Suhteet

Mitä on rakkaus?

16.2.2018 Teksti: Elina Hovinen

Törmäsin Facebookissa tähän ihanaan gallup-kyselyyn ja ajattelin kirjoittaa ajatuksiani rakkaudesta. Ystävänpäivänä tuli pohdittua ystävyyttä. Aloitin postauksen kirjoittamisen aiheesta, mutta huomasin, että lopputulos oli lähestulkoon sama kuin vuosi sitten. Nyt pohditaan rakkautta. Mitä on rakkaus?

Hyvä itsetuntemus auttaa ihmissuhteissa

Jokainen kokee rakkauden eri tavalla. Jokainen osoittaa rakkauttaan eri tavoin. Moniin käyttäytymismalleihin opit saadaan kotoa. Joissakin perheissä halaaminen ja lähellä olo on luonnollista, kun taas toisissa perheissä koskettaminen tuntuu vieraalta. Myös keskustelukulttuuri vaihtelee. Jotkut jakavat hyvinkin avoimesti kaikenlaiset huolet, murheet ja ajatukset oman perheen kanssa. Toisille nämä asiat ovat yksityisiä eikä niistä puhuta juuri kenenkään kanssa. Onneksi keskustelun merkitys on viime aikoina ymmärretty paremmin eikä esimerkiksi terapiassa käymistä pidetä enää nolona asiana.

Ihmiset ovat ihmeellisiä ja omaan itseensä tutustuminen on kovin kiinnostavaa. Miksi minä toimin kuten toimin? Miksi ajattelen asioista tällä tavoin? Miksi tarvitsen palautetta ja hyväksyntää? Miksi joku toinen ei tarvitse? Mistä itseluottamus tulee? Miksi epäilen jatkuvasti itseäni ja kykyjäni, jos jonkun toisen ei ole koskaan elämässään tarvinnut epäillä tai kyseenalaistaa itseään? Mistä olen omaksunut tällaiset ajattelutavat? Miksi itsensä hyväksyminen on niin vaikeaa?

Minä tunnen asiat voimakkaasti. Innostun, iloitsen, raivostun, rakastan, murehdin, suren. Impulsiivinen tapani olla olemassa on joskus ihmisille liikaa. Pitkään pidin itseäni häkissä ja koitin kaikin voimin pienentää itseäni, kunnes päästin itseni viimein vapaaksi. En voi muuttaa itseäni enkä enää edes halua.

Miten itsetuntemus ja käsitys itsestä liittyy rakkauteen? Oleellisesti. Ihmissuhteissa on huomattavasti helpompi olla ja erilaisista ristiriitatilanteista on helpompi selvitä, jos osaat tunnistaa itsellesi ne kipeät paikat, jotka aiheuttaa sinulle ikäviä tuntemuksia: ehkä kateutta tai katkeruutta, epävarmuutta tai tarvetta tulla huomioiduksi ja nähdyksi.

Rakkauden osoittaminen

Oletko koskaan miettinyt, miten sinä osoitat rakkautta ja miksi osoitat juuri sillä tavoin? Mikä on sinulle se suurin rakkaudenosoitus toiselta ihmiseltä? Oletko ajatellut, että toiselle se ei välttämättä tarkoita samaa? Ei ole yhtä oikeaa tapaa osoittaa rakkautta, vaikka itse tietenkin haluaisi, että rakkautta osoitettaisiin minulle juuri sillä rakkauden kielellä, jota itse parhaiten ymmärrän.

Toinen tunnustaa rakkauttaan sanomalla sen, olemalla kiinnostunut toisen asioista ja antamalla toiselle huomiota ja kosketusta. Nämä ovat hänen maailmassaan niitä sykähdyttävimpiä tapoja osoittaa rakkautta. Toinen puolestaan rakastaa teoin. Hän huolehtii asioista toisen puolesta, helpottaa elämää erilaisilla huomaavaisilla teoilla, auttaa arkisissa asioissa ja tekee pieniä arjen yllätyksiä. Tällaisen ihmisen maailmassa suurinta rakastamista on konkreettiset arjen teot toisen hyväksi, sanat saattavat tuntua vain merkityksettömältä sanahelinältä.

Kahden erilaisen maailman kohdatessa ristiriitoja saattaa syntyä, koska toinen saattaa kokea, ettei ole rakastettu, jos rakkauden ilmaisutavat ovat erilaiset. On tärkeää puhua siitä, minkälaista huomiointia haluaa ja tarvitsee, ja minkälaisina toisen teot ja sanat kokee. Avoin, kunnioittava ja ymmärtävä keskustelu auttaa ymmärtämään toista.

Mitä on rakkaus?

Minä tunnen olevani rakastettu. Minulle se tarkoittaa ensisijaisesti sitä, että saan olla sellainen kuin olen. Parisuhteessa saan olla oma itseni ja minulla on muutama ystävä, jotka hyväksyvät minut tällaisena ja joille minä uskallan olla minä. He kannustavat ja rohkaisevat, lohduttavat, joskus nuhtelevat ja potkivat perseelle. Minua kunnioitetaan ja kuunnellaan, mutta minulle myös uskalletaan esittää eriäviä mielipiteitä ja näkökulmia, joita en ehkä itse osaisi ottaa huomioon. Saan toteuttaa itseäni ja unelmoida, eikä unelmiani ammuta alas eikä lannisteta. Parisuhteessa minulla on oma tila ja vapaus toteuttaa itseäni ja tehdä mitä haluan. Saan olla itsenäinen, mutta samaan aikaan saan olla myös herkkä ja haavoittuvainen. Saan tarvita toista ja tukeutua toiseen.

Rakkaus on ihana asia, mutta samaan pelottaa olla täysin avoin ja auki. Onhan se aika hullua uskaltaa antaa toiselle itsestään kaiken ja olla haavoittuvainen.

Rakkautta viikonloppuihinne! ❤️

Lue myös

Suosittelemme