juoksun tauon jälkeen. Pidän erityisesti kenkien rullaavuudesta sekä pohjan joustavuudesta. Nämä jalassa tuntuu, että samaan aikaan ne suojelevat jalkoja alastulossa ja auttavat ponnistuksessa löytämään taas juoksun energisyyden ja keveyden. Kengät ovat monipuoliset ja sopivat niin lyhyemmille pyrähdyksille kuin pitemmillekin matkalle.

Esko Kyröön tutustuin myöskin Suunto Salomon Teamin aikoihin. Esko on juossut enemmän ja vähemmän elämänsä aikana, muttei ole mikään himonylkky, vaan enemmän sellainen fiilisjuoksija. Eskon lempparitossu on Adidas Energy Boost.

Todella pehmeät, rullaavat, kevyet ja tämmöiselle arkijuoksijalle loistovalinta.

Anni Liukka on toinen Vauhtisammakon juoksukoulun omistajista miehensä Mikko Liukan kanssa. Hän on myös juoksuvalmentaja ja siviiliammatiltaan tämä nainen on juristi. Anni kirjoittaa Kilometritehtailija-blogia. Anni on ihan käsittämätön juoksija, siis oikeasti, ihan käsittämätön. Hän pesee juoksussa myös miehensä Mikko Liukan. Annille maraton on vasta alkulämmittelyä. Anni on siis ultrajuoksija ja hänen kenkävalintansa on Hoka One One Racer, tämä kenkämerkki on minulle vielä toistaiseksi tuntematon, mutta pääsen näitäkin pian testailemaan.

Kenkä on kevyt ja hyvä treenikenkä, jossa on hyvä vaimennus. Toimii treeneissä ja palautumisessa hyvin.

Simo Syrjäläinen on kova poika juoksemaan. Tutustuin Simoon adidasheimossa, silloin hän lämmitteli vanhaa juoksuharrastustaan ja se tie vei mennessään. Tätä nykyä Simo vetää Adidas Runnersin yhteislenkkejä, toimii juoksuvalmentajana ja fysioterapeuttina. Simo juoksee pääosin kadulla, joten hänen kenkävalintansa on Adidas Adizero Boston Boost v6

Nykyiset Bostonit ovat kolmas versio samasta mallista, jotka olen omistanut. Ekan kerran vedin kyseiset kengät jalkaani yli 5 vuotta sitten ja siitä on tultu pitkä kehityksen kaari tähän päivään. Nykyinen versio on kuitenkin suosikkini. Kenkä on tähän versioon parantunut eniten päällisestä, joka on joustavampi ja tekee kengästä entistä mukavamman jalassa. Boost-materiaali tekee askelluksesta hyvin vaimentavan, mutta tuntuma alustaan pysyy hyvänä. Kenkä on itselläni käytössä oikeastaan kaiken mittaisilla lenkeillä radalta pitkiksille. Kenkä sopii siis monipuoliseksi kengäksi oikeastaan kenelle tahansa. Omaan jalan malliin kenkä osuu loistavasti, mikä onkin tärkein ominaisuus itselleni kenkää valitessani. Kun oppii oman jalan ominaisuudet, niin sopiva kenkäkin löytyy helpommin.

Karoliina Alanne kirjoittaa Candy on the Run -blogia. Karkki on aurinkoinen pienen tytön äiti, joka palasi juoksun pariin maltillisesti synnytyksen jälkeen. Nyt hän kohta paukuttelee uudet enkat tauluun HCR:llä, jos saan ennustaa. Karoliina on juossut useita puolikkaita ja muutaman kokonaisen maratonin. Karoliina valitsi lempikengäkseen New Balancen Fresh Foam 1080:n.

Mun lemppari juoksukenkä tällä hetkellä on New Balancen Fresh Foam 1080. Se on omaan jalkaani sopiva, riittävän kevyt, mutta kuitenkin hyvin vaimennettu, pehmeä, mutta ei liian pehmeä, rullaava ja hyvä kaveri eripituisille lenkeille ja erilaisiin harjoituksiin. Se on vähän samantyyppinen kuin entinen suosikkini Asics Gel Nimbus, mutta istuu jalkaani vielä paremmin, joten nykyään suosin tätä kenkää. 

Kuvassa toinen Joonaksen kaksospojista, Anton.

Joonas Laurila oli ensimmäinen juoksuvalmentajani adidasheimossa. Joonas on lahjakas ja määrätietoinen tyyppi monella elämän saralla. Hän on toipunut jalkaterän syövästä ja joutui tuolloin vaikean valinnan eteen – amputaatio polven alapuolelta vai sarja leikkauksia, joiden jälkeen syövän uusimisen riski on aina olemassa. Sairauksen seurauksena jalka ei koskaan ole entisensä, vaan aiheuttaa kipuja ja erilaisia haasteita tänäkin päivänä. Joonas halusi säilyttää jalkansa ja kaikista haasteista huolimatta hän juoksee ja juokseepa muuten aika hiton kovaa. Arvostan Joonasta ja hänen asennettaan ihan hurjasti! Joonas valitsi lempikengäkseen Adidas Adizero Adios Boostit.

Adios Boostit ovat olleet ilmestymisestä lähtien luottokenkäni melkein treeniin kuin treeniin. Juoksin nykyisen marathonin ennätykseni adioksen sampleilla ja siitä lähtien ne ovat olleet myös luottokaverit kisoissa. Sain kengät päivää ennen kisaa ja koska ne vain tuntuivat niin hyviltä niin päätin, että saavat toimia myös kisassa. Ja hyvin toimivat, kun tuli juostua ennätys! Kenkä on kevyt ja hyvin rullaava, mutta silti riittävän vaimennettu ja tukeva, että sillä jaksaa painaa lenkistä toiseen. Ja suurin syy on tietenkin se, että se istuu myös leikattuun jalkaani kuin sukka.

Laura Patrikainen on juoksija. Hän on ilmielävä esimerkki siitä, mitä kunnianhimoisella ja määrätietoisella tekemisellä voi saavuttaa, niin työelämässä kuin juoksun saralla. Lauran enkkarit puolikkaalla on mulle aivan täysin käsittämättömiä ja hän on parantanut ennätystään vuosi vuodelta, vaikka välissä on tullut loukkaantumisia. Uusin puolikkaan ennätysaika 1:31:xx. Hurjaa! Laura juoksee paljon ja hänen instakuvissaan voi nähdä erilaisia tossuja eri merkeiltä. Hän valitsi lempikengikseen Adidas Adizero Adios Boost 3:t.

Viimeisen vuoden aikana ehdoton suosikkikenkäni on ollut Adidaksen Adizero Adios Boost 3. Kenkä on kevyt ja nopea ja se suorastaan houkuttelee vetotreeneihin. Ulkonäkö on pelkistetty ja sopivasti old school – tästä kenkä saa minulta ekstrapisteet. Keveydestä johtuen juoksen Adioksilla ainoastaan vauhtitreenit eli vauhtikestävyyslenkit ja intervallit. Peruslenkeillä suosin hieman vaimennetumpia juoksulenkkareita. Adios on kisakenkäni sekä kympillä että puolimaratonilla – maaliskuussa näissä kengissä oli ilo juosta Manhattanin puolikkaalla uusi ennätys!

Harri Kannonkari on entinen futari, joka ennen vihasi lenkkeilyä. Erilaisten urheiluvaivojen myötä fudis on jäänyt vähemmälle ja tilalle/rinnalle on tullut juoksu. Harrilta löytyy yksi vaihde ja se on kaasu pohjassa raskaan musiikin pauhatessa luureista. Harriin tutustuin Sykesportin, 2XU:n  ja Vauhtisammakon yhteisprojektissa. Tämän jälkeen ollaan juostu enemmän ja vähemmän kimpassa. Juoksun kautta voi tutustua ihan mahtaviin tyyppeihin, tässä yksi elävä esimerkki siitä! 🙂 Harri valitsi lempitossukseen New Balancen Fresh Foam Zante V3:t.

