Juoksu

Tankkaaminen pitkälle lenkille

12.8.2013 Teksti: Elina Hovinen

Maratontreenit ovat jo aika hyvässä vauhdissa, vaikka välillä on meinannut epätoivo iskeä vatsavaivojen ja jalkaongelmien vuoksi. Nyt onnistuneen eilisen lenkin kunniaksi voisin kirjoitella, miksi lenkki meni niin hyvin kuin se meni. Hei muuten, 40 aamua maratoniin!

Kerron tankkaamisesta vain omasta näkökulmasta ja omiin kokemuksiini pohjautuen. Olen vatsaongelmainen, kuten olette moneen kertaan lukeneet, joten olen joutunut muokkaamaan ruokavaliotani niin, että vatsa kestää.

Eilen oli taas Asics DS Trainerit liikkeellä. Sisko ja minä.

Ennen maratontreeniä on tärkeää syödä ja juoda hyvin, ettei käy niin kuin minulle pari viikkoa sitten. Tankkaaminen kannattaa aloittaa ajoissa. Jos juoksen pitkän lenkin illalla, aloitan tankkaamisen aamulla. Aamulenkkiä varten tankkaisin edellisenä päivänä. Kuten olen tässä karvaasti kokenut, niin ruokavalion täytyy olla kunnossa myös pidemmällä aikavälillä, koska vatsaongelmat saattavat yllättää. Hyvin pidetty maha kestää paremmin rääkkiä (myös huonoa ruokaa satunnaisesti) ja huonosti kohdeltu maha ei heti toivu kaltoinkohtelusta ja saattaa käyttäytyä ihan yllättävästi. Korostan myös, että ruokavalion täytyy olla muutenkin kuin tankkaamisen osalta kunnossa. Ei välttämättä riitä, että tankkaat vain lenkkiä varten, koska muutenkin täytyy syödä suhteessa liikuttuihin tunteihin. Tämä on varmati selvää kaikille? Itselläni ei ole koskaan ollut ongelma syödä riittävästi. Heh.

Eilen tankkasin pitkää lenkkiä varten seuraavasti.

Aamupala klo 10: kaksi ruispalaa, kaksi kananmunaa + muut leivän päällysteet, kaksi kupillista kahvia ja vettä
Lounas klo 13.30: kanaa ja riisiä, salaatti olisi ollut poikaa, mutta en jaksanut siivoamisen lomassa kyhätä, vettä
Välipala klo 16: iso lautasellinen kaurapuuroa, päälle kasa marjoja, vettä
Lenkille klo 18

Lähdin lenkille kuudelta ja söin välipalan neljän aikoihin, jolloin lopetin myös nestetankkaamisen. Join ennen lenkkiä ainakin kolme litraa nesteitä pitkin päivää. Kahta tuntia ennen lenkkiä olisi hyvä lopettaa evästäminen, samoin juominen, jos haluaa, ettei tarvitse visiteerata puskassa. Urheilujuoma voisi olla hyvä tankkausjuoma, jos muistaisi vain ostaa sitä kaappiin. Lenkkipäivänä vältän rasvaisia ja turhan mausteisia ruokia. Lenkille olen ottanut tähän mennessä vain vettä mukaan, mutta kohta voisi aloitella geelien testaamisen ja katsoa miten ne pelaa vatsan kanssa.

Eilinen lenkki oli historiallinen siinä mielessä, etten joutunut kertaakaan käydä puskassa tai bajamajassa, eli tankkaaminen oli ajoitettu täydellisesti! Hyvä minä! 😀 Lenkki onnistui myös jalkojen puolesta täydellisesti. Lenkki sujui aika kevyesti koko matkan eivätkä jalat ole tänään lenkistä millänsäkään. Tietysti on pientä väsymystä, mutta penikoissa EI MITÄÄN TUNTEMUKSIA! Aivan mahtavaa! Juoksin eilisen lenkin uusilla DS Trainereilla ja ehdin jo olla peloissani, etteivätkö nekään sovi mun jaloille. Onneksi sopii! Vielä on neljä – viisi pitkää lenkkiä juostavana. Pisin tähän mennessä on 26,5 kilometriä. Viime vuonna pisin taisi olla 28 kilometriä, joten periaatteessa näilläkin treeneillä voisin juosta ensi lauantain Helsinki City Marathonin (ketä menossa?). Onneksi vielä ei kuitenkaan tarvitse, koska itseluottamus kunnon suhteen on vielä hukassa.

Kerro ihmeessä omia kokemuksia tankkaamisesta: epäonnistumisia, onnistumisia, kommentteja ja huomioita. Kerro myös, miten sun treenit sujuu?

Kommentit (21)

Syömisen ja treenin ajoittaminen on välillä vaikeeta, varsinkin, jos ei ole muistanut ottaa töihin mitään välipalaa. Iltaisin on sitten ihan karmiva nälkä eikä malta syödä riittävän vähän, että pystyy treenaamaan.

Toivottavasti polvivaivat saat väistymään. Lokakuussa Vantaan maraton? Pitäiskö mun juosta siellä puolikas?

Kiitos tsempeistä! Tsemppiä sullekin treeneihin!

Täällä on maratoniin enää viis aamua ja tuo huonosti valmistauduttu pitkä lenkki on myös tullut kokeiltua tänä kesänä. Työpäivä+30km ja totaalisippi n. tunti lenkin jälkeen. Suolakurkku-metukkaleivällä lopulta selvittiin… Suolakurkkuja odotellaan myös HCM:lta ja sitä ennen enää kahdesti lenkkarit jalkaan, hyvin kevyesti ja rennosti 🙂

Kiitti mikromotivoinnista tännekin, joka ikinen juoksustatus tai -kirjoitus joita ympäri nettiä on lukenut on potkinut ensin ilmoittautumaan ja sitten myös juoksemaan kesän mittaan.

Kiva nähdä, mitä muut syövät ennen lenkkiä. Itsellä kun meinaa välillä olla ongelmallista, ettei söisi liikaa eikä liian vähän ennen lenkkiä. Kommentoin ensimmäistä kertaa blogiasi, mutta olen seurannut vaikka kuiinka kauan. Ja sinun blogista inspiroituneena perustin myös oman blogini! Mukavaa viikon jatkoa!
t. http://cloudberryslife.blogspot.fi/

No sama juttu mullakin. Ikävä juosta täydellä mahalla, koska se ruoka meinaa tulla samaa reittiä takaisin.

Kiva kun kommentoit! 🙂

Huijui, neljä aamua enää! Kiva, jos sait pientä motivaation kipinää täältä. Tsemppiä hullusti HCM:lle! Toivottavasti ilma ei ole liian kuuma enkä toivo lauantaille kaatosadetaakaan.

Hienoja kuvia sun flickr-tilillä. 🙂

Kiitos vaan tästäkin postauksesta. Tavallaan omiakin hyviksi havaittuja tapoja, mutta tuo jotenkin lisää uskoa, kun joku muukin on havainnut saman. Mulla on myös äärimmäisen herkkä ja hankala maha, viime viikolla tein sellaisen virheen, että menin mainonnan uhrina hankkimaan sitä proteiinipuddingia. Ja vieläpä lenkkkipäivän välipalana kokeilin ekaa kertaa… seurauksena järkyttävät vatsakrampit ja täystyhjennys. Kamppailu kesti kevyet 3 päivää. Syytän tuotteen sisältämää inuliinia.

Treenit on muuttuneet fiilistelyksi… Alkukesän olin maratontahdissa, mutta sitten tuli kutsu leikkaukseen, joka on parin viikon päästä. En taida maratonia juosta viikon (ruska) tai kolmenkaan (ranta) päästä leikkauksesta, vaikka ei mikään laaja toimenpide (juurikin vatsan alueelta poistetaan yksi ongelma) olekaan kyseessä, mutta sairauslomaakin on tulossa kahdesta kolmeen viikkoon.

Mulla proteiinipuddingit ei ole aiheuttanut mitään ihmeempää, tosin en ole ihan hirveän montaa annosta sitä syönyt. Mä yritän välttää kaikkea keinotekoista, koska ne ei vaan sovi mun mahalle. Kuulostaa ikävältä tuo sun krpamppailu.

Tsemppiä leikkaukseen ja siitä toipumiseen! Toivottavasti pääset leikkauksen jälkeen taas pian juoksemaan.

Siis kRamppailua kesti se kolme päivää… no ehkä se jonkin sortin kamppailuakin oli. 😉

Hei vinkkaappa nuista geeleistä mitä testailet!
Täälläkin nimittäin yks vatsaongelmainen, ja oon miettiny josko menis kokonaan ilman geelejä. Mutta toisaalta voishan ne vähän nopeutta parantaa! Itsellä kans menny muutama kesän lenkki pilalle ku oon menny syömään pähkinöitä miksattuna bulgarian jogurttiin ennen pitkää lenkkiä, onneks jossain vaiheessa tajusin että syy johtuu vain ja ainoastaan niitten yhdistelmästä. 😀 (toki myös herkuttelut kostautuu tuskallisena suolenliikehdintänä)

Itsellä kans 40pv jäljellä (tosin juoksen täällä pohjosessa) ja treenit on sujuneet aika mukavasti.
Luottavaisilla mielin ekalle maratonille! Kunhan vaan ei tuu vessahätä ja sää on siinä mielessä armollinen, ettei liian kova vastatuuli. 😛

Ajatuksena oli testata Squeezyjä, niistä olen kuullut juttua, että sopivat herkkävatsaisille. Mä raportoin, kunhan aloitan testailut.

Tsemppiä sulle ekalle maratonille! Toivotaan ideaalisia olosuhteita! 🙂

Kiva, että sait lenkin onnistumaan ilman vatsa- tai jalkavaivoja!! 🙂 Juoksu on kyllä siitä herkkä laji, että sen ehdoilla täytyy aika tarkasti just syödä ja tankata, että lenkki onnistuu. Ite yritän vaan syödä paljon päivän aikana ja juoda vettä. Pitkällä lenkillä mulla on yleensä urheilujuomaa mukana, ja geelejä testailen aina ennen maratonia! 🙂

Kannattaa myös testata juosta lenkki aamulla. Rantamaratonhan on muistaakseni klo 12, joten kokeile joskus sitä aikaa. Siten saat kokeiltua, millainen tankkaus sulle sopii aamupäivällä. Mulla on muuten jokaisella maratonillani (3) tullut nälkä, ja kun maaliin olen päässyt, niin ruoka ei olekaan enää meinannut maistua… 😉

Niinpä se on, ei auta ruveta pelleilemään, muuten kostautuu epäonnistuneina lenkkeinä.

Hei hyvä huomio! Pitääpä juosta nyt viileämpään aikaan taas päivällä. Helteillä ei ole tehnyt mieli, mut nyt kun ilmat on viilentynyt, niin voisi taas kokeilla.

Mulla on kans aina kisan lopussa tosi kova nälkä, mutta ruoka ei ole maistunut yhtään. Väkisin on vain pitänyt syödä jotain.

Itsellä toimii Maximin gel drinkit. Entisen citruksen tilalle Suomessa on tullut colanmaku. Ei ehkä ihan yhtä hyvä kuin citrus, mutta normaaligeeliin verrattuna noissa on siis ikään kuin vesi mukana, eli ovat juotavampia (ei töhnämäisiä, kuten normaalit geelit). Itse otan vielä hieman vettä päälle.Ovat toimineet mulla hyvin, kun toisinaan on ollut kovavauhtisissa juoksuissa vatsaongelmia.

Kiitos vinkistä! Ne mönjägeelit on ihan kauheita!

Ihanaa lukea jonkun toisenkin juoksuhuumasta 🙂 Itseni piti juosta elämäni ensimmäinen puolimaraton vuosi sitten, mutta penikat oireilivat niin paljon, että harjoitteluun tuli kuukauden tauko ja juoksut jäi juoksematta. Nyt olen valmistautumassa uudestaan puolikkaalle, joka pitäisi juosta syyskuun alussa. Penikat oireilevat taas, joten taitaa jäädä puolikas vain unelmaksi… Lauantaina olisi tiedossa tämän viikon pitkä lenkki, joten sitä odotellessa. Viikkoon mahtuu siis ankaraa hieromista crossarilla… 😀 Kiva seurata matkaasi maratonille!

Ootko kokeillut vaihtaa kenkiä? Tai käynyt askelklinikalla? Penikkavaivat on tosi ärsyttäviä! Toivottavasti pääset eroon vaivasta!

Hei! Millaista tankkaamista suosittelet tunnin tai puolentoista tunnin lenkille? Itselleni rukii ei sovi.

Suosittelen syömään riittävästi normaalia ruokaa, ehkä vähän enemmän hiilaripainotteisesti ja juomaan reilusti.

Kiitos vinkeistä! Itsellä pitkät lenkit sujuneet muuten tankkauksen puolesta ok, paitsi eräs helteisenä aamupäivänä tehty 35 km:n lenkki, jossa loppumatkalla ei neste enää imeytynyt. Tajusin sentään vaihtaa urheilujuoman veteen, mutta silti oli örvelö olo… Ongelmana mulla ovat lähinnä iltaisin olevat intervallitreenit, joissa tehdään kovalla sykkeellä. Tulen kotiin töistä klo17 jälkeen sudennälkäisenä, enkä malta syödä tarpeeksi vähän… Sitten se popsimani reilu lautasellinen ruokaa, salaattia ja pari leipää myllertää mahassa illan treeneissä. Pitäisi syödä jotain välipalaa töissä iltapäivisin, jotta voisi olla ahmimatta.

Itsellä takana kolme puolimaraa ja kokonainen kutkuttaisi kovasti. Ehkä lokakuussa? Tällä hetkellä ongelmaksi on vaan muodostunut juoksijanpolvi, joka on alkanut oirehtia. Täytynee pitää juoksutauko, mutta se on niiiin vaikeaa… Ehkä siis salille ja jumppaan? Pyöräily on myös ihanaa ja siten hoidan työmatkat, mutta se rasittaa myös tuota polvea. Pöh.

Tsemppiä sulle maratontreeniin! Kiva lukea täältä, miten homma etenee 🙂

Syömisen ja treenin ajoittaminen on välillä vaikeeta, varsinkin, jos ei ole muistanut ottaa töihin mitään välipalaa. Iltaisin on sitten ihan karmiva nälkä eikä malta syödä riittävän vähän, että pystyy treenaamaan.

Toivottavasti polvivaivat saat väistymään. Lokakuussa Vantaan maraton? Pitäiskö mun juosta siellä puolikas?

Kiitos tsempeistä! Tsemppiä sullekin treeneihin!

Hei, täytyy nyt kommentoida tähän, että vautsi mitkä kengät sulle! 🙂 Itse olen kamppaillut penikkataudin kanssa viime aikoina ja nyt lähtee lenkkarit vaihtoon. Onko nuo sun mistä ja ovatko siis tämän vuoden mallistoa?

Anne
nyreenataan.blogspot.fi

Moii! Mä tykkään kans hulluna mun lenkkareista. Tilasin ne wiggle.co.uk:sta paljon Suomen hintoja halvemmalla ja ilman toimituskuluja. Taitavat joo olla tämän vuoden mallistoa. Ovat siis Asics DS Trainerit. Jos sulla on neutraali pronaatio jaloissa.

Kiva blogi teillä!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *