Mainos

Ruokailu purjehdusreissuilla

28.8.2019 Teksti: Elina Hovinen

*Mainos: Thermos

Minulla ja äidilläni on yhteinen harrastus. Olen varannut joka kesä kalenteristani jonkinlaisen kolon, että olen päässyt äitini kanssa purjehtimaan. Tyttärieni ollessa pieniä, lähdin joka kesä vähintään viikoksi äitini mukaan merelle. Äidin vene saattoi olla missä tahansa Suomen rannikkoa, joten hyppäsin tyttöjeni kanssa veneen kyytiin sieltä, missä se kulloinkin oli.

Vuosien aikana meille on äidin kanssa muodostunut tiettyjä toimintatapoja, jotka ovat jääneet käytäntöön, vaikka lapset ovat kasvaneet jo teineiksi, eivätkä he enää edes lähde pidemmille purjehdusreissuille mukaan.

Lasten ollessa alle kouluikäisiä, purjehdimme pitkiä päivämatkoja ja niiden onnistuminen vaati tiettyä suunnitelmallisuutta. Saatoimme helposti purjehtia kahdeksan tuntia yhtä mittaa. Valmistelimme edellisenä iltana aamiaistarpeet niin pitkälle kuin mahdollista, että pääsisimme aamulla mahdollisimman nopeasti liikkeelle ja suunnittelimme kaksi eri lounasvaihtoehtoa: kovalle kelille ja helpolle kelille.

Irrotimme veneen laiturista auringonnousun aikaan, että ehtisimme purjehtia monta tuntia ennen kuin pienet merikarhut heräsivät kajuutassaan. Keitimme pannukahvit termariin ja söimme aamiaisen vasta kun vene oli jo liikkeellä, purjeet nostettu ja reitti navigoitu. Nämä aamiaiset maistuivat erityisen hyvältä. Meriaamiaiset mitä mahtavimmilta näköalapaikoilta.

Myös lapsille on jäänyt näistä aamuista hyvät muistot, vaikka he eivät päässeet todistamaan upeita auringonnousuja. Heistä oli aina jännittävää, sillä he eivät koskaan tienneet mistä seuraavana aamuna heräävät. He pukivat innoissaan pelastusliivit päälle ja tulivat silmät sirrillään istumalaatikkoon ihmettelemään, missä olemme ja mihin olemme menossa.

Aamuvarhaiset lähdöt ovat myös itselleni jääneet mieleen. Niissä on jotain aivan erityistä taikaa. Tuntuu aina yhtä etuoikeutetulta, kun saa herätä luonnon kanssa samaan aikaan.

Kovassa merenkäynnissä ei voi valmistaa ruokaa

Pitkien purjehduspäivien ruokailut täytyy miettiä aina huolellisesti ja niitä täytyy osata ennakoida. Jokainen pienten lasten vanhempi tietää, mikä katastrofi on käsillä, jos päiväunirytmi menee sekaisin tai lapselle ehtii tulla nälkäkiukku. Olemme myös huomanneet, että myös meidät isommat purjehtijat täytyy pitää ravittuna ja virkeänä, koska muuten ote saattaa herpaantua ja tulee ärtyneeksi.

Kovassa merenkäynnissä ruoanlaitto on melkoisen haastavaa, vaikka veneen lieden saa keinumaan aaltojen tahtiin. Minä en edelleenkään pysty viettämään pitkiä aikoja kajuutassa aallokkoisessa kelissä. Minun täytyy ihan todella paljon keskittyä, etten ala voimaan pahoin. Kovin vaativien ruokien laittaminen ei siis tule kyseeseen kesken matka ja ruokaa täytyy saada. Aallokkoisina ja kovatuulisina päivinä saatoimme tyytyä nopeisiin puurolounaisiin ja vasta maihin päästyämme laitoimme kunnollisen ruoan.

Olemme syöneet edellisen päivän jämiä kylmänä suoraan kattilasta, kuivaa leipää ilman päällyksiä, pelkkää kananmunaa, banaania… Mutta mikään ei voita kunnollista ruokaa. Melkein aina ruoan jälkeen toteamme äidin kanssa yhteen ääneen, että olipa ihana syödä! Nälkäisenä mistään ei tule mitään, etenkään merellä.

Nykyään tämäkin on helpompaa. Hyvän ja tukevan ruoan voi valmistaa ruokatermariin ja sen voi nauttia vaikka minkälaisessa myräkässä. Merellä kaikki maistuu aivan erityisen hyvältä ja hyvin ravittuna maailma on aivan erityisen kaunis paikka.

Thermoksen ruokatermarissa ruoka pysyy todella pitkään lämpimänä. Ruokatermaria voi myös hyödyntää kylmäsäilytykseen, jos tällaiselle on myös tarvetta. Ruokatermos helpottaa purjehduksilla elämää valtavasti, kun ei tarvitse myräkässä alkaa tonkia kaappeja ja ruveta valmistamaan ruokaa. Voi vain avata termarin ja nauttii aiemmin valmistetun aterian. Termokseen voi valmistaa aamupuuron, keittoja, pastaa, laittaa tuorepuuron tekeytymään, smoothieta tai siellä voi säilöä kuuman päivän varalle vaikkapa pakastemarjoja.

Saan arpoa tätä postausta kommentoivien kesken yhden 710 ml Thermos Food Jar -ruokatermoksen (sama kuin kuvissa yllä). Jätä kommentin yhteydessä toimiva sähköpostiosoitteesi. Kommentoi, missä tilanteessa sinä käyttäisit ruokatermosta. Arvonta päättyy 11.9.2019. Osallistumalla arvontaan hyväksyt arvonnan säännöt.

ARVONTA ON PÄÄTTYNYT!

Lue myös