New Balancen Fresh Foam Zantet on mulle uusi tuttavuus, mutta heti ensi lenkistä teki todella hyvän vaikutuksen! Todella kevyt ja istuu jalassa täydellisesti. Selkeästi sopii nopeille lenkeille, mutta juoksen niillä myös hitaat pitkikset! Kuin tehty mulle ja ne on vielä mustat. ❤️

Heidi Tainio, rakas ystäväni ja vakio lenkkiseurani! ❤️ Heidi kirjoittaa On The Go -nimistä blogia ja juoksee viikottain, välillä tavoitteellisemmin ja välillä ihan vain nautinnon vuoksi. Heidi juoksee poluilla, hiekkateillä ja asfaltilla ja siksi hänen olikin niin vaikea valita yhtä lempi kenkää. Pitkän harkinnan tuloksena hän päätyi valitsemaan On Runningin Cloudflow -tossut.

On Running Cloudflow on kevyt ja sopivan napakka. Istuu kuin sukka omaan jalkaan. Tämä kenkä sopii niin lyhyelle kuin pitkällekin lenkille.

Kerro kommenttiboksissa mikä on sun lempikenkä ja miksi? 

Kommentit (11)

Mä juoksin kans pitkään Asicsin Nimbuksilla, DS Trainereilla ja Cumuluksilla, kunnes löysin New Balancen. Sen jälkeen NB on ollut katukenkien ykkönen. 🙂

Ihana postaus ja juoksijoista tuli kunnon juoksumotivaatio-pläjäys kun vasta itse aloittelee harrastusta :). Itse juoksen tällä hetkellä Asicsilla, mutta aina on himo uusiin juoksukenkiin!

Kiva kuulla! 🙂

Tuttu tunne – mulla on aina myös himo uusiin juoksukenkiin!

Kiva postaus! Oma suosikkini on tällä hetkellä Salomonin S-Lab Speed, joka toimii mielestäni parhaiten Suomen juurakkoisilla poluilla. Aion ottaa testiin hiekkaisemmille reiteille Hietalan suosikit.

Mahtava postaus! Itse olen juossut jo vuosikaudet Niken Zoom Elitellä. Kevyt ja rullaava kenkä neutraalille askellukselle ja lesti on suht kapea ja napakka. Ja kun oikein tonkii, löytää aina jostakin verkkokaupasta kyseisen mallin alella, kun on aika vaihtaa tossut.

Kiva kuulla, että postaus oli mieleen. 🙂 Mä en ole juossut Niken kengillä oikeastaan ollenkaan.

Kiitos tästä! Pitääkin laittaa harkintaan Salomonit. Aiemmin luonnistui polut Asicsen peruslenkkareilla, mutta tänä keväänä ostetut Ds Trainerit ovat niin liukkaat pohjasta (jotain uutta materiaalia), että ensimmäistä kertaa elämässäni harkitsen kunnon maastopopojen hankintaa.

Itse juoksen poluilla Salomonin S-Lab Speedeillä, joilla juoksin myös talven liukkailla. Ihan huippuhyvät kengät!

Kiitos ajankohtaisesta postauksesta! Itsellä onkin pian uusien juoksukenkien hankinta edessä. Tähän asti jo vuosia ollut käytössä Asicsin Nimbukset, mutta niiden malli on hieman muuttunut jo muutama vuosi sitten ja nyt kantakupin yläosan pehmuste niin kapea /tiukka, että ei passaa minun jalkaan. Postauksesta sain hyviä vinkkejä uusiksi vaihdoehdoiksi!

Huippu juttu! Toivottavasti löydät itsellesi mieleiset tossut! 🙂

Olen juossut toistakymmentä vuotta Asics Gel Kayanoilla. Ne ovat jaloilleni täydelliset, mutta tekisi mieli kokeilla jotain kevyempää tossua vauhtitreeneihin ja kisoihin 🙂

Mä juoksin kans pitkään Asicsin Nimbuksilla, DS Trainereilla ja Cumuluksilla, kunnes löysin New Balancen. Sen jälkeen NB on ollut katukenkien ykkönen. 🙂

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *