Elämäntyyli

Treenimotivaatio ja voimavarat hukassa?

4.10.2017 Teksti: Elina Hovinen

Syksy on täällä. Tuntuu, että ihan yhtäkkiä iltaisin on paljon pimeämpää. Syksyn pimeys on tukahduttavaa. Pimeys nielaisee mukaansa kaikki valot ja samalla tuntuu, että pimeys vie mukanaan myös voimavarat.

Mulla on ollut pitkään treenin suhteen motivaatio-ongelmia, koska en ole voinut suunnitella mitään kovin tavoitteellista treeniohjelmaa tai suunnitella oikein yhtään mitään, koska olen ollut yksi iso urheiluvamma koko nainen.

Nämä syksyiset säät eivät varsinaisesti houkuttele menemään ulos tai tekemään oikeastaan yhtään mitään. Tekee vain mieli kääriytyä vilttiin, syödä isosta kulhosta jäätelöä ja katsoa telkkaria. Välillä sekin on ihan paikallaan, mutta väittäisin, että parempi olo tulee, jos ensin käy vähän joko ulkoilemassa tai muuten liikkumassa.

Mietin eilen, miten tästä tulevasta talvesta taas selviää järjissään ja tulin jälleen siihen tulokseen, että liikunnan ja terveellisen ruokavalion avulla. Kirjoitan nyt pohdintani ääneen, jos joku saisi näistä ideaa.

Kokeile(n) näitä:

 • Ulkoile joka päivä edes vähän. Jos mitenkään mahdollista, tee se valoisan aikaan.
 • Hommaa varusteet, joilla ulkoileminen on mukavaa. Hyvissä varusteissa säällä ei ole mitään merkitystä.
 • Aloita jokin uusi harrastus, joka saa sinut innostumaan.
 • Käy uimassa. Uimahallissa on kesäinen fiilis ja riittävästi valoa.
 • Panosta sisätreeneihin – aseta jokin tavoite, joka saa sinut lähtemään salille aina uudestaan ja uudestaan.
 • Motivoi itseäsi uusilla treenivaatteilla, saat niistä iloa jokaisella treenikerralla.
 • Ota vitamiinilisät käyttöön. Tärkeimpinä C- ja D-vitamiinit.
 • Aloita kirkasvalon käyttö.
 • Tunnelmoi kotona kynttilänvalossa ja panosta kodin viihtyvyyteen.
 • Säilytä positiivinen asenne.
 • Äläkä unohda terveellistä ruokavaliota.

Muistuttelen joka syksy itseäni näistä samoista asioista ja samalla muistuttelen myös teitä.

Ravinto, lepo, liikunta ja vitamiinit

NYT on se hetki vuodesta, kun viimeistään kannattaa aloittaa syömään säännöllisesti vitamiineja. Tärkeimpinä D-vitamiini ja C-vitamiini. Olin pitkään sitä mieltä, että vitamiineja ei tarvita, jos syö monipuolisesti. Elin pitkälti yli kolmekymppiseksi ilman mitään ihmeempiä vitamiinilisiä, poislukien raskaus- ja imetysajat. En tiedä onko se tämä lähestyvä keski-ikä vai mikä, kun tuntuu, että täytyy kiinnittää entistä tarkemmin huomiota ruokavalioon, uneen ja liikuntaan. Tämän kolmiyhteyden täytyy olla kunnossa, että arki sujuu. Mikään yksittäinen vitamiini tai lisäravinne ei ole oikotie onneen, vaan hyvinvointi koostuu niin monesta osatekijästä ja jos yksikin asia on täysin retuperällä, se kostautuu toisessa. Eihän talonrakennuksessa jätetä yhtä seinää rakentamatta, puhumattakaan, että perustukset tehtäisiin vähän sinnepäin.

Korostan, että tärkeintä on syödä riittävästi monipuolista ruokaa, nukkua riittävästi ja liikkua, tämä on pohja kaikelle. Myös lepo treenien välillä täytyy muistaa. Perustusten ollessa kunnossa, voi sen päälle rakentaa vaikka kuinka hienon ja koristeellisen talon.

Itse elän melko kiireistä ja stressaavaa arkea, joten yritän virittää itseni jaksamaan erilaisten vitamiinilisien voimin. En pysty lupaamaan kenellekään mitään ihme tuloksia enkä tiedä onko kohdallani kyse placebosta, mutta oloni on ollut virkeämpi. Olen käyttänyt muutaman kuukauden seuraavia vitamiineja ja muita valmisteita: C-vitamiini, D-vitamiini, B12-vitamiini, maitohappobakteerit, sinkki, kollageeni (tämä on ehkä vähän hömppä) ja nyt tuoreimpana lisänä vielä monivitamiini, Omega3 sekä viherjauhe. Olen ollut taas vaihteeksi pitkässä tulehduskierteessä, jonka seurauksena olen ollut valmis kokeilemaan vaikka yksisarvishoitoa, siksi nyt yritän kokeilla, josko näillä valmisteilla sekä ruokavalion kevyellä siistimisellä olisi vaikutusta. Siistin enimmät ja näkyvät sokerit pois, vähensin valkoisia jauhojen käyttöä sekä maitovalmisteiden käyttöä. Mitään elämäntehtävää en tästä ota enkä ala miksikään ruokauskovaiseksi, mutta päätin kokeilla näitä ja toivoa parasta. En nimittäin millään jaksaisi syödä joka kuukausi antibioottikuuria, joka vie vastustuskyvyn mennessään ja pistää suoliston aina ihan solmuun.

Motivointikeinot liikkumiseen

Minua motivoi blogikollegoiden Instagram-tilit. Jos kaipaan juoksumotivaatiota, katson Heidin tai Lauran tilejä. Kehonpainotreeniin  inspiraatiota haen Nanan tai Annan tileiltä. Jos haluan inspiraatiota arkiliikuntaan ja aktiiviseen ja tervehenkiseen elämään, katson Marissan storya. Jos haikailen retkelle, katson Nellan tai Rimman kuvia. Ilmiantakaa muuten parhaat Instagram-tilit ja perustelut niille! Haluan uusia seurattavia.

Vaikka kuinka yritän kuluttaa (ostaa) vähän ja antaa sellaista esimerkkiä, niin täytyy myöntää, että kyllä minua motivoi uudet treenivaatteet. Uudet treenivaatteet tekee salille lähtemisestä helpompaa. On kiva valita päälle mageita väriyhdistelmiä ja kivoja treenivaatteita. Tuntuu, että treeni kulkee ihan eri tavalla uusissa vaatteissa.

Vaatteet ovat myös keskiössä, kun puhutaan retkeilystä tai ulkoilusta. Paleleminen ei ole koskaan kivaa, joten pukeudu järkevästi ja lämpimästi. Gore-Tex-asu on pitkän tähtäimen hankinta, jota et varmasti tule katumaan. Tämän asun myötä myös ulkoilun tekosyyt poistuu ja ulkoilusta tulee tietysti myös mukavaa.

Laadi treeniohjelmiin aina jokin lyhyen tähtäimen tavoite. Treenaa samalla ohjelmalla korkeintaan kuusi viikkoa, jonka jälkeen muuta ohjelmaa. Itse olen tällä hetkellä tosi motivoitunut tekemään pitkiä sarjoja vanhaan tyyliin. Ihanaa ja kamalaa samaan aikaan. Monipuolinen treeni on itselleni se treenaamisen suola. Voin pyöräillä, juosta, uida, käydä salilla tai joogata kotona. Aina löytyy joku kiva vaihtoehto liikkumiseen.

Pyrin myös ulkoilemaan joka päivä vähän. Olen nyt pystynyt peräti juoksemaan ihan lyhyitä lenkkejä ja jo 15 minuutin juoksulenkistä tulee niin hyvä olo. Siihen luulisi kaikilla olevan aikaa.

Ihanaa syksyistä viikkoa!

Kommentit (3)

Kiitos vinkeistä! Täällä painitaan tänä syksynä murtuneen selän kuntoutuksen, uuden työn ja viimeisten opintojen kanssa. Muutoksia siis riittää ja omaa jaksamista pitää erityisesti kuunnolla. Itsellä parhaiten toimii luontoon meneminen, edes pieni hetki tekee jo hyvää keholle ja mielelle. ?

Hyviä vinkkejä. ?

Mulla taas tuntuu syksyllä olevan tavallista enemmän virtaa. Syksy merkitsee aina jotenkin uuden alkua, vaikka mitään kummempaa ei tapahtuisikaan. Olen täynnä iloa ja inspiraatiota syksyisin ?

Kiitos vinkeistä! Täällä painitaan tänä syksynä murtuneen selän kuntoutuksen, uuden työn ja viimeisten opintojen kanssa. Muutoksia siis riittää ja omaa jaksamista pitää erityisesti kuunnolla. Itsellä parhaiten toimii luontoon meneminen, edes pieni hetki tekee jo hyvää keholle ja mielelle. ?

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *