Terveys

Pelastaisitko toisen ihmisen, jos voisit?

17.6.2014 Teksti: Elina Hovinen

Muutama viikko sitten törmäsin facebookissa keskusteluun, jossa ihmeteltiin miksi kaltoin kohdeltu eläin saa käsittämättömän laajan näkyvyyden ja tuhatpäin avuntarjoajia, mutta kantasolurekisterissä on hävettävän vähän porukkaa. Suomen kantasolurekisterissä on vain 22 000 ihmistä, joista kaksi kolmasosaa on naisia. Kadonnut koira saa facebookissa saman verran tykkääjää ja sananlevittäjää hetkessä. Miksi toisen ihmisen eteen ei olla valmiita tekemään mitään? Ihan oikeasti!

Kuva (lukekaa linkin artikkeli)

Itse liityin viime viikolla kantasolurekisteriin. Sen lisäksi kannan lompakossani elinluovutustestamenttia ja luovutan verta säännöllisesti. Nämä ovat vähintä mitä voin tehdä.

Kantasolurekisteriin liittyminen on todella helppoa. Ensin voit tehdä testin sovitko luovuttajaksi. Luovuttajaksi kelpaa normaalipainoinen perusterve ihminen. Sen jälkeen kirjaudut pankkitunnuksilla rekisteriin, jonka jälkeen postiluukusta tulee paketti. Paketista löytyy ohjeet sylkinäytteen jättämistä varten ja palautat sen takaisin Veripalveluun. Sitten vain odottelet pääsetkö auttamaan. Kantasolurekisteriin tarvitaan erityisesti nuoria miehiä. Tehkää hyvä teko ja liittykää rekisteriin!

Samaa sanomaa viestittää Team Elina Jouhki.

Pyöräilijä ja triathlonisti Elina Jouhkin piti osallistua heinäkuussa 2014 Frankfurtin Ironman-kisaan. Tarkoitus oli tempaista isommalla porukalla vaaleanpunaisten pyöränrenkaiden avulla rintasyövän ehkäisemisen puolesta. Rintasyövän ja leukemian sairastanut Elina sai kantasolusiirron Lucian-päivänä 2013 ja alkuvuodesta kaikki näytti hyvältä. 17.4. ilmeni kuitenkin, että leukemia oli uusiutunut.

Sairastumisen takia Elina ei pääse Frankfurtiin mutta me muut voimme tehdä se hänen puolestaan. Omistamme harjoittelumme ja kisamme Elinalle ja keräämme samalla rahaa Syöpäsäätiölle ja huomiota SPR:n kantasolurekisterille. Elinan motto on: ”Life may not be the party we hoped for, but while we are here, we might as well dance.”
Urheilkaamme ja tanssikaamme Elinan puolesta!

Elina Jouhki -hengessä FitFashionin blogeissa ainakin Ninnin Energianurkkaus. Itsekin haluaisin vaihtaa Radoniin pinkit nakit alle.