Musiikki

Klassisen musiikin helmet

4.11.2017 Teksti: Elina Hovinen

Olen kuunnellut lapsesta pitäen klassista musiikkia. Musiikki oli meidän perheessä isossa roolissa ja nimenomaan klassinen musiikki. Lähes kaikki perheessämme harrasti jollakin tasolla musiikkia ja harrastaa edelleen. Meidän kotona järjestetiin erilaisia musisointi-iltoja niin vanhempien kuin meidän lasten toimesta. Soitto ja laulu raikasi usein yömyöhään saakka. Joku naapuri kertoikin, että oli joskus iltalenkillä talomme ohi kulkiessaan jäänyt tielle soittohuoneemme kohdalle kuuntelemaan ihastuneena.

Muistan yläasteikäisenä, kun muut kuuntelivat walkmaneistaan jotakin sen hetken listapoppia, mutta mun kuulokkeissa soi Mozartin huilukonsertot. Soitin itse tuohon aikaan huilua. Myöhemmin vaihdoin huilun fagottiin, mutta sen soittimen kanssa yhteiselo loppui nopeasti, koska en jaksanut pienin kätösin kantaa raskasta soitinta ympäri Oulua. Lisäksi jäin aina soitonopettajalle kiinni harjoittelemattomuudesta, se kävi ilmi, kun poskilihakseni väsyivät soittotunnilla. 😀 En ollut kovin motivoitunut harjoittelemaan.

Klassinen musiikki on edelleenkin elämässäni mukana, vaikka opin myöhemmin kuuntelemaan muutakin musiikkia. Kuuntelen klassista aina kun haluan rauhoittua. Klassinen musiikki herättää minussa ehdottomasti voimakkaimpia tunteita. Meidän suvun juhlissa lauletaan ja soitetaan aina. Joka kerta saadaan ainakin kolmeääninen kuoro kasaan ja keräännytään pianon ääreen laulamaan. Eikä joulu ei ole joulu ilman Bachin jouluoratoriota.

Olen viime aikoina kuunnellut paljon klassista. Olen halunnut rauhoittua ja minimoida kaikki ulkoiset ärsykkeet. Olen laittanut lyhyitä musiikkipätkiä instastoriesiin ja sen vuoksi minulta on kyselty kappaleiden nimiä ja musiikkisuosituksia. Laitankin tänne nyt muutaman lempparin ja loppuun vielä oman Spotify-soittolistan, josta voi kuunnella lisää mielestäni hyviä biisejä.

Lapsuusmuistelokappaleet

Tämä on se teos, jota kuuntelin korvalappustereoista.

Tästä tulee taas aina mieleen isä. Isä soitti paljon Beethovenia ja Chopinia ja Bachia, näitä soitti myös isosiskoni.

Tätä pyysin, että isä olisi soittanut useammin. Tässä kappaleessa on ihanan monenlaista tunnetta ja sopivasti räyhäkkyyttä.

Bachin jouluoratorio kuuluu jouluun. Jouluoratorion rakkain biisi on alttoaaria. Edelleenkin välillä haaveilen siitä, että jonakin kauniina päivänä laulaisin tuon.

Ajalta, jolloin omat lapset olivat pieniä

Näitä lauloin tytöille ja äitini minulle silloin kun olin pieni.

Lasten ollessa pieniä meillä soi aina klassinen musiikki.

Lasten synnytyksissä kuunneltua

Ikisuosikit

Nyt on varmaankin parempi lopettaa. Näitä ihania kappaleita kyllä riittää ihan loputtoman paljon. Olipa ihanaa kuunnella näitä (ja itkeä). Toivottavasti näistä on teillekin iloa.

Mun klassisen musiikin soittolista löytyy täältä.

Kommentit (4)

Nykymusiikki saa muakaan harvoin liikuttumaan tai edes kananlihalle. Konsertit on eri asia, mutta levytetty musiikki harvoin koskettaa.

Klassisessa musiikissa on jotain taikaa. <3

Ihana kun teit tämmösen postauksen! Klassinen musiikki <3

Kiva kuulla, että postauksesta oli iloa! Ajattelin tehdä tälle vielä jatko-osan. 🙂

Ihanaa, että jollekkin muulle tulee samalaiset vibat klassisesta musiikista! Monesti kuuntelen klassista musiikkia, kun haluan jotain syvällisemää merkitystä musiikista. Vaikka ns kevyemmässä nykymusiikissa on sanat tukemassa musiikkia, se ei onnistu silti koskettamaan yhtä syvällisesti kuin klassinen musiikki. Itse olen löytänyt klassisen musiikin näin aikuisiällä, ihana kuulla, että teillä on jo kotona kuunneltu/harrastettu sitä!

Nykymusiikki saa muakaan harvoin liikuttumaan tai edes kananlihalle. Konsertit on eri asia, mutta levytetty musiikki harvoin koskettaa.

Klassisessa musiikissa on jotain taikaa. <3

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *