Terveys

Kaksi kuukautta lepoa?

21.9.2011 Teksti: Elina Hovinen

Rakkaat sivistyneet lukijani, voitteko auttaa minua? Olen tällä hetkellä todella epätoivoinen, koska googletin tietoa nivusen revähdyksestä ja luin erään vastauksen kysymykseen, jossa kysyttiin kauanko menee toipua revähdyksestä takaisin urheilukuntoon. Vastauksessa sanotaan näin: ”Pari kuukautta lepoa, sen jälken kuukausi kuminauhajumppaa ja sen jälkeen vasta baanalle. Oikotietä onneen ei ole.” Onko se oikeasti noin? Kai mä voin tehdä jotakin pientä liikehdintää sitä ennen, mutta mitä. Tällä hetkellä voin kuvitella tekeväni ainoastaan ylävartalon lihasliikkeitä. Kenen puoleen mä käännyn ja kysyn apua? Fysioterapeutin? Lääkärin? Personal trainerin? Masennus, ahdistus, itku. En kestä!

Kommentit (17)

Katri: Mielenkiintoista! Mulle tuli pari päivää sitten kirjastosta viesti, että kirja on noudettavissa. Pitää käydä hakemassa ja lukea. 🙂

Käänny fysioterapeutin puoleen. Revähdysvamman paranemista voi jouduttaa vaikka ultraäänellä tai akupunktiolla. Lihaksi reiden ja lonkan seutu tarvitsee varmasti lihashuoltoa jo pelkästään ontumisesta johtuen. Sitten vammaa voisi myös teipata ja ja… Konsteja on monia.

t. Fysioterapeutti =)

KIITOS kommentista! Mä oon täällä niin syvällä murheen alhossa, että oikeasti liikutun tällaisista vinkeistä. Nyt täytyy vain löytää fyssari.

Kiitos Suvillekin vinkeistä ja tietopläjäytyksistä, joita lähettelit muuta kautta! 🙂

Olisiko nyt syytä ensin diagnosoida tarkemmin tuo sun vamma? Eli onko kyseessä jänteen vai lihaksen venähdys vai peräti repeämä? Hoitohan riippuu ihan siitä. Ultraäänellä voisi kai poissulkea sen ettei ole repeämää? Nopeimmin diagnoosin sais varmaan menemällä suoraan spesialistille yksityispuolella, eli esim. urheilulääkäri? Tuo terveyskeskuslääkärin diagnoosi kuulosti niin epämääräisesltä..

Toivotaan että on pelkkä venähdys, siitä toipuu takulla nopeammin! Tsempit!

Tällaista mulle tuli mieleen, mikään asiantuntija en kyllä ole.. 🙂

Juliet

Juliet: Ihan samaa mäkin olen miettinyt. Saamani hoito-ohjeet olivat vähintäänkin yhtä epämääräiset kuin diagnoosi. Ajattelin seurailla paranemista ainakin nyt viikon ajan ja sen jälkeen harkitsen uutta lääkärikäyntiä esimerkiksi yksityisellä. Toipuminen on toisaalta ollut tähän asti aika nopeaa, eli toivoa on, että kyseessä olisikin jokin pieni venähdys.

Eipä kestä, kiva jos niistä oli jotain apua!

Terveyskeskuksethan on tiettävästi arvauskeskuksia, että jos sitä kautta et varmempaa diagnoosia yms saa, käy yksityisellä jos vain suinkin mahdollista. Mä mielellään meen aina suoraan erityissairaanhoidon päivystykseen, koska tk:ssa asiat vaan junnaa ja lääkärit googlaa oireita (tosi juttu) 😀 Ei tuu kovin luottavainen olo!

Varovaisuus on varmasti valttia. Hei, eikös teillä oo työfyssaria? Työtterveys on kans toinen hyvä paikka missä käydä!

Olen samaa mieltä yhden ylläolevan kanssa, että KUNNON DIAGNOOSIA KEHIIN ennen mitään muuta!

Sympatiat kuitenkin sinnepäin, nimim. juuri 5kk pakkohuilaillut..

Joo ja mäkin suosittelen akupunktiota auttamaan paranemisessa. Ja vielä enemmän sitä born to run kirjaa, koska mulla on sellainen kutina että ns. Paljasjalkajuoksu voisi olla vastaus jatkossa kaikkiin sun (juoksu)ongelmiin…

Lepoa ja malttia!Sen nivusseudun voisi ultrata ja sitten fysioterapeutti antaa hyvät jatko-ohjeet.Millanen vakuutus sulla on?Siis jos menisit yksityiselle lääkäriasemalle tai urheilulääkärille?Minäkin suosittelen jatkossa barefooteja.Kotiuduin maanantaina patikoimasta Azoreilta ja kaikki metsässä,kukkuloilla ja asfaltilla meni Vivobarefooteilla,ei tarvinnut vaelluskenkiä.Kotonakin lenkkeilen niillä.Tämä kuulostaa nyt ehkä julmalta,mutta nyt sulla olisi myös aikaa neuloa jotain ihanaa…Lämpimiä ajatuksia sinulle ja perheellesi.

Hei vaan! Olen uusi lukijasi ja heti ajattelin kommentoida: Olen itse kärvistellyt liikuntakiellossa jo nelisen viikkoa, eikä se ole ollut helppoa, joten lähetän lämpimiä ajatuksia sinnepäin! Oma kohtaloni on ollut juoksijalle tyypillinen kalvojänteen tulehdus, joka eteni akilesjänteeseen ja heikensi pohjelihastani niin että se siihen tuli viikko sitten paha revähdys laskeutuessani portaita. Itse olen saanut kaikkiin yllämainittuihin vaivoihin apua kinesioteippauksesta, jonka kävin laitattamassa urheiluhierojallani. Teippaus auttaa lievittämään kipua ja paineen tunnetta sekä alentaa tulehdusta tukien muita kipeän alueen lihaksia/kudoksia. Teippaus lisää myös kudosten ja lihasten nesteenkiertoa ja vähentää turvotusta. Suosittelen! Lepoa ja kärsivällisyyttä!

Jatkossa ehdottomasti barefoot-juoksuja suosittelen minäkin (tosin se pitää aloittaa oikein ja varovasti ellei halua lisää vammoja). Itselläkin männävuosina näitä jalkavaivoja on ollut, ensin parasta on suunnata kunnollisen urheilulääkärin vastaanotolle, säästää aikaa ja antaa mielenrauhan ja toipuminen pääsee nopsemmin vauhtiin :). Kivempi puhua asiantuntijan kanssa, joka myös ymmärtää, että hinku parantua on kova eikä tietämättömyyttään osaa muuta suositella kuin totaalia liikkumiskieltoa vuodeksi :D.

Mulla on jalkavaivoihin (kun akuutti vamma on väistynyt) suunnattomasti auttanut myös kiropraktikkokäynnit, joissa lantion asento on korjattu ja siten myös juoksuasento muuttunut oikeaksi! Suosittelen kaikille vaivaisille, tämän jos olisin tiennyt jo silloin vuosia sitten kun omien polviongelmien kanssa painin kerta toisensa jälkeen, niin paljolta olisin säästynyt.

Hätä ei ole tämän näköinen, kyllä sä vielä urheilet, ehkä vielä entistä ehompana :).

Hei, sullahan varmaan on tapaturmavakuutus? Kannattaa varmaan tarkastaa meniskö tämä sen piikkiin, pääsisit sinne yksityiselle. Ja sieltä sitä diagnoosia kehiin.

Toivon niin kovasti, että tulet pian kuntoon ja pääset kunnolla liikkeelle. Olen itse tässä katsellut kotosalla urheiluhullua miestä, joka on urheiluvammaa seuranneen törkyhuonon tuurin vuoksi levännyt kesäkuusta :/. Ei ole kaunista katsottavaa kun kunnon hikeen tottunut saa käydä vähän kävelemässä :(. Toivon kovasti, että pääset helpommalla :).

Niin, taidan eka kertaa jättää kommenttia. Käynyt olen ja muualta olet tuttu :).

Suvi: Meidän työterveyshuolto on aika suppea. Siihen ei kuulu erikoissairaanhoito ja tutkimuksista ainoastaan labrat. Eli periaatteessa rinnastettavissa terveyskeskukseen, mutta työterveyslääkärillä on enemmän aikaa paneutua ja määrää tarvittaessa (herkemmin) lähetteen jatkotutkimuksiin julkiselle. Eli toimii ihan näppärästi.

