Etä-Äiti

Älä ainakaan tee lisää lapsia, toivottavasti toinenkin lapsesi muuttaa pois luotasi – ja muita asioita, joita EI vain sanota etä-äidille

Teksti:
Helka Belt

Olen valitettavasti kuullut nuo ja useita muita lausahduksia, jotka osa ovat ilkeyttään sanottuja ja osa ehkä hyvälläkin heitettyjä. Mutta samalla tavalla kuin vapaaehtoisesti lapsettomalle ei sanota, että tämä on itsekäs kun ei tee lapsia, vain yhden lapsen haluavalle ei sanota, että tämän pitäisi tehdä lisää lapsia tai raskaanaolevalta ei kysytä onko tämä raskaana ja milloin lapsi syntyy, etä-äidille ei sanota näitä asioita.

Etä-äitiys ja vanhemmuus ylipäätään ei kuulu kenellekään muulle kuin omalle perheelle.

Kun ei vaan sanota. Ne loukkaavat, etä-äitiys ei kuulu kenellekään muulle kuin omalle perheelle ja toisten ei kuulu puuttua toisten perhe-elämään.

Älä nyt ainakaan tee lisää lapsia 

Näin minulle on sanottu. Ihan oikeasti. Tällä viitataan kaiketi siihen, etten ole pystynyt kahdelle pojalleni tarjoamaan pysyvää ydinperhettä. Älä sano näin, kenellekään.

Toivottavasti nuorempi lapsesikin muuttaa pois luotasi

Tämä sanottiin minulle äskettäin. Kun en ensimmäistäkään pystynyt pitämään luonani, kannattaa nuoremmankin muuttaa pois. En voi kuvitella loukkaavampaa asiaa sanottavan kenellekään äidille.

Lapsenhylkääjä

Tämä on yksi kamalimmista asioista, joita olen kuullut. Kyllä, tällainen on minulle sanottu. Hyvin HYVIN harva etä-äiti on hylännyt lapsensa, vaan etä-äitiys johtuu jostain ihan muusta. On järkyttävää sanoa kenellekään vanhemmalle, että tämä on hylännyt lapsensa, varsinkin, jos vanhempi koettaa aina tehdä lapsensa edun mukaisia asioita.

Teepä yksi lapsi vielä ja koeta nyt onnistua

Eräälle etä-äidille sanottiin näin. Minusta tämä on lähes pöyristyttävää.

Hui kamalaa, minä en voisi olla erossa lapsestani

Tämä on aika kurja juttu kuulla. Harva etävanhempi kai haluaa olla erossaan lapsestaan eikä se aina helppoa ole. Joskus on vain pakko. 

Sano sen sijaan näin:

  1. Olet hyvä ja riittävä äiti.
  2. Teit oikean ratkaisun perheesi kannalta.
  3. Jokainen perhe tekee varmasti sille sopivimmat ratkaisut.
  4. Eihän asia minulle kuulu ja kerrot varmasti, jos haluat, miten olette tilanteeseenne päätynyt.

Ps. Sano kohta 4 ensin. Muut tulevat perässä, jos etävanhempi haluaa tilanteestaan kertoa.

Lue myös:
Ennakkoluuloja, joita etä-äidit kohtaavat
Etävanhemmuutta on monenlaista

Terveisin, Etä-äiti

Facebook || Instagram || Twitter

 

X