Ruokavalio

Lääke syksyyn: raakasuklaa

20.8.2014 Teksti: Elina Hovinen

Kävin viime lauantaina GreenStreetin järjestämässä raakasuklaaworkshopissa. Workshopin veti naapuribloggaaja Aino.

Olen moneen kertaan blogissani kertonut, etten ole mikään keittiöihme. Pidän sitäkin enemmän hyvästä ruoasta ja hyvistä mauista. Mä en tiedä mitä pitäisi tapahtua, että mä innostuisin ruoanlaitosta tai leipomisesta. Lähdin siis hyvin jännittynein mielin raakasuklaakurssille. Vaikka eihän se mitään leipomista tai ruoanlaittoa ole, mutta läheltä liippaa. Keittiövälineitä ja kaikkea. Hui. 😀

Raakasuklaasta mulla on kokemusta sen verran, että kaapista löytyy vuodelta x raakasuklaan valmistamiseen tarvittava pakkaus Cocovilta ja olen maistanut Sarin tekemää raakasuklaata muutamia kertoja. Olen syönyt ilolla Sarin valmistamat raakasuklaapalat ja olen ollut vakuuttunut, että pidän siitä, mutta siinäpä se. Sari on kyllä mulle useampaan kertaan vakuutellut, että valmistaminen on tosi helppoa. En ole uskonut, koska Sarille on helppoa jonkun jäätävän hienon leivoksen tekeminen. Minulle se olisi hermojen menetyksen kautta ylivoimainen ponnistelu.

Kurssi alkoi perehtymällä raaka-aineisiin ja suklaareseptin perusrunkoon. Meinasi mennä yli hilseen tocot, macat ja lucumat, mutta en antanut niiden häiritä, vaan aloin raastamaan kaakaovoita nopeammin sulavaan muotoon. Kurssitilassa oli huumaava suklaan tuoksu, joka ilmeisesti lähti kaakaovoista, mutta harmikseni se ei pelkältään maistunut ihan niin hyvälle kuin tuoksui. Sitten lähdettiin sekoittelemaan loput raaka-aineet sulaneen kaakaovoin sekaan. Massaa piti tietysti maistella ja lisäillä maun mukaan raaka-aineita. Itse sain oman massani aika nopeasti minua tyydyttävän makuiseksi ja valutin suklaan muottiin, heitin päälle vielä mulperinmarjoja, inkamarjoja ja kaakaonibsejä. Sitten muotit pakasteeseen jäätymään.

Suklaan jähmettymiseen meni pakkasessa noin 15-20 min ja suklaan tekeminen oli yllätyksekseni aivan älyttömän helppoa. Suklaan tekemisessä ehkä kiehtovinta on se, että voit tehdä suklaasta juuri mieleisesi makuista ja sekaan voi heittää marjoja, pähkinöitä, kookosta – ihan mitä vain.

Aino kertoi meille raakasuklaan terveysvaikutuksista ja voi kuulkaas, mä hurahdin. Raakasuklaasta löytyy vaikka ja mitä terveyttä edistäviä ainesosia, kuten antioksidantteja (jopa 10 % painosta), dopamiinia, magnesiumia, sinkkiä, serotoniinia… Pitkä lista kaikkia hyviä ainesosia. Olen ihan vakuuttunut, että tämä suklaa on se, joka sydänsuruihin ja muuhun alakuloon auttaa. Aion pelastaa syksyni aloittamalla säännöllisen raakasuklaansyönnin. Miksi en ole tajunnut tätä aiemmin? Tässä pikkusormen menettämisessä voi olla se vaara, että hurahdan kohta muihinkin superruokiin. Oh no. En olisi sitä päivää uskonut näkeväni, mutta katsotaan nyt. Jos vaikka aloittaisin hommaamalla raakasuklaan valmistukseen tarvittavat aineet, ei niitä, jotka on vanhentuneet viime vuonna.

*Yhteistyössä GreenStreetin kanssa

Lue myös

Suosittelemme