Juoksu

Mitä urheiluravinteita käytän

13.4.2015 Teksti: Elina Hovinen

*Yhteistyössä Maxim

En käytä juurikaan urheiluravinteita, koska tykkään syömisestä sen verran paljon, että otan ne tarvittavat kalorit mieluummin tavallisesta ruoasta kuin purkista, mutta muutamia juttuja käytän. Pitkälle lenkille valmistaudun juomalla urheilujuomaa. Joskus kiireessä napsin energiapatukoita ennen treeniä, että jaksan treenata ja treenin jälkeen pyrin pääsemään mahdollisimman pikaisesti lihapatojen ääreen, mutta äärimmäisessä hädässä turvaudun proteiinijuomiin tai -patukoihin.

Kestävyysurheilussa on lähestulkoon välttämätöntä käyttää urheilujuomaa ennen pitkäkestoista suoritusta, koska pelkkä vesi ei riitä nestetankkaukseksi. Pitkälle lenkille lähtiessä kehossa täytyy olla riittävästi nesteytystä ja -suoloja, ettei käy köpelösti. Voisin kirjoitella mun tankkauksesta lähempänä puolikasta ja samassa yhteydessä esitellä käyttämäni urheilujuomat.

Varsinaisen kilpailun aikana käytän geelejä, joiden avulla voi varmistaa, ettei energiat lopu kesken. Kannattaa varmistaa pakkauksesta, miten niitä suositellaan otettavan. Osa vaatii runsaammin nestettä kaveriksi ja osan voi puristaa huiviin sellaisenaan. Makujakin kannattaa kokeilla, koska pitkän suorituksen aikana makeimmat maut rupeaa ainakin itseäni ällöttämään. Sitruksen makuiset ovat mun lemppareita.

Geelit on tosi helppo tapa saada energiaa, koska ne mahtuu juoksuvyöhön tai niitä voi hätätapauksessa survoa vaikka topinkauluksesta sisään. Maratonilla olen ottanut geelejä noin 8-10 kilometrin välein. Pitkillä pyörälenkeillä nämä toimivat myös kätevästi energianlähteinä.

Suosittelen testaamaan geelejä ennen kisaa, koska kaikki geelit eivät sovi kaikkien vatsalle. Näin jälkikäteen ajateltuna ei ihme, että mulla on ollut ensimmäisten kisojen jälkeen maha aivan sekaisin, koska aiemmin en testannut geelejä etukäteen. Maxim on muuten Helsinki City Runin yhteistyökumppani, joten nyt viimeistään kannattaa testata toimiiko Maximin urheilujuomat sulle, vai joudutko kenties roudaamaan omat juomat reitille.

Onko sulle urheiluravinteet tuttuja? Käytätkö geelejä?

Kommentit (2)

Geelit on tosi käteviä pyörälenkeillä, ettei energiavarastot tyhjene. Pyöräilystä tulee miellyttävämpää, kun on koko ajan kehossa polttoainetta. 🙂

Enpä ole tullut tätä lainkaan edes ajatelleeksi. Olen jotenkin ajatellut, että urheilujuomat ja geelit on vaan maratoneille tai muihin sellasiin. Täytyy kesällä kokeilla, kun tykkään tehdä pitkiä pyörälenkkejä (2-3h) ja lopussa tuntuu puhti usein loppuvan, kun juomana on vain vettä. Täytyy pistää tämä korvan taakse ja kokeilla kesällä 🙂

Geelit on tosi käteviä pyörälenkeillä, ettei energiavarastot tyhjene. Pyöräilystä tulee miellyttävämpää, kun on koko ajan kehossa polttoainetta. 🙂

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *