Ruoka

Keliaakikon herkkupuuro

28.11.2016 Teksti: Elina Hovinen

Meidän viisihenkisessä perheessä jokaisella on omat aamupala- ja välipalamieltymyksensä. Minä olen koko aikuisikäni syönyt aamuisin leipää ja juonut sen päälle kahvin. Miehen pakotin seurustelumme alussa syömään aamupalaa, johon hän taipui pariksi vuodeksi, mutta siirtyi takaisin taas omiin pirtelö & pähkinätottumuksiinsa. Lapset syövät omien mieltymystensä mukaan. Rakastan etäpäiviä, jolloin voin syödä useamman aamupalan.

Mies tekee mulle joka aamu aamupalan valmiiksi ❤️

Esikoiseni oli ennen keliakiadiagnoosia puurohullu. Hän saattoi syödä päivässä parhaimmillaan neljä annosta puuroa lämpimien ruokien lisäksi. Keliakiadiagnoosin jälkeen uusien leipä- ja puurolemppareiden löytäminen on ollut vaikeaa. Gluteenittomat leivät on lähes aina joko maissihöttöä tai muuten jauhoista ja murustava pahvia. Puuroja on onneksi suhteellisen helppo löytää, koska puhdas kaura kuitenkin sopii. Muutama viikko sitten tein testin ja valmistin tuorepuuroa ison satsin jääkaappiin ja ilmoitin, että tuossa on sulle tuollaista kylmää puuroa, maista. Reilun kokoinen satsi hävisi kaapista parissa päivässä. Tyttö koristeli oman annoksensa kaakaonibseillä ja jäisillämarjoilla. ❤️

Kuvassa tuorepuuroon tarvittavat ainekset. Marjat voi vaihtaa mielensä mukaiseksi.

Kahden nuoremman lapsen aamupaloihin on helpompi keksiä mielekästä vaihtelua, sillä heillä ei ole keliakiaa tai muita vaikeita allergioita. Kotiimme saapunut Nutly-lähetys sai lapsissa riemunkiljahduksia aikaiseksi, erityisesti cashew- ja parapähkinöiden kohdalla. 🙂 Pähkinöillä saa kivasti täydennettyä muuten kevyttä aamupalaa. Keskimmäisellä tytöllä ei meinaa aamuisin olla ruokahalua, mutta muutama pähkinä ja hedelmä on jo ihan hyvä aamupala, tai paljon parempi kuin ei aamupalaa ollenkaan.

MARJATUOREPUURO Heidin reseptillä

5 dl vettä
2 dl cashew-pähkinöitä
3 dl marjoja (kirpsakammat marjat toimii mielestäni parhaiten, tytön lemppari on mustikkainen puuro)
2-3 taatelia
1 banaani
1,5 dl puhdasta kauraa
1,5 chiansiemeniä

Sekoita ensin vesi ja pähkinät, lisää joukkoon marjat, taatelit ja banaani. Lopuksi sekoita kaurahiutaleet ja chiansiemenet. Laita jääkaappiin tekeytymään. Nauti noin puolen tunnin – tunnin päästä tai vasta seuraavana aamuna.

Erään etätyöpäivän toinen aamiainen. Tuorepuuroa, päällä jäisiä marjoja, kaakaonibsejä ja mulperin marjoja. NAM!

Tuorepuurot ovat tosi käteviä, koska ne voi tehdä jo edellisenä iltana valmiiksi, niin ei tarvitse aamulla vaivautua ja herättää kaikkia blenderin pörinöillä. Kerralla voi myös tehdä niin ison satsin, että sitä voi syödä useampana päivänä peräkkäin. Tuorepuuro on myös vatsalle lempeä ja sen voi kiskaista naamariin vaikkapa lähellä lenkille lähtöä eikä lenkillä tule mitään epämiellyttäviä yllätyksiä.

*Pähkinät, chiansiemenet, taatelit ja mulperin marjat saatu Nutlylta. Marjat saatu Polarica Wildfoods