Etä-Äiti

Välttelevä kiintymyssuhde tai narsistinen äiti – Miten aikuinen tytär voi käsitellä hankalaa äitisuhdettaan?

Teksti:
Helka Belt

Kirjasta oli valtavasti apua oman äitisuhteen käsittelyyn.

Monella nyt aikuisella naisella on haastava äitisuhde. Tähän on helppo löytää syitä ja saada apukeinoja käsitellä asiaa.

Aina tytär, aina äiti — Aikuisen naisen suhde äitiin -teos (arvostelukappale saatu) käsittelee ansiokkaasti juuri minun ikäisten naisten suhdetta äitiinsä. Äitini ikäluokka on sodan jälkeisen sukupolven jälkeläisiä. Sotatrauma ja jälleenrakennuksen vimma vei vanhemmilta aikaa ja jaksamista osoittaa kiintymystään lapsilleen. Traumoista ei haluttu puhua. Tunteet kätkettiin. Välttelevä kiintymyssuhde siirtyi lapsiin – meidän vanhempiimme.

Kiintymystä ja rakkautta osoitettiin tekemällä ruokaa, siivoamalla, tarjoamalla turvalliset kotipuitteet. Tunteista ei puhuttu tai niitä osoitettu fyysisesti.

Äärimmilleen vietynä tämä voi vaikuttaa lapseen niin, että koskettaminen ja halaaminen tuntuvat oudolta. Tämä taas voi vaikuttaa suoraan mm. parisuhdekäyttäytymiseenkin. Tulemme lähelle samaa ajatusta kuin eroseminaarin sopeutumiskäyttäytymisajatuksessakin on.

Välttelevä kiintymyssuhde siirtyi lapsiin – meidän vanhempiimme.

Siksi tämä aihe kiinnostaa minua valtavasti. Olen itse välttelevään kiintymyssuhteeseen oppinut tytär. Tunteista on vaikea puhua. Kauan ihmettelin, mistä tämä johtuu. Miksi olin suorittaja, miksi halusin miellyttää parisuhteessa. No ihmekös tuo, koska kotona sen mallin opin: tee, niin sinusta välitetään.

Suosittelen tätä kirjaa kaikille ikäisilleni naisille.

Aina tytär, aina äiti käsittelee juuri näitä teemoja sekä narsistisen äidin vaikutusta lapseen. Ennen kaikkea kirja antaa vinkkejä siihen, miten meidän ei tarvitse jäädä lapsuutemme vangiksi. Kun ymmärrämme vanhempiemme käyttäytymismallit ja syyt niiden taustalla, voi niiden kahleista päästä vapaaksi.

Sain paljon ajattelemisen aihetta. Itsensä ja käyttäytymisensä ymmärtäminen on valtavan tärkeää, jotta pystyy kehittämään omaa ajatteluaan ja päästä irti vahingollisista käyttäytymismalleista. Kirja antaa juuri näihin vinkkejä. Se kertoo myös taakkasiirtymästä, joita sodanjälkeinen sukupolvi meille antoi. Siksi aikamme aikuiset ovat alttiimpia masentumaan ja oireilemaan psyykkisesti: taakkasiirtymä on jo kaksi sukupolvea vanha ja me emme enää kestä sen painetta.

Tämä auttaa olemaan lempeä itselleen. Meillä on sukupolvien taakka kannettavamme. Ei meidän aina tarvitsekaan jaksaa.

Pitkästä aikaa todella tärkeä kirja luettavaksi. Voin suositella lämpimästi kaikille.

Lue myös:
Äiti leipoi pullaa muttei sanonut rakastavansa – välttelevä kiintymyssuhde traumatisoi ja vaikuttaa meihin vielä aikuisenakin
Huonon tytön syndrooma seuraa aikuisikään asti – vähäinen itsearvostus on tiukkaan juurtunut

Terveisin, Helka

X