etä-äiti

Suosiiko järjestelmä huoltajuusasioissa äitejä? Kokemukset ja tutkimukset keskenään ristiriitaisia

Teksti: Helka Belt
Suosiiko järjestelmä naisia huoltajuusasioissa?

”Äiti riistää lapsen kuitenkin itselleen ja vaatii hirvittävän suuria elatusmaksuja.”

Näin vastasi eräs mies Me Naisten haastattelussa kysymykseen siitä, miksei halua saada lapsia. Toinen jatkaa, että äiti veisi kuitenkin lapset mieheltä, miksi lähteä koko hommaan.

(K)akkavalta-blogin Oskari nosti päivityksessään tämän haastattelun esille ja otti voimakkaasti kantaa haastateltujen miestin vastauksiin. Oikeastiko siis näin, miehet? Tällaisenako te näette naiset ja äidit?

Luin tänään, että miehet eivät lisäänny, koska eivät luota puolisoihinsa ja/tai suhteisiinsa. Koko homma kiteytyy yhteen…

Posted by KAkkavalta blogi on Wednesday, February 12, 2020

 

Olen haastatellut isää, joka sanoi, ettei systeemi todellakaan ole neutraali. Hänellä ei ollut mitään mahdollisuuksia saada vuoroviikkovanhemmuutta, kun äiti oli sitä vastaan. Toisaalta olen haastatellut useita etä-äitejä, jotka olisivat halunneet vuoroviikkoisuuden, mutta eivät saaneet.

Tutkimus taas sanoo, ettei oikeusjärjestelmä ole puolueellinen. On myös julkaistu tutkimus, jonka mukaan vieraannuttamista ja mm. narsistista käyttäytymistä (joka usein on yhteydessä vieraannuttamiseen) esiintyy molemmilla sukupuolilla yhtä paljon. Välillä on myös vaikea erottaa vieraannuttamista, vainoa ja lapsen todellista suojelemista vahingolliselta suhteelta toiseen vanhempaan.

Olen seurannut vierestä, kun isä ei voi tehdä mitään, kun äiti estää tätä tapaamasta lapsiaan, äiti on vaihtanut lukot yhteiseen kotiin ja niin edelleen. Lakimiehet nostelevat hartioitaan. Toisaalta lapsenvalvojat sanovat, että eivät ole puolueellisia. Mihin siis pitäisi uskoa?

Osatotuus lienee, että isät ns. luovuttavat riitatilanteessa helpommin, koska luulevat systeemin olevan puolueellinen, eikä heillä ole halua, rahaa tai tahtoa mennä oikeuteen lasten huoltoasioissa. Heillä voi olla myös tahto suojella lapsia riidoilta. Myös näkemys, että monet isät eivät edes halua olla lastensa kanssa eron jälkeen niin paljon kuin voisivat, vaikuttaa yleiseen mielipiteeseen siitä, että lapset ovat useammin äidin luona kuin isien.

Jokaisen kokemus on ainutlaatuinen ja tärkeä ja varmasti moni kokee saaneensa puolueellista kohtelua huoltajuusasioissa. Mutta omasta huonosta kokemuksesta ei kuitenkaan voi tehdä mitään yleistyksiä.

Toisaalta isät ovat nostaneet yhä enemmän esille sen, että he haluaisivat olla tasavertaisia huoltajia. Tätä he eivät ole olleet johtuen yhteiskuntamme perhemallin historiasta. Siksi epätasapaino huoltajuuksissa on ollut pitkään selviö ja siksi voi vaikuttaa siltä, että äidit saavat aina huoltajuuden.

Uskon, että oikeusistuin on oikeasti puolueeton. Harvoin kuitenkaan sinne asti isä, äiti tai kukaan haluaa, ja toinen luovuttaa. On myös huomioitava, että suurin osa eroperheistä sopii huoltajuudesta ilman virallisia sopimuksia, jolloin yhteishuoltajuussopimukset, jotka on tehty sovussa, eivät nouse edes tilastoihin.

Jokaisen kokemus on ainutlaatuinen ja tärkeä ja varmasti moni kokee saaneensa puolueellista kohtelua huoltajuusasioissa. Mutta omasta huonosta kokemuksesta ei kuitenkaan voi tehdä mitään yleistyksiä, vaikka olisi kuinka katkera tai haluaisi.

Mitä taas tulee Me Naisten esiinnostamiin seikkoihin, olen samaa mieltä kuin Oskari. Kyllä meidän pitää luottaa kumppaniimme niin paljon, ettemme jätä saamatta lapsia sen takia, että äiti heidät kuitenkin isältä riistää. Jos lähtökohta on tämä, varmasti onkin parempi, ettei lapsia saadakaan.

Lue lisää:
Miksi vieraannuttamista tapahtuu?
Perhemallimme on edelleen jossain 1960-luvulla

Terveisin, Helka

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

 

Henkilön Helka Belt /Etä-äiti-blogi (@belthelka) jakama julkaisu

Lue myös

X