Terveys

Selviytymisvinkit syksyyn

11.9.2014 Teksti: Elina Hovinen

Mulla iskee taas syksypakokauhu pintaan ja se sama nauha lähtee päässä pyörimään. Miten mä selviän talvesta? Mitä kivaa syksyn ja talven varalle keksisi, ettei mieli lipsahtaisi synkkyyden puolelle?

Keksin jo aiemmin, että lääkitsen itseäni raakasuklaalla siitä saatavilla antioksidanteilla ja muilla hyvän olon ainesosilla. Tämän saman reseptin on näköjään oivaltanut tyttärenikin, joskaan ei varmaankaan ihan samassa merkityksessä. Erityisesti keskimmäinen tytär rakastui raakasuklaaseen sen verran tulisesti, että vaatii mua vähän väliä tekemään suklaata. Huono puoli tässä innostuksessa on se, että yksi muottilevyllinen suklaata kestää maksimissaan kolme päivää. Eilen illalla teimme yhdessä suklaata ja vihdoin kun saimme ottaa suklaat pakkasesta ja maistaa tuotoksia, keskimmäinen huudahtaa ”mä rakastan suklaata”. <3 Meikän tyttö!

Toinen lääke syksyyn on ehdottomasti ulkoilu. Luonnossa liikkuminen tekee hyvää ja lasten kanssa ulkona puuhastelu tuntuu hyvältä ja tärkeältä. Mulla on nyt menossa vähän sellainen hidastusvaihe. Erinäisistä syistä otan nyt vähän iisimmin ja otan aikaa henkiseen hyvinvointiin fyysisen riehkasemisen sijaan. Laitoin Elixia-kortinkin kahdeksi kuukaudeksi tauolle ja mietin tuon ajan luovunko siitä kokonaan ja keksin tilalle jotakin muuta, vai mitä teen. Nyt tässä hidastellessa kun on miettinyt asioita, niin tuntuu, että koko elämä on hyvällä tavalla naksahtamassa uusille urille. Mieli on avoimempi vastaanottamaan asioita ja aistit on paremmin hereillä. Olen siirtymässä päivätyössäkin lyhennettyyn työaikaan, joka mahdollistaa blogityön paremmin. Tiedä vaikka uskaltautuisin joskus vielä hyppäämään ihan omille siiville. Pää on täynnä ideoita ja unelmia. Nyt uskallan unelmoidakin eri tavalla.

Vitamiinien popsiminen varmasti jeesaa syys- ja kaamosväsymyksen kanssa painiskellessa. Blogin kautta mulle tarjoutui mahdollisuus testata minulle uutta vitamiinivalmistetta, jota valmistaa kansainvälinen Merck-lääkeyhtiö. Näitä vitamiinivalmisteita myydään apteekissa. Ei tarvinnut kahta kertaa miettiä haluanko tehdä yhteistyötä.

Saimme koko perheelle testattaaksi Bion3-vitamiinivalmisteet. Tämä vitamiinivalmiste poikkeaa muista siten, että tämä valmiste sisältää maitohappobakteereita, jotka suojaavat meitä herkkävatsaisia. Numero kolme tuotteen nimessä tulee siis kolmesta maitohappobakteerista, joita valmiste sisältää. Aikusille on Bion3 Adult -valmiste ja lapsille vadelman makuinen Bion3 Junior. Nämä valmisteet lupaavat vahvistaa elimistön omaa puolustussysteemiään tartuntatauteja vastaan, mutta flunssaoireisiin on vielä erikseen ihan oma tuote Bion Immun Restore, jota napsimalla pitäisi selvitä flunssasta ihan vain ensioireilla. Olemme nyt kokeilleet molempia tuotteita muutaman viikon aja. Flunssakin yritti perheeseen tulla, mutta jaoin keltaiset napit aivastaville ja ainakin tällä kierroksella selvittiin pelkillä aivastuksilla. Mielenkiinnolla odottelen selvitäänkö koko talvi ilman nuhaneniä. Me emme nimittäin ole aikaisempina vuosina napsineet vitamiineja kovinkaan ahkerasti tai säännöllisesti. Ensimmäisen viikon ajan maha reagoi maitohappobakteereihin, mutta sen jälkeen ei ole ollut mitään oireita.

Samalta valmistajalta löytyy toki paljon muitakin tuotteita, mutta haluan mainita teille valmisteesta, joka on suunniteltu raskautta suunnitteleville tai raskaana oleville. Femibion on tuote sisältää useiden vitamiinien lisäksi raskautta ajatellen elintärkeää foolihappoa. Tässä valmisteessa foolihappo on sellaisessa muodossa, jossa elimistö myös ottaa sen käyttöön eikä holahda systeemistä vain läpi. Foolihappoa pitäisi siis ottaa jo ennen raskautta, joten jos sulla on tällaisia suunnitelmia, niin suosittelen tutustumaan tuotteeseen.

Toki syysväsymystä lievittää myös se, että syö terveellisesti ja elää tervehenkisesti unohtamatta liikkumista. Ettei vain lipsahtaisi syömään huonosti ja tissuttelemaan viikonloppuiltoisin viiniä. Tunnetusti huono ruokavalio vaikuttaa kokonaisuuteen aika ikävästi – väsyttää, keho voi huonommin ja sitä kautta mielikin voi huonommin. Alkoholista puhumattakaan. Se on suorastaan myrkkyä mielelle. Sitä saattaisi erehtyä luulemaan, että riehakas ja hauska ilta antaisi virtaa arkeen, mutta se ei toimi ollenkaan noin. Tai itse asiassa riehakas ja hauska ilta varmasti antaa virtaa, jos se ei sisällä alkoholia. Alkoholi saattaa aiheuttaa masennusoireita.

Selviäisiköhän näillä eväillä talven yli virkeänä putoamatta masennuskuoppaan?

Lue myös

Suosittelemme