Pyöräily

Toivepostaus: Pyörän valinta

27.2.2015 Teksti: Elina Hovinen

*Yhteistyössä Crescent

Pyörämallien viidakossa on tullut seikkailtua ja ihmeteltyä, mitä eroa kaikilla niillä eri pyörämalleilla on. Muutamat mallit on helppo silmämääräisesti erottaa toisistaan, mutta itselläni oli aluksi vaikeuksia hahmottaa esimerkiksi cyclocrossin, fitnesspyörän ja maantiepyörän erot. Yritän nyt parhaani mukaan vääntää rautalangasta, mitä näissä malleissa on eroa ja kertoa mihin tarkoitukseen ne ovat omiaan.

Itselläni on käytössä kolme eri pyörämallia – maantiepyörä, maastopyörä ja cyclocrossi. Aiemmin pyöräilin vuoden ympäri maastopyörällä, mutta nyt pyöräilyyn enemmän hurahdettua pyöräilen työmatkoja vaihdellen cyclocrossilla ja maastopyörällä, kesällä pyöräilen pitkiä lenkkejä maantiepyörällä. Talvisin laitan pyörään tietysti nastarenkaat, että pyöräily olisi mahdollisimman turvallista.

Lähden esittelemään pyörämalleja perinteisemmästä päästä ja etenen siitä sitten vähitellen hifistelypyöriin.

Classicpyörä, mummopyöränä tai citypyöränä paremmin tunnettu

Mummopyörä sopii kauppapyöräksi, kruisailuun, fiilistelyyn ja miksei työmatkapyöräilyynkin. Klassikkopyörä on pyörien pyörä. Classicpyörää saa yksivaihteisena tai vaihteiden kanssa. Jalkajarruinen ja napavaihteinen pyörä on oivallinen valinta satunnaiseen pyöräilyyn ja pitkäaikaiseksi kulkupeliksi. Yksinkertaisuudensa vuoksi pyörää ei tarvitse kauheasti huoltaa.

 

Hybridi

Hybridipyöräkategoria on laaja. Hybridipyörässä yhdistyy maasto- ja retkipyörien ominaisuudet ja tämän ansiosta se taipuu hyvin muhkuraisempaan maastoon, mutta parhaimmillaan se on kaupunkiympäristössä. Hybridipyöriä löytyy sporttisen näköisinä ja riisuttuina tai varustellumpana ja perinteikkäämmän näköisenä. Erinomainen työmatkapyörä.

Fitnesspyörä

Fitnesspyörä on vähän kuin cyclocrossi tai vähän kuin hybridi. Suomeksi sanottuna se on riisuttu hybridi ja cyclocrossi suoralla ohjaustangolla. Fitnesspyörä on riisutun varustelunsa ansiosta nopea, mutta järeämpien jarrujensa ansiosta turvallinen työmatkapyörä.


Kuva: Crescent

 

Maastopyörä, MTB

Maastopyörä soveltuu nimensä mukaisesti parhaiten kadun ulkopuolelle. Leveät ja kohokuvioiset renkaat ovat omiaan pitämään ajon turvallisena monenlaisella alustalla. Maastopyörän ajoasento on pysty, että havainnointi sokkeloisessa ja muuttuvassa ympäristössä on helpompaa. Maastopyörä soveltuu paksujen ja kuvioitujen renkaiden ansiosta myös talvipyöräilyyn. Maastopyörässä on runsaasti vaihteita, jotta sillä pääsee polkemaan jyrkkääkin mäkeä ylös. Maastopyörien alalajeja löytyy moneen eri tarkoitukseen ja pyörän saa jousitettuna tai ilman jousia. Äärimmäinen versio maastopyörästä on fatbike, jossa on tuplasti leveät renkaat. Läskipyörällä voi melkein pyöräillä vaikka vettenpäällä. 😀

Cyclocross

Cyclocross on maantiepyörästä cyclocross-kisoihin jalostettu malli. Cyclari on nopea ja kevyehkö pyörä, joka on omiaan pidempää työmatkaa polkevalle tai pyörällä lenkkejä tekevälle. Pyörän ajoasento on matala ja aerodynaaminen. Cyclocrossin erottaa maantiepyörästä suurempi maavara ja järeämmät jarrut. Cyclocrossin saa varusteltua hybridin suuntaan tai vaihtoehtoisesti riisua, jolloin silmämääräisesti cyclocrossin erottaminen maantiepyörästä voi olla vaikeaa.

Maantiepyörä, kilpapyörä

Tässä kohtaa lähtee mulla mopo käsistä ja alkaa valua kuola suupielistä. Maantiepyörässä on sileät, kapeat ja korkeapaineiset renkaat ja käyräsarvet. Maantiepyöriä saa alumiinirungolla tai hiilikuiturungolla tai erilaisiin käyttötarkoituksiin jalostettuina (triathlonpyörä, aika-ajopyörä). Mitä kevyempi pyörä, sitä nopeampaa pääsee. Myös pyörän osia saa monen eri tasoisia ja hinta saattaa kivuta tähtitieteelliseksi. Itse ajan alumiinirunkoisella pyörällä, joka riittää minun tarpeisiini vallan mainiosti, mutta säännöllisesti himoitsen uljaita hiilikuiturunkoisia kiitureita.

Sähköpyörä

Pyörän saa myös sähköavusteisena, joka tarkoittaa sitä, että pyörän liikkumista avustaa polkimia polkiessa sähkövoima. Sähköpoweri on tervetullut lisä esimerkiksi ylämäissä ja vastatuulessa. Sähköavustus loppuu, kun pyörä kulkee yli 25 km/h. Sähköpyörä on hyvä valinta pitkää työmatkaa polkevalle ihmiselle, joka nauttii ulkona olemisesta. Sähköpyöriä saa lähestulkoon missä mallissa tahansa, eli ei näytä miltään hassulta mopon ja jopon välimallilta, vaan ihan tavalliselta pyörältä.

Tärkeää

Pyörää valitessa suunnata pyöräliikkeeseen ja turvautua ammattilaisen apuun, että tulee varmistettua sinulle juuri sopiva rungon koko ja sopivat pyörän ominaisuudet. Väärän kokoinen pyörä on todella epämiellyttävä polkea ja saat vain selkäsi kipeäksi. Myös pyörän säätöjen

Fillarimessut

Viikon päästä alkaa GoExpo-messut, jonne minäkin olen menossa. Löydät minut Crescentin standilta joka päivä klo 13-15. Tule moikkaamaan ja testaamaan pyöriä. Saan arpoa teille lukijoille kuusi messulippua, joten osallistu arvontaan kommentoimalla tähän postaukseen jokin postaustoive. Arvonta päättyy tiistai-iltana 3.3.2015 klo 22, jotta ehdin keskiviikkona postittamaan liput voittajille ennen messuja. Muistathan ilmoittaa kommentoidessa voimassa olevan sähköpostiosoitteen, että saan voittajiin yhteyden. Sähköpostiosoite näkyy vain minulle.

Lue myös

Suosittelemme