Elämä

Synttäreitä toisen perään

18.8.2011 Teksti: Elina Hovinen

Nyt on lasten kaverisynttärit 2/3 suoritettu. Tänään oli vuorossa 6-vuotiaan juhlat. Juhlaan mahtui draamaa, kun yhdellä synttärivieraista oli pähkinäallergia. Olin saanut etukäteen tiedon allergioista ja kaupassa syynäsin kaikki tuoteselosteet läpi. Tarjottavissa ei saanut olla munaa, soijaa, ananasta, pähkinää ja mantelia. Päätin tehdä jäätelökakun, koska se oli sellaista, mikä sopi kaikille. Kakun koristeita ostaessa unohdin allergiat ja ostin suklaarae-karkkeja, joissa oli osassa pähkinää sisällä. Muistin tuon heti kun tuo allerginen lapsi oli ottanut yhden lusikallisen kakkua suuhunsa. APUA! Turpoaako lapsen kurkku? Kuoleeko se? Mitä nyt tapahtuu? Pyysin lasta sylkemään karkit pois suusta ja huuhtelemaan suunsa. Olin ihan hysteerinen, mutta yritin olla näyttämättä sitä lapsille. Seurasin lasta silmä kovana ja hätkähdin jokaista yskähdystä. Kohta lapsi sanoo, että ”pähkinä on kaikista vaarallisin mun allergioista”. Apua! Sitten mä järkeilin, että oireet varmaan tulee heti, niin eiköhän lapsi kohta sanoo pöydästä, että ”kohtaus ei aina tule heti”. Suupalan ottamisesta meni ehkä viisi minuuttia kun soitin lapsen äidille ja selitin tilanteen. Hän rauhoitteli ja sanoi, että allergia ei ole enää niin voimakas eikä siitä välttämättä tule oireita ollenkaan. Huh. Mutta on silti ihan kauhea olo vieläkin. Miten mä saatoin unohtaa? Me ollaan niin onnekkaita, ettei meidän perheessä kenelläkään ole mitään ruoka-aineallergioita. Tuo tapaus olisi voinut olla hengenvaarallinen, jos kyseessä olisi ollut pahasti allerginen lapsi. Onneksi näin ei kuitenkaan ollut. Synttärit meni muilta osin tosi hienosti ja mäkin rauhotuin vihdoinkin vannoteltuani lasta sanomaan heti, jos tuntuu yhtään kummalliselta.

 

Kommentit (2)

Tanja: Lohdullista kuulla, että muutkin kämmäilee, vaikka hirveältä se tuntuu tuollaisissa tilanteissa.

JOs yhtään lohduttaa, et ole ainoa.

Meilläkään ei mitään allergioita, mutta tätini hyvin allerginen, ja se aina jotenkin unohtuu minulta juhlissa.

Nyt olin ollut pätevä, ja tiedustellut ennen sukulaissunttäreitä, että mille kaikille täti olikaan allerginen ja tein tarjottavat sen mukaan.

Juhlissa täti tarkastaa, eihän täytekakussa ole tuoreita hedelmiä ym, sanon että ei ole, ja keksit ja pullatkin on tehty muuten ihan normisti, laitoin vain osan rasvasta kookosöljynä.

Kookos on pähkinä, sanoo tätini. Ai juu, niin onkin, ja yksi niistä, mille hän on allerginen…

Tanja: Lohdullista kuulla, että muutkin kämmäilee, vaikka hirveältä se tuntuu tuollaisissa tilanteissa.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *