Etä-Äiti

Blogikirjoitus: ”Avioerojen yleistyminen on johtanut aikamme syntyvyyden laskuun”

Teksti:
Helka Belt

Raha-asiat ovat yksi iso riidan aihe erojen jälkeen.

On sanottava, että kun näin tämän väittämän Instagramissa, jäi pari sydämenlyöntiä väliin ja sitten alkoi ärsyttämään.

Ihan sen takia, että tämä kuulosti yleistykseltä. Koska erot, nyt ei ole lapsia. Asia ei mitenkään voi olla niin yksioikoinen. Kuvassa näkyvä diagrammi, jossa vertaillaan avioerojen lisääntymistä sekä syntyvyyden laskua on toki varmasti oikeassa, mutta kuvassa on valittu randomisti kaksi eri tekijää, jotka eivät välttämättä ole koska a tapahtuu b. Siksi diagrammeihin, vaikkakin näyttävät hyvin tieteellisiltä, pitää aina suhtautua kriittisesti. Tutkitaanko relevanttia yhteyttä, syy-seuraus-suhdetta, onko tilanteessa muita vaikuttavia tekijöitä (ON), ja niin edelleen.

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

 

Laskevaa syntyvyyttä kauhistellaan laajalti, mutta kukaan ei tunnu puhuvan yhdestä ilmiön aiheuttajasta, nimittäin lapsena koetusta vanhempien erosta. Onko oikeasti niin, että vanhempien eron pitkäaikaisvaikutukset lapseen ovat niin tabu, ettei niistä vain sovi puhua, ettei vain loukkaisi ketään? Vai olenko perusteineni täysin hakoteillä? Kuva blogitekstistä, jossa perustelen miksi vuonna 1987 tapahtuneella avioliittolain muutoksella ja sitä seuranneella avioerojen tasohyppäyksellä on yhteys viimeisen 10 vuoden aikana koettuun syntyvyyden laskuun Suomessa. Ja erotilastoja katsellessa kovin paljon parempaa syntyvyyttä ei taida olla seuraavien n. 20 vuoden aikana tiedossa. Taustalla siis vanhempien eron aiheuttamat negatiiviset pitkäaikaisvaikutukset lapsen aikuisiän parisuhteisiin, joista julkaisin ilmaisen e-kirjan jokin aika sitten. #syntyvyys #syntyvyyskeskustelu #vanhempienero #avioero #avoero #mielenterveys #pitkäaikaisvaikutukset #parisuhde #lapsiperhe #perheonparas

Henkilön Daddy Speziale (@daddyspeziale) jakama julkaisu

Kysyin tämän kuvan alla, että yhtä tärkeää on tutkia sitä, miten pysytään yhdessä vaikka mikä olisi -tilanteet vaikuttavat lapsen kehitykseen. Sekä vastaus kysynykseeni että vastaajan blogiteksti nostavat esille tilanteet, joissa vanhempien välillä on esimerkiksi väkivaltaa tai kaltoinkohtelua, silloin kannattaakin erota lapsen näkökulmastakin katsottuna. Mutta kirjoittaja jatkaa tekstissään, että rikon lapseni ehjän ja turvallisen perheen ja lähden toisen matkaan ovat väärin lasta kohtaan ja tällöin ei pitäisi erota.

Tässä tullaan nyt siihen, mikä hermostutti mieleni. Ehjä perhe nähdään käsitteenä, jossa ollaan yhdessä, vaikka ongelmia olisi. Ydinperhe on ehjä perhe, rikkonainen perhe -käsite on synonyymi eroperheelle. Useinhan näin onkin. Mutta mielestäni joskus eroperhe on juuri se ehjä perhe. Ei aina, mutta joskus on. Siksi yleistys, että eroperhe on aina huonompi kuin ydin-, on harhaanjohtava.

Olen sitä porukkaa, jonka mielestä voi erota, vaikkei olisi väkivaltaa tai muuta välitöntä hengenvaaraa. Suhteesta voi erota, jos se ei toimi. Ei ilman yrittämistä, mutta ei pakollakaan tarvitse jäädä. Lausahdus lähti toisen matkaan ja rikkoi ehjän perheen on myös sisäisesti ristiriitainen. Lähdön taustalla on aina jotain syvempää, ei sitä herää yhtenä aamuna ja päätä lähteä. Mikä on lähtöprosessi, mitä sitä edeltänyt, onko suhteessa kommunikointia, avoimuutta, rakkautta, ymmärrystä, vapautta kasvaa ja niin edelleen. Mietitään näitä mieluummin kuin vedetään mutkat suoriksi.

Ennemminkin voisi miettiä, miten lapsensaamishaluun vaikuttaa vanhempien parisuhde, jossa ei erottu, vaikka ehkä olisi kannattanut.

Voisi miettiä, miten lapsensaamishaluun vaikuttaa vanhempien parisuhde, jossa ei erottu, vaikka ehkä olisi kannattanut, kaikkien kannalta. Lapsi, nyt aikuisena, voi miettiä, ettei varmasti halua omaa lastaan samanlaiseen tilanteeseen. Tai miettiikö eroperheen lapsi, että haluan saada lapsen ja antaa hänelle sen, mitä minä en saanut, yrittää vielä enemmän? Näin olen kuullut monen erolapsen sanovan aikuisena.

Eroihin liittyy paljon tabuja, häpeää ja yleistyksiä. Siksi nostin tämän yhden, toki aika irrallisen blogitekstin, esille. Eropuhe on asentein värittynyttä. Tekstissä oli paljon hyvääkin, koska onhan tosiasia, että ero vaikuttaa lapseen ja hänen omaan parisuhdekäyttäytymiseensä, tähänhän perustuu mm. koko eroseminaariajatus. Mutta onko avioerot syynä syntyvyyden laskuun, en voi allekirjoittaa suoraan väittämää, eikä tekstissä nostetut lähteetkään sitä suoraan sano.

Terveisin, Helka

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

 

Henkilön Helka Belt /Etä-äiti-blogi (@belthelka) jakama julkaisu

X