Juoksu

Maailman yksinkertaisin porrastreeni

21.6.2018 Teksti: Elina Hovinen

Kävin aiemmin tällä viikolla tekemässä juoksu- ja porratreenin yhdistelmän. Jalan tervehtymisen jälkeen olen juossut aivan satunnaisia kertoja ja edelleen etenen treenien suhteen varovaisen tunnustellen.

En uskalla vielä tehdä mitään kovatehoisia juoksutreenejä, joten päätin juosta kotimme lähellä oleville kuntoportaille ja tehdä siellä porrastreenin ja sitten vielä loppuverkkana muutama kilometri juoksua.

Minulta pyydettiin, että jakaisin tuon tekemäni treenin. Treenini oli maailman yksinkertaisin, mutta jaan sen silti nyt, jos joku haluaa tehdä saman perässä. Treeni oli kuitenkin varsin tehokas. Yksinkertainen on monesti kaunista. Hyvä kunto ja voima ei vaadi kikkailua, vaikka sellaista somessa halutaan meille tarjota. Perusjutut kunniaan.

Porrastreenini

Alkuverkka 2,5 kilometriä reippaahkoa juoksua. Ennen portaissa kipittelyä venyttelin ja tein liikkuvuutta. Lonkankoukistajien venytykset, sivukyykyllä nivuset auki, lonkkien avausta, etureisien, takareisien ja pohkeiden venytykset. Tämän jälkeen lähdin varsinaiseen treeniin. Westendin kuntoportailla rappusia on 100 kappaletta.

Ensimmäisessä setissä juoksin portaat ylös kymmenen kertaa. Joka toisella kierroksella juoksin jokaisen askelman ja joka toisella kierroksella loikin joka toisen askelman. Palautuksena kävelin rauhallisesti raput alas.

Tämän jälkeen palauttelin pari minuuttia käveleskellen. Palautellessa ei koskaan kannattaisi olla ihan paikoillaan, vaan liikuskella vähän.

Palauttelun jälkeen kiipesin portaat vielä kymmenen kertaa ylös, mutta tällä kertaa reippaasti kävellen joka toisen askelman ja ponnistaen kunnolla takareiden ja pakaran voimalla.

Lopuksi juoksin vielä 3,5 kilometriä.

Tässä treenissä mulla oli jalassa uudet New Balancen Fuel Cell Impulset*, jotka on valmistettu kahta eri teknologiaa hyödyntäen. Lainaan Lauran blogista kuvauksen kengästä.

  • Nopean, kevyen ja ketterän kenkäparin pohjassa yhdistyy kaksi eri teknologiaa: päkiän Fuel Cell varmistaa askeleen kimmoisuuden ja kantapään RevLite vaimennuksen
  • Kudottu päällinen hengittää hyvin, lisää kengän keveyttä sekä on sukkamaisen istuva nilkkaan asti
  • Nauhoituksella saa parannettua istuvuutta entisestään
  • Juostessa askel rullasi päkiävoittoisesti ja kengät toimivat niin hiekalla kuin asvaltillakin mäkeä juostessa
  • Napakka alustatuntuma
  • Neutraalisti askeltavalle
  • 6 mm drop

Kenkä näyttää nopealta ja onkin parhaimmillaan vauhdikkailla lenkeillä. Matalasta dropista huolimatta kenkä tuntui vaimentavan yllättävän hyvin. Tämä kenkä ohjaa juoksemaan päkiällä.

Tee sama treeni juhannuksen kunniaksi? Pidemmissä portaissa vähennä kierroksia. Portaissa voi tehdä vaikka mitä, mutta ruuhkaisissa portaissa ei viitsi ruveta kummemmin kikkailemaan ja näinkin yksinkertaisella treenillä saa kyllä itsensä väsyksiin. Mulla tärräsi jalat illalla pitkään treenin jälkeen.

*Kengät saatu