Daniela: Joo, kyllä mä sen diagnoosin haen, jos tämä ei ala hellittää. 5 kk!? Huh huh.

Katri: Mä laitoin jo kirjastoon varauksen tuosta kirjasta, eli kohta olen tällä saralla viisaampi. Miten paljasjalkajuoksu sujuu talvella? Ei mitenkään?

Sari: Malttia mä nimenomaan tarvitsisin! Oon ihan uskomattoman kärsimätön. Mulla on tapaturmavakuutus, jonka piiriin tämä vaiva ei mene, koska mulle ei sattunut tapaturmaa. Nivunen revähti juostessa. Ei ohjeesi kuulosta yhtään julmalta, vaan järkevältä ja ihanan lämpimältä kehoitukselta. Juuri noin mä yritän ajatella. <3

Liisa: Kohtalontoverini! Kaikenlaisia urheiluvammoja on olemassa. Tekisi mieli opiskella lisää aiheesta ja ottaa opiksi, että osaisi jatkossa välttää vammat. Kiitos tsempeistä!

Katariinanen: Mä oon ollut kiinnostunut tuosta barefoot-juoksemisesta jo aiemmin, mutta nyt aion tosissani tutustua aiheeseen. Urheilulääkärin pakeille menemistä oon kans suunnitellut ja varaan ajan, jos näyttää, että työterveyslääkäri ei osaa auttaa tarpeeksi.

Riitta: On mulla tapaturmavakuutus, mutta tämä ei mene sen piikkiin. Mulle ei sattunut tapaturmaa, vaan vaiva tuli juostessa. Kerro tsemppejä miehellesi! Hmm. Ja kukas sä nyt olet. Ei leikkaa. 🙂

Kuule Ele,jos nyt jo välttämättä kiinnostaa miten paljasjalkajuoksu sujuu talvella,niin vastaus on Vivobarefootin Aqua.Eli tossu on nahkaa ja vähän väljempi lesti eli sukka mahtuu.Kesäkäytössä saman puljun Evo,jota on testanneet maratoonarit ja ultrat.Tossukoihin voi tutustua netissä Idun`s Apple(kotimainen firma)tai Hesassa myy Nudge.Mutta toistaiseksi siis diagnoosi ja lepo!

Oi, mullakin on vivobarefootit. Todella suosittelen, kyllä lähtee rasitusvammat sun muut kolotukset kun vaan malttaa ensin totutella uusiin kenkiin ja juoksutyyliin huolella. Noilla on mallit ihan tavallisen kengän näköisiä ei niitä hirveitä varvaskenkiä. Kevytkengiksi noita kai sanotaan, superlonia on sitten tavislenkkarit:D

Tsemppiä ja malttia toipumiseen!

Sari: Hehee, joo kyllä mua kiinnostaa tuo talvijuoksu nyt jo. Olisi niin mahtavaa, jos pystyisin jatkossa juosta ilman kipuja ja vaivoja! Jalka alkaa olla nyt jo paaaaljon parempi. Ihanaa!

Anonyymi: Tosi kiva kuulla, että paljasjalkalenkkarit auttaa rasitusvammoihin. Onko mitään tilastoa/tuntumaa siihen, että onko henkilöitä, joille paljasjalkakengät eivät auta? Kiitos tsempeistä!

Toi born to run kirja perustelee erittäin perusteellisesti miten ihmiskeho on suunniteltu juoksemaan ja nimenomaan paljasjalkatekniikalla eli päkiä edellä. Kanta-astuntajuoksun kehitti niken perustanut juoksuvalmentaja, joka laski että jos astuu kantapää edellä, juoksee vähän nopeammin. Ikävä kyllä samalla pääsee myös nopeammin lääkärin vastaanotolle, koska kanta-astuminen kengän pehmusteen päälle saa jalan jännittymään niin, että tulos on sama kuin hyppäisit korkealta asfalttiin kantapää edellä.

Toi jalan jännittyminen on suojareaktio, jonka huomaat jos esim astuu paljain jaloin jonkin pehmeän kuten lapsen lelun, marsun tms. päälle.

Katri: Mielenkiintoista! Mulle tuli pari päivää sitten kirjastosta viesti, että kirja on noudettavissa. Pitää käydä hakemassa ja lukea. 🙂

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *