Treenipäiväkirja

Näin treenaan nykyään

30.1.2016 Teksti: Elina Hovinen

En ole pitkään aikaan kertoillut kovin tarkasti treeneistäni. Juoksukauden loputtua siirryin salille opettelemaan painonnostoa ja sille tielle olen jäänyt (toistaiseksi). Olen juossut enää ihan satunnaisia lenkkejä. Aerobista olen treenannut muutenkin hyvin vähän, ellei mummopyörällä tai kävellen taitettuja työmatkoja oteta lukuun. Tai muuta ulkoilua, retkeilyä, pulkkamäkireissuja ja luistelua lasten kanssa. Uinti on nyt kiinnostanut juoksua enemmän. Olisin niin halunnut aloittaa hiihtoharrastuksen oikein kunnolla, mutta sen suhteen tuli takapakkia vähän joka suunnasta – ensin peruuntui Lapponia-hiihto ja sen jälkeen peruuntui koko talvi. Luulenpa, että juoksu rupeaa taas kiinnostamaan kun pääkallokelit loppuu.

Painonnosto on ollut yllättävänkin mielekästä. Siinä on niin paljon opeteltavaa, että voi mennä vuosi jos toinenkin, että tekniikat alkaa sujua. Olen yllättynyt omasta kärsivällisyydestä harjoittelun suhteen. Olen malttanut harjoitella tekniikoita hävettävän pienillä painoilla. Kehitys on tosi hidasta. Ennen mua olisi hävettänyt harjoitella tempausta 10 kilon tangolla, mutta jotenkin tällä kertaa mulla on järki päässä. En halua rikkoa itseäni rempomalla miten sattuu ja oikeasti haluan oppia tekniikat.

Olen noudattanut muutaman kuukauden Aleksey Torokhtiyn laatimaa ohjelmaa, jonka kuka tahansa voi kopioida hänen facebook-sivuiltaan. Aloitin ohjelman Ramin mukana keskeltä ja nyt aloitimme loman jälkeen ohjelman alusta. Sarjat ovat hyvin lyhyitä, mutta sarjoja on paljon. Jotkin treenit saattavat kestää 1,5 tuntia. Mulla meni alkuun hetki ennen kuin aloin päästä jyvälle koko ohjelmasta (tämän viikon treenit alla olevassa kuvassa). Olen kuitenkin kiltisti noudattanut ohjelmaa ja huomaan, että voimaa tulee. Sen huomaa myös siinä, että paidat kiristävät olkapäistä ja selästä ja vanhat farkut kiristää. 😀

torokhtiy vko 4
Kuva täältä. Torokhtiyn facebook-sivuilta löytää myös linkit youtubeen, josta löytää kunkin treenin myös videon muodossa.

ENNÄTYKSENI

Tällä hetkellä mun enkkarit on aika huvittavan pienet, mutta kerron ne silti.

Rinnalleveto/Clean: 52,5 kg
Työntö/Clean & Jerk: 45 kg
Tempaus/Snatch: 32,5 kg
Etukyykky/Front Squat: 60 kg (tähän asti on tullut, maksimia ei olla kokeiltu)
Takakyykky (syvään)/Squat: 70 kg (2 toistoa)
Maastaveto/Dead Lift: 100 kg

Haastavimmat liikkeet mulle painonnostossa on tempaus, ihan ylivoimaisesti vaikein, mutta seuraavana takakyykky. Olen luullut, että mulla on hyvä keskivartalon hallinta, mutta eipä olekaan. Jostakin syystä ihan syvään kyykätessä keskivartalo pettää ja hommasta tulee ihan kauheaa. Olen yrittänyt opetella ottamaan tukea hengityksestä ja sitä kautta saada pitoa keskivartaloon. Sillä on muuten ihan älytön merkitys. Jos hengittää puolivillaisesti ja painot on lähellä maksimia, niin hommasta ei tule yhtään mitään.

TÄMÄN VIIKON TREENIT

Mitä mä siis olen tällä viikolla tehnyt.

Maanantai: Salitreeni (kuvasta training#1)
Tiistai: 1 km uintia (puolet rintaa, puolet vapaata)
Keskiviikko: Salitreeni (training #3)
Torstai: 2,1 km uintia (puolet rintaa, puolet vapaata)
Perjantai: Salitreeni (training #5 + aloitettiin uusi kyykysarja*)
Lauantai: Lepo
Sunnuntai: Ehkä hiihto/muu ulkoilu

*Kyykkysarjassa tehdään toistot 80 % maksimista, joka viikko sarjoihin tulee lisää toistoja, mutta aina 6 sarjaa.

Sellaisia on mun treenit tätänykyä. 😀 Painonnosto koukuttaa ja haluaisin kehittyä erityisesti tempauksessa. Nykyään ajatus bodaustyyppisestä salitreenaamisesta tuntuu hassulta. Painonnostoliikkeet ovat niin kokonaisvaltaisia, ettei tarvitse tehdä enää erikseen mitään hauista tai ojentajaa. Joskus haluan saada vatsalihakset kunnolla kipeäksi tai peppua mukamas pyöreämmäksi, niin teen välillä askelkyykkyjä ja erilaisia vatsalihasliikkeitä.

*Painonnostokengät saatu: Activ Instinct, treenivaatteet saatu: Biancaneve

Kommentit (4)

Crossfit-saleilta varmasti löytää ammattitaitoisia valmentajia/ohjaajia. 🙂

Noi sun painonnostopöksyt on kyllä ihanat 😀
Silti niin vaan toivon, että innostut taas juoksusta. Sitä varten alunalkaen löysin ja aloin seuraamaan blogiasikin 🙂

Kesän lähestyessä innostun varmasti. Hurahdin polkujuoksuun sen verran pahasti. 🙂

Mistä löytää itselleen painonnosto valmentajan?!? Mulla kriisi kun oon vailla omaa lajia. Peruspuntti ei kiinnosta mutta tän tapainen treeni mua houkuttais:O

Crossfit-saleilta varmasti löytää ammattitaitoisia valmentajia/ohjaajia. 🙂

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *