Urheiluvälineet

Lenkkarit vaihtuivat painonnostokenkiin

4.11.2015 Teksti: Elina Hovinen

*Yhteistyössä AktivInstinct

Juoksukausi päättyi Helsinki City Trail -kisaan. Juoksukauden loppumisen jälkeen voi miettiä treenikuviot vähän vapaammin uusiksi. Enää ei tarvitse säästellä jalkoja kisoja tai treenilenkkejä varten. Yleensä aina juoksukauden päätyttyä olen palannut intoa puhkuen salille, niin nytkin. Vaikka rakastan juoksua eniten kaikista urheilulajeista, on silti ihanaa kun voi tehdä ihan mitä mieli tekee, eikä tarvitse miettiä mitään muuta. Juoksu ei tietenkään jää pois treenisuunnitelmista, mutta tuskin talvella tulee tehtyä mitään kovin pitkiä lenkkejä. Aerobista kuntoa ylläpidän aina vaan työmatkapyöräilyllä ja lisäksi tietysti myös juoksemalla.


Kuvassa testiin saamani adidas Powerlift -painonnostokengät

Kuntosaliharjoitteluni on muuttunut tässä vuosien varrella. Aloitin kuntopiirityyppisellä kuntosaliharjoittelulla joskus vuonna 2005. Tätä jaksoin muutaman vuoden, jonka jälkeen siirryin tekemään bodaustyyppistä kolmi- tai nelijakoista ohjelmaa vaihdellen voima- ja kestävyysjaksoihin. Viime aikoina olen innostunut enemmän painonnosto ja voimanostoliikkeistä. Olen ihastunut noihin haastaviin kokonaisvaltaisiin liikkeisiin. Enää ei mielenkiinto riitä tekemään mitään haukkaa, ojentajaa tai olkapäitä hinkkaavia liikkeitä. Enkä enää rinnalleveto- ja tempausharjoitusten jälkeen jaksaisikaan. Mua ei enää myöskään kiinnosta lihaserottuvuus, vaan nyt mua kiehtoo liikkeet, joiden oppiminen on vasta alkutekijöissä. Rinnallevetoa olen opetellut itsekseni ja välillä omia liikkeitä videoiden. Videoista muuten näkee itsekin selvästi puutteet, vaikkei sitä tehdessä tajuaisikaan tekevänsä jotakin väärin. Nyt olen sitten Ramin ja hänen isänsä avulla oppinut tekniikkaa paremmaksi rinnallevedoissa, kyykyissä ja muutamassa muussa liikkeessä. Melkein lajissa kuin lajissa ne pienet nyanssit ratkaisee, jotka tiedostamalla oivaltaa miten asiat pitää tehdä, niin tässäkin. Opin viime viikolla hiihtotreeneissä, että katseen suunnalla ja pään asennolla on väliä, sama pätee painonnostoon.

Koska siirryin painonnoston pariin, niin pitihän mun saada painonnostokengät. Sain kuvissa näkyvät painonnostokengät viime viikolla ActivInstinct-verkkokaupasta testiin. Olen nyt ehtinyt vasta pari treeniä tehdä painonnostokengillä ja huomaan kyllä heti, miten asento vakautuu kunnollisilla kengillä ja kyykyyn saa paremmin tuntumaa. Ei ole enää paluuta lenkkareissa treenaamiseen, ainakaan painonnostotreenien osalta.

Olen aika innoissani nyt tästä painonnostosta, nimittäin tällä hetkellä nostamani kilomäärät ovat aika huvittavan pieniä, mutta tiedän, että säännöllisellä ja määrätietoisella harjoittelulla niitä saa nopeastikin kasvatettua. Mitään kilomääriin liittyviä tavoitteita mulla ei tällä hetkellä ole. Haastavimpana koen tempauksen opettelun, samoin rinnallevedon tekniikassa on vielä paljon hiottavaa. Tällä hetkellä rinnallevetotekniikkani on vielä sen verran puutteellista, että kiskon tangon rinnalle oikeastaan vain käsivoimin. Tempausta olen tehnyt vasta ihan muutamia kertoja. Kyykky sentään sujuu – sekä etukyykky että takakyykky. Mitenköhän muuten painonnosto ja hiihto sopii yhteen? 😀 En mieti sitä vielä, koska eihän mulla vielä ole suksia eikä ulkona ole edes lunta! Eihän juoksu ja painonnosto sovi yhtään sen paremmin yhteen, mutta siitä huolimatta nostelin painoja viime talven läpi.

Mitkä on sun talven treenisuunnitelmat? Treenaatko säkin eri tavalla kesällä ja talvella? Miten?

Kommentit (5)

Joo, mennään joskus yhdessä juoksemaan tai nostelemaan punnuksia! 🙂 Tai molempia, mä tykkään treeneistä joissa yhdistyy molemmat!

Mä uskon vakaasti siihen että painonnoston ja juoksun (tai hiihdon) voi sovittaa hyvin yhteen, kunhan treenaa fiksusti ja se tärkein laji edellä. Painonnosto on ihan parasta ja oikeastaan myöskin kamalinta maailmassa koska se on niin vaikeaa, mä oon nyt kolme vuotta yrittänyt opetella tempaamaan eikä se vieläkään suju hienosti 😀

Kestävyys- ja voimaharjoittelun yhdistämisestä muuten ilmestyy kohtapuoliin suomeksi kirja CrossFit Endurancen perustajalta 😉 http://www.nemokustannus.fi/kirjat/sarkymaton-juoksija/

Joo, mäkin oikeasti uskon siihen. Mulla on vaan itsellä tapana vähän innostua liikaa punnusten nostelusta eikä se sitten ole sitä järkevää treenaamista juoksun kannalta. Onneksi tässä ei tarvitse olla mikään oikea juoksija, vaan voin tehdä asioita, jotka tuntuu kivalta. 🙂

Olis muuten hauska treenata joskus yhdessä. 🙂

Kiitos kirjavinkistä! 🙂

Joo, mennään joskus yhdessä juoksemaan tai nostelemaan punnuksia! 🙂 Tai molempia, mä tykkään treeneistä joissa yhdistyy molemmat!

Moi! Painonnosto on kyllä ihan huippua, niin vaikeaa mutta niin koukuttavaa, koko ajan oppii jotain uutta, ja kun luulet osaavasi, saakin huomata että paljon on vielä tehtävää. Rinnalleveto on kans lähes yhtä vaikeaa, mutta siinä saa apuja just jos käsissä on hyvin jerkkua, on nimittäin tuttua toi käsilläveto . Itse olen nyt puoli vuotta taistellut tempauksen kanssa, ja pikkuhiljaa aletaan olemaan siinä pisteessä että painoja voisi alkaa pikkuisen lisäileen. Itselle juoksu on kans ollu se rakkain laji, ja kuvittelin ettei mikään laji koskaan voi korvata sitä, kunnes reilu puoli vuotta sitten kokeilin crossfitiä. Se oli sitten menoa. Tunsin jopa huonoa omaa tuntoa kun jätin viime kesän puolimaratonit väliin, kun en malttanut jättää crosfitiä vähemmälle ja keskittyä juoksutreeneihin. Ja olisinhan mä puolikkaan juossut,,mutta en halunnu lähtee juokseen kun tiesin että ennätykstä ei olisi todellakaan rikottu, mulla se olis tarkoittanut 1:40 alitusta, ja mikään tuon yli mennyt aika ei olisi kelvannut. Mietin että tulenko enää koskaa juokseen mitään pidempiä matkoja, kun en maltakaan enää juosta. Outoja ajatuksia. Tällä hetkellä crosfitiä treenaa 4xvko, lisäksi tuohon 1-2 kevyttä juoksulenkkiä, ja yritän myös käydä viikottain yhdellä tekniikkatunnilla, jossa mm. tänään on tempausta. Mutta juoksukunto kyllä kulkee mukana hyvin, crossfitissä kun tuota aerobista tulee myös esim . soutamalla. Eli summa summarum, painonnostoharrastus ei sulje pois juoksua, jos harjoittelu on hyvin suunniteltua, eikä tarkoituksena ole kasvattaa itsestään kaappia, kuten varmaan sullakaan ei ole tarkoituksena. Kokeile ihmeessä crossfitiä, mulla ainakin onnistunut hyvin juoksukunnon ylläpito tällä tavalla, ensi keväänä ajattelin taas alkaa juoksemaan, jos vaan maltan, silloin nuo crosfitin rankat metconit jää kyllä pois.

Mutta hei noista kengistä; osaatko sanoo miten noissa adidaksen kengissä on tuo kokopolitiikka, esim, ovatko pientä vai iso kokoa, jos vertaa normaaleihin kenkiin tai vaikka asicsen lenkkareihin? Itse oon pitkään noita addun painonnostokenkiä miettiny, ja tuollahan näyttäs olevan hyvin valikoimaa ja varsin edulliset hinnat. Noita on vaa vaikee käydä missään sovitteleen, kun ei kuulu normi urheilukauppojen valikoimiin.

Kiitos pitkästä kommentista! 🙂 Kiva kuulla muiden ajatuksia treenaamisesta ja lajien vaihtamisesta. 🙂

Tuo Powerlift on mielestäni aika pientä kokoa. Kävelykengissä mulla on aina 38 ja nostokengät otin koossa 39 1/3 ja se on mulle just sopiva. Yhtään pienempi ei olisi saanut olla. Itse teen aina netistä kenkiä tilatessa niin, että etsin tuotemerkin kokotaulukon ja katson siitä senttikoon. Mittaan jalkapohjan ja sen jälkeen valitsen itselleni sopivan koon. Näin ei ole mennyt pieleen.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *