Vaellus ja Retkeily

Vaelluksen varustelu ja kustannukset

19.8.2016 Teksti: Elina Hovinen

*Postaus sisältää mainoslinkkejä, joiden kautta löydät valitsemamme tuotteet.

Olette toivoneet, että kertoisin vaelluksen varustelusta tarkemmin. Listaan teille hyvin yksityiskohtaisesti mitä pakkaamme rinkkaan ja miksi. Kerron myös tämän reissun täydennysvarustelujen kustanukset ja paljonko tämä viiden päivän vaellus tulee kaiken kaikkiaan maksamaan.

RUOKA

Tälle reissulle pakkaamme mukaan ainoastaan valmispussiruokia, koska ne ovat niin helppoja eikä niistä tule tiskiä. Tällä kertaa jätämme pois jopa pannukahvin! Tätä mä vielä vähän yskin, sillä rakastan kahvia, nimenomaan oikeaa kahvia. Viime reissulle otimme liikaa ruokaa. Ylimitoitimme ravinnontarpeen, koska kuvittelimme vaeltamisen lisäävän ruokahalua, mutta koska heräsimme joka aamu kahdeksan aikaan ja menimme nukkumaan iltakahdeksalta, emme ehtineet syödä kovin paljoa. Kuljetimme kaikki ylimääräiset välipalapähkinät ja iltapuuroiksi tarkoitetut puuropussit koskemattomina takaisin kotiin. Lisäksi tuli huomattua, että Elovenan Plus -proteiinipuurot oksettaa vielä vuoden päästä vaellusreissusta. Saa nähdä mikä tämän reissun jälkeen tökkii. Olin etukäteen ajatellut, että kuivattaisin itse ruokia, mutta laiskuus ja ajanpuute iski, enkä jaksanutkaan ruveta askartelemaan.

Yhden päivän esimerkkiruoat
Aamupala: mansikkainen riisipuuro & 2 pss murukahvia
Lounas: pasta carbonara
Välipala: 2 pss murukahvia & patukka
Päivällinen: pasta bolognese
(Iltapala: naukku rommia & patukka)

Kulut: Tämän viiden päivän vaelluksen ruokien hinnaksi tulee yhtä henkilöä kohden 108 euroa.

VAATETUS

Ensimmäiseltä vaellukselta tuli opittua, että vaihtovaatteet ovat aikalailla turhia. Yksi kerros kutakin riittää (paitsi alusvaatteita). Rami suosittelee miespuolisille retkeilijöille Under Armourin bokserimallisia (hieman boksereita pidempilahkeisia) urheiluun tarkoitettua alushousuja. Ne ovat huomaamattomat päällä, hengittävät eikä tule hiertymiä sisäreisiin. Itsekin valitsen mukaan mukavimmat ja huomaamattomimmat alusvaatteet. Viime vaelluksella tuli huomattua, että merinovillainen kerrasto on aivan ässä. Se lämmittää ihanasti ja kuivuu todella nopeasti (mulla ei tällaista vielä viime reissulla ollut). Kävellessä sopiva vaatetus on kerrasto ja sen päälle ohut kuoriasu. Kuoriasun on hyvä olla hengittävä ja sateenpitävä ja mukava päällä. Tauoille ja leirielämää varten otamme fleecet ja kevytuntuvatakit. Vaellussukat ovat myös lähes välttämättömät, koska ne kuivaavat nopeasti ja lämmittävät. Vaellusvarusteista kuitenkin ehkä tärkeimmät ovat vaelluskengät, ne kannattaa valita huolella eikä kannata miettiä hintaa niin paljon, koska kenkien täytyy olla miellyttävät ja kestävät. Kengistä kannattaa pitää hyvää huolta ja huoltaa niitä säännöllisesti ja oikeaoppisesti. Säännöllisen huoltamisen ansiosta samoilla kengillä tarpoo helposti monta vuotta. Lisäksi tietysti pakkaamme mukaan pipot ja hanskat sekä kaulurit. Tälle reissulle ihan uutena lähtee Crocsit. Kirpaisi tosi paljon ostaa noin epäekologiset läpsyttimet, mutta ne ovat riittävän kevyet rinkkaan ja todella tarpeelliset vesistöjen ylityksiin.

Alin kerros (*kerrasto saatu Helly Hansen)

Päällimmäinen kerros, en ole vielä päättänyt kumman päällystakin otan mukaan, vai otanko molemmat. (*Sininen takki & housut saatu Helly Hansenilta)

Leiri-/taukovarustus

Alusvaatteet
Tekninen t-paita
Vaellussukat
Merinovillainen kerrasto
Kuoriasu
Fleece
Kevytuntuvatakki
Pipo & hanskat
Vaelluskengät, minun: Lowa Mauria, Ramin: Meindl Vakuum
Crocsit

Kulut: Uusia itse hankittuja varusteita ovat fleece ja Crocsit, nämä yhteensä 50 euroa (sisältää molempien kulut).

VARUSTEET

Oleellinen varuste vaellukselle on tietysti rinkka. Rinkkaankin kannattaa panostaa euroja ja sen valitsemiseen kannattaa pyytää apua, että löydät juuri sinulle sopivan. Teltta on myös tosi tärkeä, tärkein ominaisuus teltassa on vedenpitävyys. Moni hifistelee teltan painon kanssa. Me ajattelimme, ettemme ole mitään hifistelijöitä varusteiden suhteen, mutta kun viime vaellukselle saimme lainaan Fjällrävenin Akka2:n, niin tämän jälkeen omaksi ostamamme eri merkin samantyyppinen teltta tuntui aika ruppanalta. Otimme nöyrästi Fjällräveniin yhteyttä ja pyysimme telttaa tällekin reissulle lainaan. Onneksi saimme! Nyt matkaan lähtee vieläkin parempi teltta: Abisko Shape 3, johon tuo minun rakas mörssärikin mahtuu. 🙂 Tuo teltta on puoli kiloa kevyempi kuin Akka 2 ja omaa telttaamme melkein 1,5 kg keveämpi. Oleellisin ero meidän oman teltan ja Fjellun teltan välillä on kokoamisen helppous, teltan oviaukon muoto ja käytännöllisyys, sekä sisätilojen väljyys. Fjällrävenin teltoissa telttakepit vain sujahtavat tunneleihin ja teltan voi kasata tosi nopeasti vaikkapa yksin. Samaa ei voi sanoa meidän omasta teltasta, vaikka sekin olisi oikeasti aivan kelpo vaellukselle. Hintaeroakin tosin näiden telttjoen välillä on useampi satanen. Ehkä me joku kaunis päivä raskimme sijoittaa kunnolliseen telttaan.

Rinkan sadesuojus oli viime reissulla koko ajan käytössä, en löytänyt ainuttakaan kuvaa ilman tuota suojusta.

Trangia ja kaasu


Viime reissun teltan eteisestä, kuvassa näkyvät myös meidän makuupussit ja makuualustat. Liikkuva koti. ❤️

Rinkka & sadesuoja: Minun rinkka: Osprey Ariel 65, Ramin rinkka: Osprey Aether 70
Teltta: Fjällräven Abisko Shape 3
Makuualustat: Minun: Thermarest, Ramin: Thermarest Large
Makuupussit: Minun: Rab Ascent 700, Ramin: Rab Ascent 700 XL
Trangia & kattiloineen ja kahvipannuineen
Kaasut: 2 täyttä, yksi vajaa
Otsalamput
Karttalaukku* (uusi hankinta)
Kompassi
Kartta
Tulentekovälineet
Hygieniatarvikkeet: kosteuspyyhkeet & deodorantti, hammasharja + tahna
Pyyhe=vauvan harsoliina* (harsot uusi hankinta)
Puukko
GPS-laite (varalta)
Urheiluteippiä
Ensiapuvälineet (sidostarpeet, desinfiointiaine, laastareita)
Lääkkeet (kyypakkaus, särkylääkkeet ja varalta antibioottikuuri)
Juomapullot
Kahvikupit
Lusikka-haarukka
Kamera
Kännykkä
Powerbank, josta voi ladata puhelimen akun neljä kertaa täyteen

Ensimmäiselle vaellukselle valmistautuessamme saimme onnellisesti apua Scandinavian Outdoorin myyjältä varusteiden valitsemiseen ja saimme varusteista myös huomattavan alennuksen. Tästä olemme edelleenkin tosi kiitollisia, nimittäin onhan tuossa melkoinen lista varusteita, joista kyllä köyhtyy kiitettävästi, kun ensimmäisen kerran hankkii kaiken. Halvemmillakin varusteilla varmasti pärjää. Sanoisin, että tärkeimmät varusteet ovat vaelluskengät ja teltta, sitten rinkka, muissa varusteissa pystyy pihistelemään, mutta kalliimmat varusteet tuovat aina lisää mukavuutta ja ne ovat usein myös keveämpiä.

Tälle reissulle saimme Helly Hansenilta täydennystä ja parannusta ulkoiluvaatteisiin. Näistä varusteista tarkemmin lisää sitten vaelluskertomusten yhteydessä.

Kulut: Tätä reissua varten olemme ostaneet uudet litran juomapullot, lusikka-haarukat, lääkkeet, harsopyyhkeet, paristot otsalamppuihin, kosteuspyyhkeet, karttalaukku, kaasut ja suljettavat pussit. Kulut yhteensä: 108 euroa.

PAKKAAMINEN

Pakkaamme kaikki tavarat pieniin suljettaviin pusseihin, jotka saa tiiviisti aseteltua rinkkaan ja pussien avulla ne pysyvät varmasti myös kuivina. Tavaroiden ja vaatteiden pussittaminen helpottaa myös niiden löytämistä rinkasta. Pakkaamme jokaiselle päivälle oman pussin, johon laitamme kunkin päivän kaikki eväät. Viimeksi emme tehneet näin ja jouduimme purkamaan rinkkaa turhaan ruokien etsimistä varten.

MATKAKULUT (bensa) n. 300 euroa.

Kaikki tämän reissun erilliset kulut yhteensä kahdelta hengeltä: 584 euroa (yhdeltä 292 euroa).

* * *

Kysykää ihmeessä, jos jokin asia jäi vielä askarruttamaan.

Lue myös

Suosittelemme